Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van LEDesign

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van LEDesign (Pagina: 1 van 10)

Topic: Led strip outdoor (12-3-2015 18:10:00)

Dré schreef:

Hoe spanningsgevoelig is de gemiddelde led strip eigenlijk? Dimmen gebeurt immers (vrijwel altijd?) met PWM.
Dimmen gebeurt bij spanninggestuurde strip nagenoeg altijd met PWM. Spanningsval zijn formules voor, moet ik even opzoeken.

sinuz schreef:

Heb net even 5m(RGB) aan een labvoeding gehangen. De spanningsval bij een ingangsspanning van 12V is 1.1v(bij 2.08a) en een verschil in intensiteit van de strips tussen begin in einde is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Qua intensiteit is bij voeden met 10v of 12v wél een duidelijk verschil te zien.

Zodra je onder de 9v duikt begin je echter problemen te krijgen met de kleurenmenging. In mijn geval deden de rode leds het vanaf 5v, groen vanaf 6,8v en de blauwe vanaf 7.5v, maar zoals gezegd zijn de verhoudingen niet goed op lage voltages.

15m aan een stuk zou dus nog wel kunnen qua kleurbalans en over die lengtes zal het verschil in intensiteit niet met het oog zichtbaar zijn. 3x 15m los voeden en egaal laten lijken wordt echter wat lastiger; zeker als je wil dat het zeker werkt. Werken met vanuit het midden gevoedde stukken van 2x10m lijkt mij de meest (kosten)efficiënte manier.
Logisch dat 10 of 12 volt verschil maakt, je hebt te maken met de spanningsval van je LED's. Dat merk je inderdaad zoals je zelf al aangeeft dat het ene LEDje op een ander voltage gaat werken dan de andere. Waren het SMD led's?

15 meter aan een stuk ga je zien, geloof me.

bomdes schreef:

led strips zet ik steeds voeding op beide uiteinden bij lange lengtes, op die manier heb je zelfs met 15m led strip geen probleem als je met 24V werkt
Is een methode inderdaad, echter in mijn ogen niet de juiste. Je hebt namelijk 2 keer zoveel bekabeling nodig. Ga zoals ik eerder heb gezegd gewoon 15 meter in het midden voedden, hoef je maar met 1 kabel.

//edit: dit is wel een interessante pagina: www.linetec.nl/electronics/leds/led_1.html
Topic: Led strip outdoor (10-2-2015 12:03:00)

Ronny B schreef:

@ledesign, dat spanningsverlies waar jij het over hebt is geheel afhankelijk van het type ledstrip.
Of de strip een mm2 heeft van 0,2mm² of van2,5mm² zit wel degelijk een groot verschil in.
Waar door het verschil in mogelijkheid tot afleggen van afstanden nog al verschild.
wellicht dat de door jou geleverde strip een kleinere mm² heeft.
Zomaar roepen over een product van een ander waar je niet de kennis van hebt lijk me dan ook niet handig.

Het doel is het arceren van een dakrand van een gebouw. word nu gedaan door "witte lichtslang".
de huidige is kapot/op. de vraag was dus om ook eens deze mogelijkheid te bekijken.
vandaar dat ik eerst info ga inwinnen voordat ik onzin roep naar de klant.
Zoals mijn voorgangers ook al aanhaalden: als die 2,5mm strip er was geweest, had ik heel veel grote projecten heel anders kunnen installeren. Had ik ook joekels van drivers en voedingen geplaatst en had ik lachend 50 meter rgb strip op een driver geknald. Da's mooi makkelijk. Kan de elektricien voortaan ook mijn kabels plaatsen. Doe maar 5x2,5 ymvk jongens, komt wel goed.

Kortom, compleet kolder.

