Home > Techtalk > CD Spelers

CD Spelers

De CD-spelers zoals die door DJ's gebruikt worden zijn ruwweg onder te verdelen in twee soorten:

Om de verschillen uit te leggen moeten we er eerst even bij stilstaan dat de CD in een DJ CD-speler nooit stopt met draaien; ook niet als de speler op pauze staat. Daarom moet een CD-speler die vanaf de CD start altijd wachten tot het juiste punt (het "cue punt") langskomt. Aangezien de CD ronddraait met een snelheid van 500 toeren per minuut (aan het begin van de CD (het midden)) tot 200 t.p.m. (aan het einde van de CD (de buitenrand)) kan dit betekenen dat in het ergste geval de speler 0.3 seconden moet wachten totdat het juiste punt "langskomt" (laatste track; cue punt is net langs geweest).

Voor serieus beatmixen zie je nu ook gelijk het grootste probleem. Niet alleen is de startsnelheid relatief laag (daar zou nog aan te wennen zijn), hij is ook nog eens NIET constant. Dit laatste is voor vele "beatmixers" een groot probleem. Daarom hebben diverse fabrikanten een oplossing gevonden voor het "niet constante starttijd" probleem. Dit type spelers start niet vanaf de CD maar vanuit een (van te voren gevuld) geheugen. Dit geheugen bevat 1 tot 2 seconden muziek. Deze 1 tot 2 seconden geheugen geven het loopwerk de tijd om de precieze data op te zoeken, waarna het loopwerk steeds het geheugen aanvult. Dit wordt "true instant start" genoemd.

Er zijn echter wel enige verschillen in de verdere uitvoering van dit concept. Zo heeft Pioneer een geheugen dat bij het inlezen gevuld wordt (Cue geheugen). Dit geheugen blijft gedurende de duur van het liedje gevuld met dezelfde informatie. Voordeel hiervan is dat de Pioneer razend snel het beginpunt weer kan vinden (van play naar cue start) zodat de speler als een soort van sampler gebruikt kan worden (immers de gebruiker kan zelf altijd een cue punt bepalen). Ook laat deze methode een "seamless loop" (dat is een loop zonder onderbrekingen) toe. Het nadeel van deze methode is dat het geheugen niet als schok buffer gebruikt wordt. Pioneer heeft dit opgelost door in de 500s (ook wel genoemd 700) en de 100s een geavanceerd oliegedempt ophangsysteem te gebruiken.

Denon daarentegen gebruikt een groter geheugen (in de 2000MKIII) van 12 seconden. Dit geheugen wordt ook gebruikt voor de "true instant start" maar loopt, nadat op play is gedrukt, mee met de muziek. Hierdoor zit er altijd 12 seconden muziek in het geheugen (dit wordt ESP of Electronic Shock Protection genoemd). Het voordeel van deze methode is dat als de CD-speler het spoor bijster raakt (doordat het een klap gehad heeft bijvoorbeeld), de speler 12 seconden de tijd heeft om het spoor weer op te pakken (je hoort dus NIET dat de speler is overgeslagen). Vooral voor drive-in gebruik is dit zeer handig. Het nadeel van een "meelopend" geheugen is dat het enige tijd duurt voordat de speler het begin van de track heeft gevonden (als je van play terug naar cue gaat). Het mooiste zou zijn als alle spelers beide methoden zouden gebruiken (2 seconden voor het cue punt en bijvoorbeeld 10 seconden ESP), maar dat hebben we op nog geen enkele speler gezien.

Overigens zijn er steeds meer spelers die gebruik maken van ESP. Zo hebben ook Gemini en Numark tegenwoordig spelers met een extra groot geheugen (Gemini CD-210, 240 en 340, Numark CDN-24 en CDN-34). Ook deze spelers hebben een "true instant start" en maken gebruik van het extra grote geheugen voor "ESP".

Nog even een misvatting over ESP: ESP is bedoeld om de incidentele klap op te vangen. Een apparaat wat continu door elkaar wordt geschud zal NIETS aan ESP hebben. Het is dus evengoed zaak om ervoor te zorgen dat je speler (ook al is deze voorzien van ESP) op een stabiele ondergrond te zetten. Hetzelfde geld overigens voor MD spelers (die eigenlijk niet zoveel verschillen van CD-spelers).

CD-RW: CD-RW discs zijn discs die met een rewriter beschreven en ook weer gewist kunnen worden (vergelijkbaar met een MD). Aangezien een CD-RW moeilijker uit te lezen is dan een gewone CD of een CD-R (CD-Recordable), kunnen alleen spelers die voorzien zijn van een speciaal stukje elektronica deze CD-RW discs uitlezen. De spelers die CD-RW discs kunnen lezen zijn i.h.a. voorzien van het "multi-read" logo. Voorbeelden zijn de nieuwere Sony en Philips spelers (huiskamer) en de nieuwere American DJ CD-spelers (DJ spelers). Aangezien zeer veel fabrikanten een loopwerk van Sony in hun CD-spelers gebruiken (dus ook de vele DJ merken) zullen, binnen niet al te lange tijd, de meeste spelers CD-RW discs kunnen afspelen. Mede hierom is de investering in een dure MD-speler (zoals de dure Denon spelers e.d.) niet echt aan te raden.

CD-Spelers in onze webshop.

Handige links

www.keurmerk.infoBetaalopties