Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Janbo

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Janbo (Pagina: 1 van 10)

Topic: showtec indigo 4500 led (1-5-2010 21:10:00)
Toch wel appels met peren. De Indigo noteert 4500 lux op 2 meter bij 15 graden lens. Robe 250AT bij eveneens 15 graden lens 3550 lux op 5 meter.

Kortom, de Robe heeft echt veeeel meer output. Neemt niet weg dat de Indigo niet interessant is, maar wat betreft lichtkracht zal er nog heel wat bij moeten om in de buurt van een 250MSD te komen…
Topic: PA voor DJ / Drive in show (26-2-2010 08:07:00)
Even terugkomen op het RCF322 setje wink ;)wink ;) In combinatie met twee 4pro8001 subs kun je in veel situaties wel 200 man van stevig geluid voorzien, ook bij hardere muziekstijlen. Eventueel heb ik die twee 4pro's er ook nog wel bij, maar je zit dan toch wel iets boven je budget...
Topic: Wat kosten jullie nou? (28-1-2010 12:43:00)
Ook een oplossing voor groter, zo zie je maar dat je voorkeur en situatie een grote rol speelt. Voor 95% van mijn klussen volstaat een ruime bus (nieuwe boxer L2H1) en deze is privé keurig en comfortabel te rijden tegen acceptabele kosten. Zoals ik in een posting eerder aangaf, kan ik hier tot nu toe ook in de binnensteden terecht. Met een aanhanger lukt dat zeker weten niet altijd terwijl hetgeen ik meeneem niet in een kleinere bus past…

Daarnaast is het voor mij ook nog eens een heerlijke vakantiebus. Ik kan er in de breedte in slapen en zonder problemen m’n kano’s en mountainbikes meenemen happy :).
Topic: Wat kosten jullie nou? (28-1-2010 11:40:00)
Tenzij je dus de bus ook voor eigen vervoer gebruikt... scheelt je de aanschaf van een aanhanger...
Topic: Wat kosten jullie nou? (28-1-2010 10:33:00)
Zoals met alles zitten er voor- en nadelen aan een keuze. Dus bus of aanhanger handiger? Afwegen en natuurlijk eigen voorkeur / situatie.

Persoonlijk vind ik een aanhanger tamelijk onhandig. Afgezien de snelheidsbeperking en stallingsvraagstukken beperkt het je soms behoorlijk in het manoeuvreren. Als je ruimte hebt niet zo erg maar in binnensteden en op bijzondere locaties (bv een kasteel) kan een aanhanger problemen geven. Nadat ik een aantal jaren terug in Amsterdam tot twee keer toe een wielklem op de aanhanger heb gehad, ben ik snel overgestapt op een grotere bus. Probleem is dat je op sommige locaties niet eens mag parkeren met een aanhanger, of je er nou voor betaalt of niet…

Wat betreft de kosten valt het wel mee. Hoewel ik de bus als particulier heb gekocht rijd ik toch grijs. wink ;) En ik heb geen auto EN aanhanger meer nodig. Plus als het echt moet kan ik altijd nog een aanhanger erbij huren.
Topic: MP3 killed Audio (22-12-2009 17:16:00)
@ René, in die gevallen heb je zonder meer gelijk. Waar de oorzaak overigens geen overcompressie of te lage bitrate is wink ;)

Waar ik op doel is dat je altijd vanuit je eigen venster naar de wereld kijkt. Een stylist zal het misschien een slechte show vinden omdat de haardracht en kleding niet smaakvol zijn, de feestvierder omdat het bier te lauw is en sommige dames zullen mopperen over het slechte sanitair (om maar eens wat te noemen). Omdat wij hier met geluid bezig zijn, zien sommigen dat als belangrijke(ste) factor waar er meer zijn, die voor een groot deel van de mensen net zo veel of meer invloed hebben.

Simpele vergelijking: voor een timmerman is een spijker immer het probleem en een hamer altijd de oplossing… Het is juist de kunst om het grotere geheel te blijven zien of zoals anderen al aanhalen; zorgen dat alle schakels tijdens een event (of in een club, of…) van ongeveer gelijke sterkte zijn. Ook buiten het geluid om.

