Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Prosoundandlight

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Prosoundandlight (Pagina: 1 van 10)

Topic: CODA Audio (20-3-2014 01:00:00)
Ik heb de laatste jaren verschillende producten van Coda mogen ontdekken. Ook de 'kleintjes' (CoRAY, D-Core) en enkele versterkers. Voor die luisterervaringen liep ik niet echt warm van 'het zoveelste merk'. Maar ik moet eerlijk zeggen dat Coda me telkens weer van mijn sokken heeft geblazen. Ik werk er zelf niet mee, maar ik kan niet anders dan toegeven dat ze het daar echt wel goed voor mekaar hebben hoor... Coda maakt heerlijke producten. Ook de amps vind ik best ok. De C5 bijvoorbeeld, ben ik in 'het milieu' eigenlijk nog niet tegengekomen, maar is echt een heerlijk ding. Het materiaal is gebouwd als een tank en klinkt waanzinnig goed. Een vergelijking met DB gaat in mijn ogen dan ook totaal niet op. En wie noemt er de prijzen van Coda instapprijzen?? Da's toch om te lachen mag ik hopen...? :-)
Topic: Volume regulering nu ook in Holland (14-2-2014 12:10:00)

BSS schreef:

Het moeilijke is vaak dat "dansbaar volume" vaak al een tikje over de limiet zit.

Ik bedoel dan ook niet dat het geluid 5x te hard moet staan, maar dat vaak een stukje boven de limiet al volstaat, en daar kan je dan met oordopjes jezelf beschermen.
Ik wil zeker geen persoonlijke aanvallen doen hoor, maar in deze materie heb je mijns inziens een totaal verkeerde insteek, Tim... Als je professioneel actief bent in de sector, ken en begrijp je het belang van de reglementering. Ook al lijken sommige aspecten op het eerste gezicht absurd. Een collectieve bescherming staat in de hiërarchie altijd boven een persoonlijke bescherming. Zeker in deze context mag je het aantal blootgestelde personen niet onderschatten. Als je er kan van genieten om je eigen oren te laten fluiten, dan moet je dat vooral doen, maar wij dragen wel een belangrijke verantwoordelijkheid. En dat houdt nu eenmaal in dat we niet de mensen voor de keuze stellen om al dan niet oordopjes te gebruiken (al dan niet hun gehoor om zeep te laten helpen), maar dat we er voor zorgen dat de keuze zich niet hoeft voor te doen. De technologie is ondertussen ver genoeg gevorderd om een gelijkmatige geluidsdruk te verkrijgen op alle niveaus van je luistergroep. En dat is waar we ons moeten op concentreren.
Topic: Shure SLX - beltpack probleem (8-1-2014 10:58:00)
Je kan uitsluiten dat de antenne een knik heeft gehad of op een andere manier beschadigd is geraakt? Connectie antenne - beltpack is ook in orde?
Topic: Kabeldiktes bij luidsprekersystemen (22-12-2013 00:48:00)
Als je jezelf zo blijft opstellen, vrees ik dat mensen je niet meer gaan willen helpen. Er bestaat ook zoiets als hardleersheid… Let op, ik heb geen enkel probleem met het feit dat je gerichte vragen stelt hoor, maar volgens mij moet je met de stof die je ondertussen is aangereikt toch zelf wel voor een antwoord kunnen zorgen… En dan begrijp ik de bovenstaande reacties eerlijk gezegd wel goed. Misschien toch echt de raad opvolgen en even verder inlezen?
Topic: Compacte mengtafel (22-7-2013 12:38:00)

bomdes schreef:

Frank, of je mij gelooft of niet kan me eerlijk gezegd geen barst schelen.
Waarmee nog maar eens je ongeziene betweterigheid pijnlijk duidelijk de bovenhand neemt...

