Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van TCMC

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van TCMC (Pagina: 1 van 10)

Topic: Sub probleem, advies gevraagd… (27-6-2012 21:57:00)

soundzz schreef:

Ik weet absoluut zeker dat de amps nog goed functioneren. Hoogstwaarschijnlijk ligt het aan de verkeerde processor instellingen en het bijna de clip injagen van de versterkers. Aangezien ik ze af en toe zag oplichten. Verder zit ik ook een beetje te twijfelen aan een fase fout. Omdat ik bij de soundcheck al erg veel laag miste voor mijn gevoel.
Vrijwel zeker een fasefout. De andere subwoofer werkt ook dan nog eens als "microfoon" waarvan de versterker dan ook nog eens extra meewerkt.

Laat voor de grap maar eens 1 subwoofer spelen, terwijld e andere subwoofer helemaal niet aangesloten is. Het lijkt wel of de niet aangesloten subwoofer dan meespeelt. Stop er dan eens een kortgesloten speakon plug aan en de conus staat stil.

soundzz schreef:

Nu wil ik dit in de toekomst zien te voorkomen dmv voldoende vermogen qua versterkers en deftige speakers. Hierdoor hoeft de set niet meer op z’n max te draaien.

Ik zit nu met 4 hoorngeladen kasten, welke er nog erg goed uitzien. Zodoende dat ik er nieuw leven in wil blazen.

De TS parameters van de Beyma 15SW1300Nd:
Fs: 44 Hz
Re: 5.2 ohms
Qes: 0.37
Qms: 14,7
Qts: 0.36
Vas: 3.16 ft3 / 89.6 Liters
Cms: 81.5 ìm/N
BL factor: 25,1 N/A
Le @ 1 kHz: 3.45 mH
X-max= (Lvc - Hag)/2 + Hag/3.5 : 10 mm
Reference Efficiency 1.99%
Sensitivity: 97 dB 2.83v @ 1m @ 2
Sd: 0.088m2
Vd: 836 cm3

De Beyma 15SW1300Nd lijkt me een erg leuke woofer voor in de kasten. Ik heb zojuist de TS parameters van de beyma en de originele met elkaar zitten te vergelijken en deze kwamen aardig overeen.

Fs/qts = 44/0,36 = 122,2 = > 120
Dus de driver kan gebruikt worden in een hoorngeladenkast.

De benodigde afmetingen kan ik uit de kast halen en vervolgens zou ik de kast moeten kunnen na simuleren met de betreffende beyma drivers.
Bij hoorns is de BL factor heel belangrijk en een hogere EBP geeft iets meer rendement bij de hogere basfrequenties. Het geluid zal dan iets meer punch hebben.
X-max van de 15SW1300Nd is wel "cheated", maar met wat geluk heb je minder power compressie en kan je bij hetzelfde versterker vermogen 1 a 2 dB meer maximale geluidsdruk overhouden.

TCMC
Topic: Sub probleem, advies gevraagd… (27-6-2012 21:46:00)

PvG schreef:

Leg 'ns uit wat het limiter/compressor type te maken heeft met de laagste frequentie die uitgestuurd wordt?! Ik dacht altijd dat je daar een low-cut/high-pass filter voor nodig had.
De limiters zitten bij processor in de regel aan het einde van de keten.
Stel voor dat de processor op 42 Hz, BW-12 staat ingesteld. Bij 21 Hz zit je op -15 dB. Jaag je dan op dat moment een signaal van 21 Hz in de processor, dan zal de versterker alsnog het volledige vermogen kunnen uitsturen. De versterker clipt dan nog niet.

PvG schreef:

Merk op dat een DCX naast limiters ook compressoren aan boord heeft en dus zit je bij de DCX niet vast aan brickwall limiters.
Dynamische processing is een vak apart. Velen kunnen daar niet mee overweg. Bovendien is het reductie bereik van de dynamische processing vrij klein. Je kunt met dynamische processing wel loudness processing creëren (Fletcher Moonson curves) en ook bij harder geluid het mid-hoog wat laten onderdrukken zodat het geluid minder schreeuwerig wordt. Voor DJ gebruik prima, voor bands vrijwel uit den boze omdat je sneller daarmee feedback gaat uitlokken, vooral bij lage frequenties.