En als je het dan toch over geluid hebt, dan zal naar mijn mening binnen de schakel geluid een normaal gebruik van MP3 zelden de beperkende zijn.
Topic: MP3 killed Audio (22-12-2009 14:25:00)
Een relatie tussen geluidskwaliteit en het succes van een feest lijkt me zeer lastig te bewijzen, zo die er al is. Hoewel ik het purisme kan voorstellen wink ;); de meesten gaan uit om vrienden te ontmoeten, feest te vieren, te drinken, gezelligheid en noem maar op. Een paar scheve bitjes of 320kb files ipv wav files zullen die feestvreugde echt niet veranderen.

Sterker nog, we kennen allemaal de verhalen dat er iets uitvalt, of dat de akoestiek slecht is, of dat er bv een lawaaierige ventilator of koelinstallatie staat die uit zichzelf al minimaal 90 db produceert. Nog los van wat het publiek aan herrie kan schoppen. Is de sfeer dan minder? Die Japanse cijfers vind ik erg discutabel, zou best eens te maken kunnen hebben dat de betere clubs meer aandacht besteden aan zowel aankleding, personeel, etc EN idd geluid. Nog los van dat dit dat trendy clubs zijn waar mensen graag komen EN de prijzen hoger zijn DUS een mooiere omzet/winst. Oppassen met conclusies dus. Zo is ooit het verband aangetoond tussen ooievaars en geboortes in een streek. Rara… maar op het platteland werden meer kinderen geboren dan in de stad en tja, op het platteland vind je ooievaars.

Nog wat voorbeelden: heb wel eens op een feest gedraaid waarbij een kant uitviel, dak ging er nog steeds vanaf. Ook heb ik enkele meezingers die ik niet anders dan op 128kb kan bemachtigen. En ook hiermee krijg ik regelmatig de handjes in de lucht.

De bewering dat in een pro setting alles meer ter zake doet dan thuis kan ik in het algemeen niet onderschrijven. Juist thuis –met een laag basisniveau aan geluid- hoor je details en verschillen. Neem een gemiddelde situatie van 40 db, bij een afspeelniveau van 90 db heb je dus een dynamisch bereik van 50 db. In een beetje feestsetting praat je al snel over een omgevingsniveau van 80 db. Om 50 db dynamisch bereik te creëren zou je dus op een gemiddelde van 130 db moeten draaien. Lijkt me zeer ongewenst, nog los van alle masking. En zeker de betere huiskamerspeakers vegen wat betreft geluidskwaliteit de vloer aan met –laten we lekker prikkelen- alles dat PA heet.
Topic: Waar vervoeren jullie de drive in mee? (15-12-2009 23:51:00)
Afgelopen zomer was ik ook op zoek naar een nieuwe bus. Op Zibb werd er voor elk model in deze klasse (Transit, Sprinter, Master) wel een lijst aan negatieve zaken genoemd. Daarom maar op eigen ervaring afgegaan. De vorige was een Boxer (=Jumper=Ducato) met een 2.8Hdi. Gereden van 30.000 km tot ruim 200.000. Op een afgebroken koppelingspedaal na (het ding is van kunstof shut up :X ) geen buitensporige reparaties gehad en uiteindelijk afgesloten met een zeer gunstige kilometerprijs.

Nu dan het nieuwe model. Gekocht bij 9.000 km en inmiddels 25.000 op de teller. Tot zover geen enkele meter verkeerd en een stuk comfortabeler, stiller, sneller, zuiniger en ruimer (L2H1) dan de vorige. Heb geen glazen bol, maar het eerst gebruik geeft een goede indruk…
Topic: Waar vervoeren jullie de drive in mee? (1-12-2009 11:32:00)
Ronny, weet je zeker dat je subs 60 cm zijn? Een paar cm kan al veel verschil maken… In de specificaties van de nieuwe Sprinter staat dat de laadruimte maximaal 178 cm breed is. Drie keer 60 cm met wat speling en er zou toch ergens iets uit moeten steken wink ;) Het trio Ducato/Boxer/Jumper is voor zover ik weet de breedste standaardbus in deze klasse en daarin gaat het net (187 cm volgens specificatie)