De hele essentie van het verhaal is gewoon: je hebt te maken met spanningsverlies. Je zet aan het begin 24 volt, en houd na 5 meter 23,nogwat over. Ga je naar 10 meter strip aan elkaar, duik je waarschijnlijk al onder de 23 volt. Bij 15 meter zal dit nog meer zijn. Ga je dus na die 15 meter opnieuw voeden, met een schone 24 volt, krijg je intensiteitsverschil te zien. Dit intensiteitsverschil is bij 5 meter minimaal en zo goed als niet waarneembaar voor het oog. Helemaal als je (wat ik al eerder zei), met 2 aanvoerlijnen 20 meter maakt. Je maakt 10 meter op de ene lijn, ga je dus linksaf en rechtsaf. Met de tweede lijn doe je hetzelfde. De uiteindes laat je bij elkaar komen. Zo heb je voeding bij elkaar, en eindes bij elkaar. Dan valt je spanningsverlies niet op. Spanningsverlies vind ik in een kroegje niet zo spannend, maar ik heb projecten gedaan waarbij het wel enorm belangrijk was.

Dus iedereen kan roepen wat ie wil, dit is gewoon basis natuurkunde. Je stopt water in een buis met gaatjes, aan het eind hou je wel water over maar het is minder dan wat je erin stopt. En over 15 meter heb je meer gaatjes dan over 5 meter. Doodsimpel.
Topic: Led strip outdoor (6-2-2015 20:06:00)
Wat een hoop onzin weer.

50 meter LED aan elkaar kan je vergeten, want: spanningsverlies en dus kleurverschil. Je kunt om de 5 meter repeaten, maar je kunt ook 2 keer 5 meter doen en dan in het midden voedden. Zo pak je 20 meter met 2 aanvoerlijnen en zie je geen kleurverschil.

Let op de vermogens. 24 volt heeft minder stroomverbruik dan 12 volt (ja ik bedoel stroom). Mijn ervaring is dat je ook meer lichtopbrengst hebt. En je hebt iets minder spanningsverlies. DMX drivers kunnen vaak 3 tot 15 ampere aan, bij 12 tot 36 volt. Even goed calculeren dus.

Constant current is voor strips niet van toepassing, led strip is spanningsgestuurd ipv stroomgestuurd. Constant current is voor LED spotjes die 350, 700, 1050 of 1500mA vragen.

RGB of RGBW hangt sterk van je toepassing af. RGBW is ook lang niet zaligmakend, want 4000K is lang niet altijd 4000K. Het hangt er maar net vanaf waar in het spectrum de fabrikant gemeten heeft.

Mijn vraag aan Ronny B is dan ook: wat wil je gaan doen? Projectje is een vrij ruim begrip.
Topic: Hulp bij balanced - unbalanced probleem (14-12-2014 15:27:00)
Wat bedoel je nou precies?

Je maakt een xlr links/rechts input op een 19" plaat. Die gaat naar een input van de JB5.2? Je wil dus op die xlr input een mixer aansluiten wanneer nodig, maar die mixer moet ook 10 meter verder kunnen staan?

Je wil dus eigenlijk 2 xlr inputs parallel aan elkaar zetten?
Topic: Movitec sl 250 lens gevraagd en schema (21-10-2014 01:49:00)
Had mie dan belt Martin
Topic: Movitec sl 250 lens gevraagd en schema (8-10-2014 22:32:00)
Als je de lens bedoeld die aan het eind van de head zitten, dus de reflector, dan heb je 2 soorten. 1 van 85mm, en een kleinere van ik geloof 55mm. Hangt van het bouwjaar af.
Topic: Movitec sl 250 lens gevraagd en schema (4-10-2014 17:00:00)
Controllux is verdeler voor Nederland van spareparts van Movitec. Via New-Line kun je ze waarschijnlijk wel kopen, indien niet kan je me altijd een berichtje sturen (na overleg met Dre).

Qua documenten heb ik even wat op dropbox gezet: www.dropbox.com/sh/ntujhjhesq7fi8h/AADi74R-Wjr4OzKr8SLwlW-ya?dl=0
Topic: Ervaring met Line 6 digitale draadloze mics? (2-4-2014 20:17:00)
Laatst een paar klusjes gedaan, en Line6 XD-V75 setjes (2 stuks in een rack) gebruikt. Klank van de mic's is fantastisch, gevoeligheid voor rondzingen is nihil. Microfoons zijn top.