PVG schreef:

Een RMS limiter had in dit geval niets toegevoegd. De drivers zijn stuk door overschrijding van Xmax: daar heb je juist peak limiters voor nodig en dan het liefst nog het type zoals in de DCX, met zero-attack time (wat volgens mij een Xilica niet eens heeft...).

Een ander merk/type processor had in dit geval niet geholpen. Mijn vermoeden is dat de TS zijn high-pass en/of limiters niet juist afgesteld had. De DCX had prima kunnen voldoen.
X-max overschrijden kan geen kwaad. X-mech is in dit geval niet echt ter sprake. Ik denk dus eerder dat dit door de compressie kamer van de hoorn komt met de ongelijkmatige belasting op de conus. In de regel is het ook zo dat een onbelaste speaker bij zeer lage frequenties de conus eerst gaat vouwen (pseudo bassen op halve frequenties), vandaar dat een subsonic filter zeer belangrijk is.

Aan limiters zitten trouwens ook wat gevaren aan. Wanneer je de processor of versterker stevig in de limiter jaagt, dan tilt het RMS vermogen in het geluidssignaal vrij sterk op. Op deze manier haalde ik zelfs bij voorplatgeslagen DJ muziek nog eens 3 dB aan extra op, ofwel het dubbele vermogen wat de subwoofers ingaat.

Al met al houd ik het op een gebruikersfout.

TCMC
Topic: Sub probleem, advies gevraagd… (27-6-2012 19:18:00)

mc-sjeng schreef:

Hier de TS. parameters van de org. driver:

Fs: 39.7 Hz
Re: 5.5 
Qes: 0.349
Qms: 6.567
Qts: 0.331
Vas: 101.08 litres
Mms: 165.2 grams
Cms: 97.3 ìm/N
BL product: 25.48 Tm
LE at 10,000 Hz: 2.05 mH
X-max = (Hc-Hg)/2 8.5 mm
Ref. efficiency at 1W 1m 1.76%
EBP: 94.62 dB

Groet Jeroen.
Leuke TS parameters voor een 100 liter basreflex subwoofer.
Xmax: erg netjes.
BL van 25,48 Tm: Prima geschikt voor een hoorn.

Nu lees ik dat een Behringer DCX2496 ingezet wordt als processor. Leuk ding, maar de limiters zijn van het brickwall type met een vervelende release curve.
Wat gebeurt er als je de DCX2496 stevig in de limit jaagt en je draait er bijvoorbeeld dubstep doorheen. Juist. Tot pakweg 25 Hz kan alsnog het volledige versterkervermogen injegaagd worden met als gevolg dat de conussen van alle subwoofers aan flarden geschoten worden.
Hoorngeladen subwoofers hebben mede door hun a-symmetrsiche compressiekamer een ongelijmatige belasting op de conus, waardoor de conus nog eens extra op hun donder krijgen. Je kunt dus niet zomaar iedere speaker in een hoorgeladen kast plaatsen.

Betere processors zijn de types waarvan de attack tijd en release tijd apart ingesteld kan worden. Dit vermindert de vervorming van de subwoofers aanzienlijk, zelfs als af en toe de clip leds van de versterker van de subwoofers oplichten en het is een stuk veiliger omdat je met deze type limiters ook min of meer een RMS limiter kan creëren.

TCMC
Topic: Sub kast om de Dap AB-15 speaker (8-2-2011 17:36:00)
Het moeten inderdaad 3 pijpen zijn. De subwoofer zal iets boemeriger klinken en wat minder diepgang hebben. Dit is wel lichtjes bij te tikken op de EQ of digitale crossover (45 Hz) waar de poorten dan hun werk doen.

TCMC
Topic: ARTA - Audio Measurement and Analysis Software (5-10-2010 18:16:00)
ARTA werkt heel leuk als je zelf speakerkasten en de filters daarvan wilt ontwikkelen. Ook het meten van impedanties en zelfs weerstanden, spoelen en condensatoren gaat prima. De waardes zijn akelig nauwkeurig.
Iets minder zijn de Thiele small parameters. Deze zijn wat pessimistischer. LMS van LinearX (Oude ISA kaart) ligt ertussen in en met Sia Smaart Live 5 zelfs licht optimistich. Oorzaak is dat ik bij dezelfde speaker 3 licht afwijkende impedantiecurves krijg. Bij LMS rollen Thiele Small parameters uit die heel dicht bij de fabrieksspecificaties van de betere merken speaker units liggen.