Ander praktijkvoorbeeld: in mijn Boxer past mijn kano van ca. 185 cm net in de breedte, bij de Sprinter van een vriend van mij gaat het gewoon niet…
Topic: Waar vervoeren jullie de drive in mee? (30-11-2009 17:54:00)
En ook in een Ducato, Boxer, Jumper... Daar slaap je zelfs in de breedte in, ook als je wat langer bent wink ;)
Topic: BOSE 802 (22-11-2009 22:38:00)
De 802 is ook niet werkelijk fullrange. Het hoog is traag en totaal niet sprankelend, het ‘laag’ klinkt wollig en geforceerd. Logisch, want de gebruikte breedbandspeakertjes zijn van matige kwaliteit die met veel te veel eq enigszins recht worden getrokken in de hoop dat het klinkt. Om ook maar iets lager te gaan is de Fs te hoog, de kast te klein en de luchtverplaatsing gewoon veel te weinig. Om hoog te komen is de massa van het speakertje te hoog en daar doet geen eq iets aan. Al vanaf niet al te hoge volumes neemt de vervorming flink toe en begint datzelfde speakertje op te breken doordat ‘ ie helemaal niet geschikt is voor frequenties boven de zeg 5k.

Dat het ‘hard’ gaat komt door de vervorming. Zet je wekkerradio maar eens wat harder, met nog niet eens 1 watt vermogen irriteert dat al aan je oren. De breedbandertjes in de 802 zijn van hetzelfde principe, alleen dan iets groter. Waar Bose goed in is, is het bewerken van de grijze massa tussen je oren met reclame retoriek en vaak holle kreten.

Maar goed, als dat werkt voor gebruikers en klanten: prima toch? O ja, en de plastic kast kan tegen een stootje en stapelt lekker…
Topic: Fresnells vervangen voor LED-verlichting (18-11-2009 18:34:00)
Mogelijk dat ik in december een klein theater met dit type spot ga uitlichten. (er is overigens ook een Showtec variant van deze spot). Begin januari komt daar dan een groot nieuwjaarsfeest bij. Beide klanten realiseren dat LED 'anders' is, maar hechten erg veel waarde aan de eco danwel duurzame uitstraling.

De spot is niet echt goedkoop maar vanuit de gegevens wel een echte fresnell. Mocht eea doorgaan dan zal ik mijn bevindingen hier posten...
Topic: Speaker defect, toch opgelet (26-10-2009 19:46:00)
Daar kun je zeker over spreken, ook een driver of tweeter heeft een spreekspoel, magneet, beweegt etc. Alleen praat je meestal niet over millimeters maar over tienden van millimeters...
Topic: LED parren (30-9-2009 07:33:00)
Niet met deze specifieke spot, wel met de Futurelight LED eye 18 moving head. Hierin zit zoals de naam al aangeeft 18 x 1 watt lumiled. Gezien de hele opbouw zal de led-techniek hetzelfde zijn. Komt gewoon heel veel licht vanaf en hoewel ik ze nog niet zo vaak heb ingezet, geen enkele klacht. Enige nadeel is dat de heads naar mijn smaak iets meer ventilatorgeluid maken dan nodig. Niet heel drastisch, maar voor die LCC modellen de moeite waard om te checken hoe dat zit.