Echter de zenders heb ik een hoop gezeik mee. Geluid valt af en toe gewoon weg. Meerdere malen een scan naar vrije banden gedaan, meerdere malen tijdens show nieuwe banden gepakt. Probleem blijft bestaan, ongeacht de locatie. Van buiten tot sportzaal tot kantine.

Ik ben er klaar mee. Voortaan gewoon weer Sennheiser techniek mee.
Topic: DMX probleem in installatie (1-2-2014 18:42:00)
Hoi Bart,

de dingen die je aanhaalt zijn inderdaad de stappen om te isoleren en deduceren. Echter is het probleem in deze installatie al gevonden.
Topic: Vraag over een oneerlijke verhuurder (28-1-2014 20:13:00)
Nou weet ik niet hoe dit in Belgie wettelijk is vastgelegd, maar wanneer hier in NL iemand dergelijke dingen roept, en je daadwerkelijk bij andere partijen in een negatief daglicht zet, is dat smaad.

Oftewel, even bewijs (schriftelijk het allerliefst) verzamelen, en daarna je verhuurder even confronteren met een aangetekend briefje waarin je aangeeft dat hij zijn lastercampagne dient te staken. Indien dat niet gebeurd, kan je er aangifte van doen.

Rare gang van zaken op deze manier, erg amateuristisch op alle vlakken imho.
Topic: DMX probleem in installatie (27-1-2014 23:25:00)
Beide niet. De keus om alles permanent aan te laten is ontstaan uit het feit dat de gemiddelde gebruiker niet snapt hoe eea werkt, en er niet de financiële middelen waren om het dummy-proof aan te leggen. Keuzes..

Vochtige ruimtes zijn het niet, modellen zijn gekozen met oog op lekvocht (schoonmaak, drank, etc).

Probleem zat hem in een 24V voeding op 12V LED strip, in de DMX keten.
Topic: Problemen met MA Lightcommander 24/6 (27-1-2014 23:22:00)
De software verloren door het vervangen van de batterij? De shows kan ik me voorstellen, maar de software eerlijk gezegd niet.

Is de batterij niet gaan lekken, en corroderen op je display? Daar had een MA12/2 van mij last van.
Topic: DMX probleem in installatie (21-1-2014 19:00:00)
Nee waren IP64 modellen van MeanWell, de versie die je intern kan terugschroeven. Morgen maar eens open halen.
Topic: DMX probleem in installatie (21-1-2014 17:04:00)
Ik heb de spanning van alle voedingen af gehaald, 2 uur gewacht, en daarna 1 voor 1 weer ingeschakeld. Bij 1 voeding ontstonden problemen. Blijkt dat dat een 24v voeding is, die 16,9v uitstuurt, op 12v led.

Ik denk dat ik daarmee een heel eind in de richting ben. Vraag me nu wel af hoe dat heeft kunnen gebeuren, en waarom het probleem pas sinds een half jaar aan de orde is.
Topic: DMX probleem in installatie (21-1-2014 15:10:00)
Ik heb een installatie, waar ik zelf niet meer uit kom. Wellicht dat iemand van jullie dit herkent of mee kan denken?

Het betreft een vaste installatie in een zalencentrum. Visual DMX systeem met duple dmx dongle. Dat gaat naar een showtec dmx booster (optisch geisoleerd). De installatie draait al een jaar of 4. De pc die het aanstuurt is gebouwd op permanent aan staan. Heeft geen ventilatoren of bewegende onderdelen. Draait op windows en staat ingesteld op continu aan. Er gaat niks standby na een bepaalde tijd.