Al vanaf je beginperiode op het forum profileer je jezelf als dé grote kenner. Alleen jij weet wat goed is en wat niet. Dat gaat zo met lichteffecten, speakers, mengers en noem maar op. Prachtige materialen bestempel je wel vaker als klucht, materialen die op diverse punten minder scoren, probeer je dan weer op te hemelen. Fijn dat je zo'n uitgesproken meningen hebt, daar niet van, maar blijf er in godsnaam niet steeds aan vasthouden wanneer je ziet dat anderen het (vaak terecht) niet met je eens zijn! Je bezit vaak niet eens de helft van de ervaring en de kennis van mensen waarmee je zit te discussiëren. Analyseer, doe er iets mee en leer er iets uit...
Topic: Compacte mengtafel (22-7-2013 09:57:00)
Bomdes, man toch... Stel je eens open voor de ervaringen en de visies van de échte professionals. En ja hoor, dat zijn vaak de analoge bejaarden, zoals jij ze noemt. Maar van hen kunnen wij nog heel veel leren. Ja, jij ook, als je tenminste eindelijk eens stopt met denken dat je overal de scepter zwaait en dat je van alles op de hoogte bent.

Dat je je ervaringen wil delen vind ik prima, maar je denkt in kastjes, zwart-wit, je hebt een uitgesproken tunnelvisie. Wanneer iemand (of in veel gevallen zelfs een absolute meerderheid) jouw visie niet deelt, respecteer dat dan en ga eens denken dat je misschien zelf wel eens 'verkeerd' kan zijn, in plaats van halsstarrig in de verdediging te blijven treden. Moeilijke opgave, hé?
Topic: Compacte mengtafel (21-7-2013 13:49:00)

bomdes schreef:

Bij iedereen die KAN mixen is analoog dood.
Klinkklare onzin

bomdes schreef:

Ik verplicht ze gewoon. Dat is de desk, daar moet je op draaien.
Die quote past nu eens helemaal bij jou ; ik had niet anders verwacht... Ocharme de mensen die met jou in zee gaan... Ieder zijn mening, zijn ervaring, zijn visie, geen enkel probleem. Maar je moet eens leren dat iets wat voor jou zwart is, voor een ander wit kan zijn. Sta in godsnaam eens open voor visies en ervaringen van anderen, in plaats van altijd te denken dat jouw gedacht het enige 'correcte' is.
Topic: Bose L1 (4-7-2013 10:28:00)

bomdes schreef:

Er is niets innovatief aan dit systeem, zo'n zuilkastje hing 20j geleden ook al in een kerk, ze hebben er gewoon een baskastje dat amper bassen weergeeft onder geduwd en daar zoals met hun melkpak-thuisbioscoop-rotzooi een berg processing over geknald.
Jaja, gelukkig kan jij daar allemaal goed over meespreken hé. Want 20 jaar geleden was je zonder twijfel al mee van de partij... Ieder zijn mening natuurlijk, en er zit zeker een grond van waarheid in, maar je bent toch altijd zo kort door de bocht man... En je gaat heel dikwijls uit van specs of van je hersenspinsels, zonder ook maar 1 reële ervaring met een bepaald product te hebben gehad.
Topic: Bose L1 (4-7-2013 00:13:00)

PvG schreef:

"Dit kun je nergens mee vergelijken... Ons product is zo uniek..." is verkooppraat. Ik kan nl altijd vergelijken in hoeverre twee verschillende producten mijn "probleem" oplossen en dat is altijd zinvol...

Wat is de reden dat je ze zelf niet on-the-road inzet?
Laat me even duidelijk stellen dat ik absoluut geen 'volger' ben van de door Bose gebruikte marketingstrategieën (ik denk dat een van mijn vorige posts dat ook wel verduidelijkt). Feiten zijn echter feiten. En wanneer ik die feiten constateer, is mijn input in de discussie vrij duidelijk: zo'n Bose systeem kan je niet vergelijken met een conventioneel systeem (op vlak van design, innovatie bla bla bla). Jij vergelijkt probleemoplossend voor jouw specifieke situatie. Logisch, dat doe ik ook, dat tracht iedereen te doen. En nogmaals, ik heb het helemaal niet over klankeigenschappen of toepassingsgebieden, maar vertrek nog steeds louter van de fysieke, toch innovatieve verschijning. Het slanke zuiltje, de hoek tussen de speakertjes onderling, het wegklappen van de pootjes van het versterkergedeelte etc. etc.