Verder kun je ook afstraal diagrammen maken en ook de vervorming van speakers mee meten (Een erg lawaaige en irritante rotklus overigens).

Enige minpunten van ARTA vind ik:
- Impuls en fase metingen gaan niet zo best. Je moet met de hand later nog het aantal µS ingeven ter correctie.
- Je kan niet meten en EQ-en als je een muziek signaal gebruikt. Wellicht is de oplossing om met losse WAV files te werken.
- Calibratie van de impedantie metingen zijn wat lastiger.

Ik kan nog niet alle ins en outs van ARTA, omdat ik een vrij fervente Smaart Live 5 gebruiker ben, maar voor de prijs kun je ARTA ook weer niet laten en wellicht interessant om daar eens helemaal in te gaan duiken. De bijgeleverde documentatie is overigens goed te noemen.

TCMC
Topic: subwoofer toevoegen aan Lucas 1000 (17-9-2010 19:49:00)
Een Lucas 1000 setje is een hele leuke set voor de mobile DJ en voor de kleine bandjes die bijvoorbeeld met een Keyboard spelen.

Voor volledige bands kom je snel te kort. Je hebt dan minimaal een 2e complete setje erbij nodig. Mijn ervarig is ook dat bands eerder meer topkasten nodig hebben om de zang nog overeind te kunnen houden. Een active subwoofer erbij is dus niet voldoende. Verder denk ik ook meteen aan wedge monitors, waar een band vaak stevig op leunt en goed er van op aan moet kunnen, zodat ze zelf veel zekrdker zijn met spelen en waardoor het dan ook een stuk lekkerder speelt.

TCMC
Topic: Passieve filter voor een kast 16 Ohm? (17-9-2010 19:44:00)
Begin maar eens een concept te maken hoe de box met 2 stuks 8 inch speakers en high driver met hoorn komt uit te zien. Ik zit te denken om de high driver in het midden tussen de twee 8 inch speakers te zetten.

Ander punt: kant en klare passieve filters bestaan eigenlijk niet, behalve dan voor de specifieke box waar deze voor ontworpen is. Je moet ze zelf gaan ontwerpen.
Eerst moet je doormeten wat het frequentie bereik van de losse speaker units zijn. Daarna kun je voor het gemak bijvoorbeeld een DCX2496 DSP bij de hand nemen en de crossover punten, dempingsnetwerken, CD-correctie en eventueel een Zobel netwerkje bepalen.

Helaas: we zijn geen tovenaars en het bouwen van een 2-weg kast vereist toch heel veel inzicht en vakwerk die je eerst zelf zal moeten verschaffen. Onderwerpen zijn zat (in het Engels) op Internet te vinden.

TCMC
Topic: Studiereis over het Internet: Meten met Sia SmaartLive 5. (25-8-2010 15:35:00)

Brokencore schreef:

Is de Behringer UCA-202 ook bruikbaar als geluidskaart?

Edit: Ik twijfel over de in- en uitgang ref niveaus, en lichte overspraak tussen in- en uitgang.
Ik ken die UCA-202 geluidskaart niet, maar je kunt met ALT-V het recording niveau instellen en hiermee ook het referentie niveau. De uitgang volume regelingen kunnen in principe voluit staan.

In principe werken alle geluidskaarten met SIA Smaart Live 5. Ook de goedkope kaartjes en zelfs ingebouwde geluidskaart in het notebook met stereo line in voldoen ook al.
Over overspraak zou ik me niet druk maken. Invloed is vaak minder dan 0,1%, ofwel verwaarloosbaar.
Reflecties van de ruimte en de andere stack waar de meetmic niet op gericht staat heeft veel meer nadelige invloed.