Zodra men 's avonds de verlichting 'uit' zet (gewoon een cue in visualdmx), gaat alles naar nul. Er blijft spanning op de armaturen staan. Alles is RGB LED, en wat dimmers voor de basisverlichting. Zodra men de volgende dag echter weer een andere cue activeert, waardoor de verlichting weer 'aan' gaat, begint na korte tijd alle RGB LED en dimmer uitgangen op 1 booster output te knipperen. Verschillende waardes, dus verschillende kleuren. Dit probleem gaat na ongeveer een minuut weer weg. Je kunt wel gewoon een andere cue activeren, en de waardes veranderen daar dan ook naar. Er wordt dus wel gewoon DMX uitgestuurd. Zodra het probleem weg is, krijg ik het niet meer nagebootst. Alleen door de cue 'uit' te geven, een nacht te wachten, en dan weer een 'aan' cue te geven. Dan duurt het weer een minuut, en is het probleem weer weg.

De bekabeling is grotendeels UTP, de rest is 110ohm dmx kabel. Alle lijnen hebben eindweerstanden. Ik heb halverwege de probleemlijn nog een dmx booster neergelegd, maar die is niet optisch geisoleerd. Alles heeft 110ohm eindweerstanden. De lijnen lopen niet langs TL buizen of andere apparaten. Alleen langs een krachtaanvoer voor de dimmers.

Zodra het probleem zich voordoet, fluctueren de dmx waardes niet. De sturing stuurt gewoon netjes uit.

Ik zou haast vermoeden dat er een apparaat in de dmx lijn zit, wat op moet starten. Dat zodra hij koud is, hij reflectie op de lijn gooit, maar dat stopt zodra hij op bedrijfstemperatuur is.

Denk eens met me mee :-)
Topic: Welke DJ setup is momenteel de standaard (28-12-2013 20:01:00)
Dank voor de reacties, ik ga er nog eens over nadenken.
Topic: Welke DJ setup is momenteel de standaard (24-12-2013 20:19:00)
Het is een dansgelegenheid, met vooral regionale dj's die leuk kunnen draaien, maar altijd in het kroegencircuit zullen blijven als bijbaan. Ze hebben jaren lang cdj800 en djm700 geaccepteerd, en voor die incidentele keer dat er een wat grotere dj kwam, huurden ze een setje in.

Waar ik nog wel heel erg benieuwd naar ben, is argumentatie over de functies. Welke speler heeft welke functies, wat is de meerwaarde, en wat is gewoon de minimale basis? cdj850 heeft geen netwerkaansluiting geloof ik? cdj900 wel weer?

We praten niet over een discotheek, maar over een dansgelegenheid. Veredelde kroeg zeg maar. Cdj2000nxs is een prachtige speler, maar overkill voor deze zaak imho.
Topic: Welke DJ setup is momenteel de standaard (23-12-2013 00:51:00)
Ik volg de hele Pioneer dj gear al een hele lange tijd niet meer, dus dat maakt dat ik even niet op de hoogte ben van de huidige functies en opties van de Pioneer spulletjes.

Ik heb een installatieproject, waar een dj set in moet. Dansgelegenheid, diverse wisselende dj's. Ze draaiden voorheen met djm-700 en cdj800mk2. Het wordt tijd voor een upgrade.

Ze willen enkel Pioneer, en ook USB zou fijn zijn. De nexus serie is ze wat te kostbaar, maar niet uitgesloten. Dus vertel mij nou eens, wat vind de dj van tegenwoordig prettig om mee te werken? En vooral, waarom?

Wat zijn bijvoorbeeld nou eigenlijk de verschillen tussen de cdj850 en de cdj900.

Dan ook een leuke, welke dj mixer hoort erbij?

Ik ben benieuwd :-)
Topic: Plasma scherm in trussbrug (7-8-2013 23:58:00)
TV's hebben vaak een montage optie voor bijvoorbeeld een VESA beugel. Die zou je kunnen voorzien van een triggerclamp of hijsoog. Anders even kijken naar Vogels beugels als het wat grotere tv's zijn.
Topic: DBX driverack RTA (20-7-2013 12:23:00)
Ik deed het op installatieklussen wel eens, om een idee te krijgen van het geheel. Dat meten deed ik dan op diverse plekken. Tegenwoordig hangt het aan Smaart, de grote dingen althans.