Waarom ik de setjes zelf niet gebruik? Heel eerlijk? Omdat Bose me nooit heeft kunnen overtuigen. 't Zijn net die marketingpraatjes (die vol onjuiste theorieën zitten) die me steeds een negatief gevoel gaven. Er lopen behoorlijk wat mensen rond die Bose 'super' vinden, omdat ze dat hebben horen zeggen van iemand die het op zijn beurt ook altijd zo heeft opgevangen uit zijn omgeving. Op den duur gaan mensen er zelf in geloven. Luisteren? Dat is iets van vroeger. Als Jef en Jos zeggen dat het goed klinkt, dan zal het wel zo zijn... Dat was in mijn ogen de grootste kracht van Bose.

Dit systeem heeft me zo ver kunnen overtuigen dat ik er, zoals gezegd, de voordelen en de mogelijkheden van zie en dat ik moet toegeven dat de klank echt wel meevalt. Om te verkopen is dat dus helemaal ok (niet voor de naam, maar wel uit eigen overtuiging) Er zelf op terugvallen? Voorlopig niet :-) Misschien als Bose me op korte termijn met een nieuw systeem nog een keer positief weet te verrassen...
Topic: Bose L1 (3-7-2013 22:44:00)

PvG schreef:

prosoundandlight schreef:

Vergelijken met eender welk conventioneel systeem is zinloos. Het is gewoon 'iets anders'...
Marketing lariekoek. Het Bose L1 (en vergelijkbare LD) setje is goed in een beperkt toepassingsgebied. Waarom zou het zinloos zijn om deze setjes te vergelijken met conventionele systemen (systemen die al jaren prima voldoen, ook in het toepassingsgebied van deze line-arraytjes)? sneaky :V
Marketing lariekoek? Wat bedoel je daar nu mee?

Het is een zinloze vergelijking omdat de systemen a la Bose om te beginnen fysiek al compleet afwijken van eender welk conventioneel systeem. Ik doel dan helemaal niet op de klank of op de specifieke doelgroep, maar wel op de fysieke eigenschappen, het innovatieve karakter, het gebruiksgemak etc. Het is gewoon geen klassieke kast. Hoe goed een klein conventioneel setje ook mag zijn. Hoeveel beter (en voor een goedkopere prijs) een conventioneel kastje ook mag zijn... Het blijft appels met peren vergelijken.

En let op, ik volg je mening zelf ook hoor. Onze Bose sets die als demo voor de verkoop gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld persoonlijke bezittingen. En toch worden ze nooit on the road ingezet. Ik wijk zelf niet af van conventionele systemen. Maar ik zie wel duidelijk de voordelen van de Bose en de LD. Ik zie dat de sets in bepaalde situaties echt wel nuttig en bruikbaar kunnen zijn, waarbij enkele voordelen meespelen die ik in geen enkel conventioneel systeem kan terugvinden.
Topic: Bose L1 (3-7-2013 21:08:00)

YourLiVe schreef:

prosoundlight schreef:

Het LD systeem heeft me altijd enorm kunnen bekoren (zie boven aangehaalde review Meet Music).
Ik vind meet music nu niet bepaald de beste bron als het om reviews gaat. Ik heb daar echt nog nooit een negatieve review gezien.
Dan moet je toch eens beter lezen ;-) Nu ja, een 'negatieve review'... De reviews zijn testverslagen, persoonlijke indrukken, feiten, cijfers, prijzen, vergelijkingen etc. Een product is nooit zuiver negatief. Wel worden de belangrijkste positieve en ook negatieve kenmerken samengevat. Wanneer een product tijdens het testen echt slecht zou blijken, wordt er geen review geschreven. Gelukkig komt dat slechts heel zelden voor. Op die manier cancel je wel een aantal negatieve zaken, maar zo'n situatie kan ook positief uitdraaien. Wanneer bijvoorbeeld in overleg met de producent een aantal zaken verbeterd worden die echt niet door de beugel kunnen, wordt het product er alleen maar interessanter op. Veel testmateriaal zit immers nog in een preview fase. (afhankelijk van het merk natuurlijk, want een Chinees overleg is uiteraard meestal wishful thinking)