Als het vermogen niet perse de 36 watt hoeft te zijn, kun je ook kijken naar deze nog uit te komen spot van Showtec. Iets minder vermogen, maar ook een iets lagere eindprijs EN je bent af van de kleurensoep. Want dat hebben de Futurelights natuurlijk wel nog steeds.
Topic: nieuwe geluidsset (24-9-2009 18:05:00)
Met de 4pro van RCF heb ik de nodige ervaring, maar ook daar geldt dat je flink moet investeren. Voordeel is wel de flexibiliteit naar eventuele kleinere setups als je ook bijvoorbeeld de art322 of 522 toppen erbij hebt. Voor de genoemde 1.500 man buiten zit je minimaal aan 8 x de 8001AS en 4 x de 7001AS. Rond de 700 kilo aan kasten en inkoop ex de btw net wat boven je budget van 15.000. En eigenlijk mogen er dan nog wel wat baskasten bij.
Zelf draai ik voor groter met 3 x 8001AS en 1 x 6001AS per kant. Ook buiten komt dat wel een eindje -zeker als je de toppen vliegt- maar 1.500 mensen alleen in mijn dromen wink ;). Je kunt ook naar de line-arrays van RCF maar trek dan je portemonee maar…
Topic: Meisje half blind door laserstraal op Tomorrowland (23-9-2009 20:17:00)
Sinds vandaag worden vandalen met een laserpen gelukkig op stevige wijze aangepakt. laugh :D Blij dat mijn belastingcenten goed worden ingezet...
Topic: Nieuwe set bassreflex (21-7-2009 17:51:00)
Vocht en tapijt kunnen elkaar niet altijd goed verdragen. Een beetje zal geen probleem zijn maar echt nat worden toch wel. Als je bijvoorbeeld feesten doet waar het bier nogal eens alle kanten opgaat, kan tapijt op den duur heel erg smerig worden. Misschien wel tot schimmel toe.
Verder blijven luchtjes er makkelijker in hangen. Sinds Het Verbod zal dat met 90% zijn afgenomen, maar om een stinkkast op een net bedrijfsfeest neer te zetten zou niet mijn eerste keuze zijn.
Topic: Gloeilamp verbod; gevolgen voor de professionele wereld? (29-5-2009 08:48:00)
De test kan best goed zijn, maar wel erg beperkt. De site van olino geeft veel meer testen die ook nog eens uitgebreider zijn, waaronder de toch wel belangrijke CRI.

Verder heef Kassa alleen naar de ‘peertjes’ gekeken. Wil je daar een goede vervanger voor, dan ben je op dit moment qua rendement het beste uit met spaarlampen (even afgezien de mileuproblematiek). Led’s zijn naar mijn mening interessanter voor spotlicht, en tja, dat is niet getest. De juiste lamp voor de juiste toepassing heet zoiets??

Zit hier net even te tellen; ruim 60 spotlights in huis, twee TL’etjes en 4 spaarlampen/peertjes. Alleen de afzuigkap heeft nog ‘ouderwetse’ G4-lampjes omdat de trafo daar bijna niet te bereiken is voor vervanging… De meeste led’s zijn GU10/MR16 met 3 x 2 watt Cree. Hoeveelheid licht, kleurtemperatuur, CRI overal prima voor elkaar. Mooi zuinig maar eerlijk: op een aantal plaatsen waar je niet vaak komt, ga je de aanschafprijs van een led-lampje niet terugverdienen. Maar geeft stiekem toch wel een goed gevoel wink ;)
Topic: Flexsys Concert of 2 x TT22A met 2 x 8001AS (9-4-2009 23:21:00)
Lijkt me een goede keuze, gefeliciteerd. Het mooie is zoals je zelf al aangeeft dat je super flexibel bent en van klein tot groter kunt schakelen met dezelfde spullen. Zelf maak ik gebruik van combi-kabels (spanning, signaal) voor vergelijkbare set-ups van RCF. Kabel van mixer naar sub, combi-kabel voor doorlussen en spelen maar. Misschien nog een tip? wink ;)
Topic: Martin hazer (5-4-2009 19:57:00)
De 24/7, de Magnum Hazer, de Magnum 2500 zijn allen fazers, niet meer en niet minder. De verwarring zit in de naam van de vloeistof die Jem ‘Haze’ noemt. Gebruik je echte hazevloeistof, dan weet ik uit ervaring sad :( dat je machine naar de k**** gaat. In alle drie machines gaat wel gewone rookvloeistof van bv Showtec, echter krijg je een minder mooie nevel (wat witter, en meer een wolk ipv mist).