TCMC
Topic: Studiereis over het Internet: Meten met Sia SmaartLive 5. (25-8-2010 15:30:00)

mentzij schreef:

hoi tcmc
ik heb vanmidag een nieuwe tascam us 122 mk11 gekocht.
en heb hem aangesloten.
nu heb ik mijn meet mic in de linker mic kanaal en een mono jack naar 2x mono jack,in de headphone van de tascam en een van de 2 andere uiteinde in de rechter line in kanaal van de tascam.
maar waar is dit voor?
waar dient de jack die ik nu over heb dan voor?
ik denk dat ref signaal stereo moet zijn dat ik dan links en rechts heb zodat ik die kan versteeken?
dan heb ik de verkeerde kabel en moet ik een stereo naar 2x mono hebben!
dus als ik een meeting maak van mijn rechter speaker moet ik de rechter jack en linker speaker de linker jack.
sory maar ben een leek en mijn begrip wil niet zo!
Voor het meten aan speakers zul je de linker of de rechter stack/speaker moeten nemen. Meet je tussen de speakers in, dan gaat het gegarandeerd helemaal fout.

Je hebt net de verkeerde kabel. Je moet stereo jack naar 2x mono jack gebruiken en alleen de rechter line input gebruiken. Dit geldt alleen voor transfer metingen. Dit is in het begin nogal lastig en moet je het hele topic nog eens goed doornemen.

Je kunt beginnen met spectrum metingen. Dit is eenvoudig en met een pink sync signaal gaat het vrij snel. Je hebt in principe alleen de linker microfoon ingang nodig. Later als je wat thuis bent met het instellen van Sia Smaart Live 5 kun je aan transfer metingen wagen.

TCMC
Topic: Studiereis over het Internet: Meten met Sia SmaartLive 5. (22-8-2010 11:34:00)

mentzij schreef:

hoi
ik ben net begonnen met smaart.
maar moet nog een ext usb geluidskaart gaan kopen.
ik ben uitgekomen op de edirol au 25 ex.
of is er een beteren op de markt voor het meten?
Edirol maakt uitstekende geluidskaarten, maar helaas mis ik de line inputs.
Heb je eens gedacht aan een Tascam US-122 MKII of US-144 MKII?
Daar zit hetzelfde op als de Edirol kaart, maar dan met de extra line inputs waarvan je de rechter line input nodig hebt.

Voor de rest zit alles ingebouwd. Je hebt nog maar een kasje nodig en een extra kant en klaar kabeltje van headphone naar 2x jack mono voor het reference signaal voor transfer metingen. Ik heb een US-122 kaart voor Sia Smaart Live 5.4 en werkt uitstekend.
Outpot is keurig netjes 2 Veff bij 0 dB uitsturing. Frequentie metingen zijn mogelijk van 1 Hz tot 45 KHz. Alles bij elkaar is die Tascam kaart niet eens zo duur en de geluidskwaliteit is ook nog beter dan die van vele andere geluidskaarten.

Waar ik eerst bang voor was, is dat Sia Smaart Live 5 niet met ASIO drivers overweg kon, maar dat bleek onterecht.
Wat niet werkt met Sia Smaart Live 5 zijn M-audio kaarten.

TCMC
Topic: Cubo 15 (8-7-2010 18:08:00)

mc-sjeng schreef:

T.S. parameters:

FS 41.1 Hz
Re 5.9
Qes 0.425
Qms 11.662
Qts 0.410
Vas 126.42 Ltr.
Mms 123.3 Gram
Bl 21.02 TM
X-max 7.5mm
EBP 96.71

Alvast bedankt.

Groet Jeroen.
Kijk eens wat de Le is van de eerste versie?
Eventueel ook de andere data die ik niet zie, zoals het rendement in SPL en %.

Ik vind de Le van de V2 versie vrij hoog, wat wel eens op een 4-laags voice coil kan duiden. Ook Mms ligt een stuk hoger. Meestal geeft dit wel minder power compressie en is de maximale geluidsdruk dan wat hoger, ondanks het iets lagere rendement. 4-laags voice coils vind ik beter geschikt voor subwoofers.

Power compressie vind je niet terug in WinISD, tenzij je weet wat de voice coil temperauur onder vollast is. Meestal ga ik van 250° C uit.

TCMC
Topic: Cubo 15 (7-7-2010 18:00:00)

mc-sjeng schreef:

Hoi Johan,

Misschien heb je de speaker al eens geprobeerd in de cubo, de ER-1576L V2 van DAP-audio, bekend oa. uit de X-15B en soundmate serie. Heb er een stel van gekocht en ben benieuwd of ze een beetje gaan in deze makkelijk te bouwen kasten.