Het magazine leeft van de adverteerders, dus logischerwijze ga je nooit een zuiver 'negatieve review' terugvinden, maar de redacteurs geven een eerlijk en persoonlijk beeld van het materiaal. In de reviews worden zeker geen negatieve ervaringen en indrukken weggelaten, maar een product wordt wel telkens gekaderd in zijn context. Enerzijds wordt er vaak vergeleken met een referentiesysteem of instrument, anderzijds is het wel de bedoeling om het testmateriaal individueel te behandelen. Ieder product heeft zo wel zijn positieve kenmerken. Bij budgetmateriaal is dat praktisch altijd de prijs. Evident... En wanneer je dan prestaties vergelijkt met de vaak belachelijk lage prijs, waarom zou je dan een negatieve indruk nalaten? Negatieve zaken worden dus niet weggewerkt, maar positieve eigenschappen worden soms misschien wel wat meer in kijker gezet...
Topic: Bose L1 (3-7-2013 18:54:00)

bomdes schreef:

Ongeveer 1000EUR voor de LD systems en ruim 2500EUR voor de Bose. Ik zou 2x de LD systems kopen als je zoiets zoekt en nog 500EUR in de zak steken.

Daarnaast past een mooi setje actieve 12" of 15" kasten ook in een wagen, als je 2500EUR geeft daaraan heb je evenzeer een lekker setje.
Netjes onder de 2000 Euro voor de Bose set die ik aanhaalde (1S met de B2 basmodule). Die configuratie lijkt me zeker voldoende voor de toepassingen die de TS bijvoorbeeld voor ogen heeft. De meerwaarde van het Model 2 (dubbel uitgevoerde mid-hoogmodule) vind ik minder in verhouding tot de prijs. De standaard B1 basmodule klinkt heel goed, maar vind ik wat mager om het geheel in balans te krijgen. Ideale combinatie op vlak van balans en dergelijke: 1S en B2.

Inderdaad een heel verschil met de 900 Euro van een LD-set, die op vlak van handigheid en performance vergelijkbaar scoort. Maar Bose blijft voor sommige mensen Bose, en dat telt ook mee. Verder zijn de systemen echt wel degelijk opgebouwd en is de versterkerunit wel een heel tof ding (lees: handig, compact en innovatief) Zoals ik al zei heeft Bose duidelijk een streepje voor op vlak van beveiliging en omgang met peaken.

Het LD systeem heeft me altijd enorm kunnen bekoren (zie boven aangehaalde review Meet Music). En toch moet ik het Bose systeem loven, ook al ben ik echt geen Bose fan (heb altijd een hekel gehad aan de onjuiste marketingstrategieën en het tijdens demo's doen geloven dat een set 'zo goed klinkt' terwijl het gewoon vaak rotslecht overkomt). Het is een tof ding (ja, als je het gebruikt waar het voor gemaakt is)

Vergelijken met eender welk conventioneel systeem is zinloos. Het is gewoon 'iets anders'...
Topic: Bose L1 (3-7-2013 15:16:00)

eddy wally schreef:

PvG schreef:

Kortom: Ideaal voor Toekan-/saaie-bruiloften-/behangmuziek-bandjes. Onbruikbaar voor het stevige werk.
En dit is nu juist een groot deel van mijn klanten,komt bij dat dit dit de jobs zijn waar ik verhoudingsgewijs het meest aan verdien.
Voor het stevige werk heb ik meer dan voldoende materiaal,en daar is meestal voldoende hulp.Voor kleine jobkes waar je alleen voorstaat vind ik iets dergelijk dat met gewone auto kan gebracht worden best handig.
Klopt helemaal. Een bijkomend voordeel van het systeem is dat je naast tot zelfs bijna achter de set, ongeveer hetzelfde klankbeeld kan waarnemen. 'Hetzelfde' is dan misschien wat kort door de bocht van mijn kant, maar naar verstaanbaarheid en balans toe, klinkt de set overal vrij goed. Dat kan wel eens nuttig zijn... Neem daarbij het slanke design dat eigenlijk nooit echt 'in de weg' staat, en je hebt inderdaad een leuke en vooral handige oplossing voor het kleinere werk. PM me gerust voor meer info, prijzen etc. ;-)
Topic: Bose L1 (3-7-2013 09:40:00)
@PvG
In welke opstelling heb je de set gehoord? Links-rechts? Meerdere systemen als monitor én pa (waar het systeem eigenlijk voor ontwikkeld is) Welke subs? De subjes neutraal, afgezwakt of geboost?

Iedere configuratie/toepassing heeft zo zijn eigen karakteristieken hé... In de configuratie 1S met B2 sub (review) staat het systeempje behoorlijk zijn mannetje. De minpunten die worden aangehaald hebben wel een grond van waarheid, maar anderzijds ook een beetje kort door de bocht. Het gaat immers om een uiterst compact en handig systeem. Je kan en mag van zo'n subje echt niet meer verwachten. De grenzen van de fysica kunnen we tot dusver niet verleggen. De voordelen in acht genomen (zeer handig, uiterst snelle opbouw, compact, goede draagkracht, verstaanbaarheid, weergave mid-hoog etc.), vind ik dit toch een knap ding. Neen, je gaat er geen heavy metal band mee afmixen in een voetbalstadion, maar wees even realistisch: met welk systeem van dit formaat doe je dat wel?

Met de subjes op de '+ stand' valt het laag behoorlijk mee. Een kick in de maag kan je met zo'n kleine drivers en compacte kasten simpelweg niet realiseren, maar het klankbeeld zit op zich vrij goed, voldoende diep en naar mijn ervaringen quasi geen last van kamfiltereffecten. Enkel het laagmid mist af en toe wat body, de warmte in mannenstemmen durft wel eens zoek te zijn. Ik ben zelf eigenlijk absoluut geen Bose fan, maar dit systeem vind ik best ok. Voordelen tegen nadelen afgewogen, uiteraard.

Het systeem draagt natuurlijk wel een Bose prijskaartje. Op zich valt dat best mee, maar voor minder dan de helft van de prijs zijn er ook vergelijkbare systemen van bijvoorbeeld LD Systems te verkrijgen (review). Wij verkopen zowel de Bose als de LD systemen. Bose hanteert een betere limiting en gedraagt zich wat beter op hogere volumes, maar de lage prijzen van LD en de meer dan behoorlijke klankkwaliteit, maken van de LD eigenaars toch ook vaak gelukkige mensen :-)
Topic: Luidsprekerhouder voor trussmount (5-4-2013 12:00:00)

eddy wally schreef:

Sgrovert schreef:

Op te lossen met een schuinsteller. Al ligt dat ook weer aan de hoek die je nodig hebt.
Heb dit ooit gekocht,voldoet helemaal niet.
Hangt er maar van af waarvoor je het gebruikt... Bij mij voldoen ze prima.
Topic: Luidsprekerhouder voor trussmount (1-4-2013 01:58:00)
Als de eisen op vlak van kantelbaarheid en fixatie niet al te hoog liggen (lees: als 't simpel mag zijn), bieden deze dingen misschien een handige oplossing: klik
Topic: HK Linear 5 (6-2-2013 21:12:00)

bomdes schreef:

Ik moet niet gaan luisteren om te weten dat een kast die zijn -3db punt op 55Hz heeft geen subwoofer is. Dat heeft niets met "gevoel" of "gehoor" te maken, dat is gewoon pure fysica.
55Hz is een leuke kickbass kast, niet meer niet minder, en dan is 1000EUR voor een kast die én niet laag gaat én relatief weinig db spl produceert veel geld. ze gooien er dan wel doodleuk een 2e passief subje bij, maar dan moet je er ook rekening mee houden dat de versterker ineens 4 drivers ipv 2 moet voeden wat bij actieve kasten met doorlink zelden erop neerkomt dat beide op hun vol rendement spelen.