T.S. parameters:

FS 41.1 Hz
Re 5.9
Qes 0.425
Qms 11.662
Qts 0.410
Vas 126.42 Ltr.
Mms 123.3 Gram
Bl 21.02 TM
X-max 7.5mm
EBP 96.71

Alvast bedankt.

Groet Jeroen.
Hieronder een X-15B speaker uit de review van de webshop.

TS parameters X-15B speaker:

Qes: 0,356
Qms: 10,31
Qts: 0,344
Fs: 41,6 Hz
Vas: 141,4255 li.
Mms: 107,5109 gr.
Re: 5,5 Ohm
BL: 21,778 T*m
Sd: 855,301 cm²
Le: 3,087 mH
Pe: 400W
X-max: 7,5 mm
Ref Efficiency: 2,761 %
no: 96,56 dB/W/m
VC: Kapton 76 mm, 2-layer
Double Spider
EBP: 117,0

TCMC
Topic: subwoofer max 220 euro (3-7-2010 12:39:00)

sam105 schreef:

... en de -3 dB frequentie in je achterhiifd kun je de inhoud van de kast en de tuning frequentie al bepalen. Ga er van uit dat de frontbaffle 2 a 3 cm verder naar achteren geplaatst zit...
Dit is voor mij geheimtaal...

Draait WinISD opp. Op Apple? Zo niet dan kan ik er ook niks mee.

Mvg sam
Inhoud is geen geheimtaal, is nog altijd groep 8 rekenwerk.
Tunig frequentie wel, maar daarvoor is WinISD, wat ook in het sticky topic goed beschreven staat.

Apple - =>, VitualBox (freeware, GNU). Draait ook o.a. op Apple en Linux. Vervolgens Windows 2000 of Windows XP op installeren. Hierna werkt WinISD ook prima op.

TCMC
Topic: subwoofer max 220 euro (3-7-2010 11:35:00)

sam105 schreef:

Oké,
De x15 b is de beste sub van 300 euro voor onder de x12?
Heefd iemand mischien de tekeningen van de x15 b?
Ik (en waarschijnlijk vele medeforummers) zit hier met lede ogen aan te zien hoe je deze erg simpele subkast kan nabouwen. TS parameters staan bij de betreffende subwoofer in de webshop. Kastafmetingen staan er ook bij. Met een beetje lagere school rekenwerk en de -3 dB frequentie in je achterhiifd kun je de inhoud van de kast en de tuning frequentie al bepalen. Ga er van uit dat de frontbaffle 2 a 3 cm verder naar achteren geplaatst zit.

Tekeningen zijn dus eenvoudig te maken en een schetsje is al voldoende. In feite is het een simpele rechthoekige kast met een rechthoekige en niet al te lange doch grote basreflex poort erin. E.e.a. is te simuleren met WinISD.

Antwoord van Dré lijkt me nog het meest toepasselijk. De X-15B presteert af fabriek al erg goed. Een optie zou zijn de kasten iets kleiner te maken om een dB'tje meer kickbass eruit te krijgen, ten koste van de laagst weer te geven frequentie.

TCMC
Topic: Foto's van open speakers (21-4-2010 21:43:00)

Philip_Janssen schreef:

De drivers heb je inderdaad goed gevonden.. Het kastje lijkt nog het meeste op de LD Systems V12, maar het is hem niet. Deze heeft namelijk een verstelbare flens en neodymium drivers. Desondanks is dit toch een leuk kastje om te horen en de afwerking is meer dan keurig: de lak is vooral erg hard, stukken harder dan bij de DAP X-serie.

Wat is trouwens je ongezouten mening, als je de configuratie zo ziet?
In eerste instantie valt me de korte X-max van 3 mm op. Kast is dan prima geschikt als topkast en ook al monitor kast waar je alles beneden de 75 Hz toch wegfiltert.
Nu zijn er veel fabrikanten die dezelfde speaker unit onderdelen gebruiken, zoals de basket, magneet, poolplaten etc, maar aan het filter en de manier van bedraden herkende ik wel de OEM fabrikant.

Ik weet niet of hardere lak ook inhoudt dat deze sneller breekt of loslaat. De laatste tijd wordt alleen nog maar PU lak gebruikt op water basis en moet tegenwoordig alles gifvrij zijn ondanks dat op water gebaseerde lak nog erger stinkt dan voorheen op cellulose basis.

Een 44 mm Neodymium High Driver geeft vaak een hoger rendement, maar met Chinese tweeters in het algemeen heb ik wisselde ervaringen. Meestal gaan deze vrij snel schreeuwen en vervormen, iets wat ik met BMS en B&C ondanks het iets beperkte frequentiebereik niet heb.

De woofer vind ik slordig gecoated, vooral bij de rand, iets wat bij de X-series niet het geval is. Gecoate speakers geven vaak wel een vlakker verloop in het mid-gebied.
De woofers van de LT-212 die iets eerder in dit topic staat vind ik heel wat beter uitzien.

Ik denk alles bij elkaar toch een leuke 2-weg speaker met in mijn ogen een erg simpel scheidingsfilter. De aparte filters van de LT-212 vind ik heel wat beter.

TCMC
Topic: Foto's van open speakers (21-4-2010 21:07:00)
hoog driver gevonden.
laag speaker ook gevonden.

De bouwstijl van het filter heb ik ook in DAP en JB Systems speakers gezien. Overigens zie ik daar een fout op het filter, en wel dat een ijzeren boutje door een filterspoel zit, wat een onvoorspelbaar gedrag van de verhoging van de zelfinductie met zich teweeg brengt. Ik vraag me af of door de wervelstromen bij hogere freqeunties het boutje niet heet wordt.
Het blijft lastig raden omdat een OEM fabrikant voor verschillende merken produceert.

TCMC
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (22-12-2009 17:34:00)

mc-sjeng schreef:

Ben benieuwd hoeveel VA een 3500 aan boord heeft?

Groet Jeroen.
De VA van een oude Vision 3500 ligt op 5000 VA. Dat zal bij de MKII niet veel anders zijn, misschien ietsjes lager vanwege de 3-voudige class-H concept en het daarbij hogere rendement.

Overigens hoeft de VA van een trafo maar 2/3 tot 3/4 te zijn t.o.v. het afgegeven sinus vermogen van de versterker. Bij muziek ligt dat veel lager, als ik in het ergste geval uitga van crestfactor 6 in extreme gevallen, ofwel stevige compressie en limitng.

TCMC
Topic: Voldoet de JBL JRX 115 (19-10-2009 20:38:00)

djmathijs schreef:

Heb net mijn rw setje even opgesteld op de standaards. Maar het valt me tegen hoe weinig laag er dan uit komt, misschien komt dit wel door het ingebouwde filter wat niet goed ingesteld is.
Dit heeft niks met het ingebouwde filter te maken. Deze heeft in de regel een scheidingsfrequentie van 1500 - 2000 Hz tussen de bas-mid speaker en de high driver.
Door een topkast op de grond neer te zetten krijg je 6 dB aan extra bassen cadeau.
Een idee is om bijvoorbeeld 2x X-15B subwoofers te verschaffen en passief te gaan werken met het ingeouwde filter in de subwoofer, die ook vrij netjes de bas uit de topkasten filtert. Later kun je dan een 2e versterker en een actieve crossover aanschaffen. Het geheel hoeft dus echt niet duur te zijn om te beginnen. Hetzelfde deed ik ook in het verleden met een AX-15B subwoofer en AX-10 als topkastje.
Zou ik die 250 man wel kunnen halen met 2x x-15 en bijv. 2x x-15HL?
Mag ik vragen waarom ik steeds meer zie dat er bij 2 tops 4 subwoofers worden gebruikt? Meestal is 2 toch genoeg?
Maak er maar gerust 4 subwoofers van. Met de huidige muziek heb je dat wel hard nodig als je voor meer man wilt gaan draaien. Lees hiervoor ook de ervaringen van andere forumgebruikers.
En welke van deze 2 DAP X-18B en X-15HL heeft de diepste bas?
X-18B klinkt het diepste. Deze prefereer ik zelf omdat deze het mooiste klinkt, vooral met (kleinere) bands enzo, maar voor DJ gebruik is de X-15HL beter en is m.i. ook heel wat meer geliefd wat dat betreft. Je bent dan ook verplicht om zwaardere versterkers te nemen dan de P-1600 of P-2000 om het optimale eruit te halen. Lang geleden heb ik een dergelijk set eens gehoord en ook steving aan de tand gevoeld. Mijn indruk was helemaal niet verkeerd, en dat in een rothal die nogal reflectiegevoelig was.

TCMC
Topic: Dap Vision 3500 overleden... => reanimatie (19-10-2009 18:24:00)

znoek schreef:

is er een manier om de eindtrappen deftig uit te meten zonder hun weerstanden te moeten overknippen en /of de boel onder spanning te zetten?
want er lijken er wel wat met rare meetwaarden tussen te zitten als ik ze vergelijk met een Ohm meter. (deftige meterman weliswaar)
Onder spanning zetten zou ik dus in eerste instatie niet doen. Indien de versterker hersteld is, dan eerst controleren door een 100 Watt gloeilamp in serie met de netkabel te zetten. Restfouten of halve sluitingen komen dan zo (bijna letterlijk) aan het licht.

Ohms (beter de meter op diodetest) kun je tussen collector/emitter van de eindtransistoren meten. In geval van sluiting kun je op de 200 Ohm stand gaan en nagaan welke transistor defect is. Als er eentje defect is kun je hem losknippen en de rest nagaan. Meestal is het dan een paartje (vaak op de hot spot van het koelblok) die je moet vewijderen. Ga ook na of de voorversterker in tact is en vevang dat ook de defecte kleine elco's en de onderbroken weersatanden. Als dat ook in orde is, kun je de versterker verder testen en als je geen sluitng meer ziet. Je kunt je hem met die serielamp onder spanning zetten.

Overigens als het te lastig is en er is aan de versterker niet (ondeskundig aan) geprutst, kun je beter de versterker laten servicen door een erkende reparateur. Veelal loont de reparatie zich wel voor een dergelijke versterker.

TCMC
Topic: Voldoet de JBL JRX 115 (19-10-2009 17:52:00)

djmathijs schreef:

Eigenlijks hebben jullie mij helemaal overtuigd van de DAP X-serie, alleen kom ik dan in de twijfel tussen de x-12 en x-15. Zitten de rw-15 en x-15 kwa volume ongeveer op hetzelfde niveau?

En hoeveel personen zou ik met de x-12/15 ongeveer kunnen halen.

En is een p-1600 genoeg om deze 2 tops aan te sturen?
Om te beginnen heeft de X-15 een flink stuk hoorbaar hoger rendement dan de RW-15 (MKII). De belastbaarheid ligt ook een flink stuk hoger. Nog belangrijker is het afstraalgedrag in de hele luisterruimte en de throw, en daar wint de X-15 het heel duidelijk van de RW-15 (MKII) en de JBL JRX-115 (SF-15).

4 stuks X-15 op een P-2000 gaat al snoeihard zonder te vervormen in het hoog, maar een P-1600 bijna niet onder voor een P-2000 (T-Amp 2400) qua vermogen wat ik ooit eens gemeten heb. Met 2 stuks X-15 kom je ook al heel ver met een P-1600 versterker voor de DJ-gebreuren, in combinatie met 4 subwoofers, zoals de X-18B of X-15HL.

Een tijdje geleden is een forum meeting geweest waar vele luidsprekers A/B vergeleken werden en de resultaten waren voor DAP best wel positief. Eindconclusie is ook wat je er voor wilt neertellen.
Nog een stap verder is de Ribbon RB-serie van DAP die gewoonweg bijzonder fraai klinkt en eigenlijk helemaal niet zo duur is. Die RB-series kun je gerust het dubbele aan versterker vermogen op los laten ook zonder een spoor van vervorming en zonder fasefouten in het hoog. Dit je je o.a. testen met een saxofoon opname, waar vele high drivers vaak in de problemen raken, maar niet dus met Ribbon tweeters.
Nog krachtiger met ook nog beter geluid dan de X-series en helemaal vergeleken met de JBL JRX-series zijn de DAP LT-series.

Alleen jammer is nog steeds de merkacceptatie van DAP, die vooral verprutst is met de goedkope MC-series en de eerdere RW-series, maar waar DAP in eerste instantie wel bekend/berucht mee geworden is.

TCMC