overigens moet ik nog de eerste hk set horen die ik echt goed vinden klinken voor wat hij kost, maar dat is ergens normaal als je de balans tussen compactheid en klankkwaliteit quasi steeds in de richting van compact maakt. dezelfde tekortkoming zit staalhard in de K-sub van QSC. Het is een klein kastje, maar het is verre van een sub.
Dat is pure fysica, daar heb je een punt. (hopelijk laat je achtergrond je ook toe om die pure fysica effectief te kunnen vatten ;-)) Maar het gaat over speakers. En speakers moet je horen vooraleer je een merk als goed of als slecht gaat afschilderen. Fysica of niet. En dat weet jij ook joh, daar gaan we niet over discussiëren.

Ik heb zeker en vast geen aandelen van HK, integendeel zelfs. Ik kon op vlak van klankkwaliteit ook nooit echt warm lopen van hun systemen. Al moet ik wel zeggen dat het een merk is dat door de band toch bovengemiddeld scoort, alle factoren in acht genomen. Bouwkwaliteit en componenten zijn ook altijd best oké geweest. Verder is het een beetje eigen aan het merk om inderdaad steeds richting compact te gaan, maar ik vind dat er dan ook gezegd mag worden dat HK goed in het opzet geslaagd is om in die 'compacte markt' een positieve naam te maken. Ik heb een beetje het gevoel dat je compacte sets niet kan respecteren. Daar is ook een markt voor hé, en geen kleine... Maar los van dat... De Linear serie klinkt heel uitgewogen, draagt goed, is heel erg goed gebouwd en zet puike prestaties neer gezien haar, jawel, compactheid. Er is absoluut over nagedacht. Laat het dan een baskast zijn en geen subwoofer, voor mij telt nog steeds het totaal plaatje. De dynamiek van de set zoals door de OP voorgedragen, is echt verrassend. Je krijgt een stevig kickje, op het gehoor zeker niet mis gezien de, inderdaad alweer, compactheid. En dat is wat de doelgroep van dit systeem nodig heeft! Er gaan weinig gebruikers wakker liggen van een -3dB punt op 55 Hz hoor. Wel gaan ze af op het hoorbare, en zoals ik al zei: dat is echt niet mis. Misschien is deze serie ook wel de eerste van HK waar ik me positief over uitlaat, maar ik vind het een interessant ding. En dan vind ik de prijs zeker gerechtvaardigd.
Topic: HK Linear 5 (6-2-2013 15:15:00)

bomdes schreef:

Ik vind het enorm dure kasten voor wat je in de plaats krijgt, zowel qua frequentierespons als output.
En je hebt de kasten uitgebreid beluisterd? Vergeleken?

Ik ga er voorzichtig van uit dat je dat niet hebt gedaan. En waar zit dan de meerwaarde van bovenstaande quote? Kan je iets te duur vinden voor wat je in de plaats krijgt, zonder het product gezien en gehoord te hebben? Neen!

Indien je de Linear serie wel aan een test hebt onderworpen, neem ik mijn (voorzichtige) woorden terug en zal ik met plezier een onderbouwde conclusie lezen...
Topic: SAMSON of BEHRINGER powered mixer (2-1-2013 09:56:00)
De genoemde Behringer is voor zijn geld (met de nadruk op 'voor zijn geld') geen slecht toestel, maar naast het feit dat de bedrijfszekerheid geen al te hoge toppen scheert en dat de ingebouwde FX'jes mijns inziens zeer slecht presteren, is de klank ook alles behalve om over naar huis te schrijven...

Welke speakers dienen er mee aangestuurd te worden?

Vermogen zal je niet meteen tekort komen als je echt doelt op kleinere clubs, maar ik vind die bakjes zo plat klinken...

De Samson is een betere keuze, volgens mij een iets duurzamer toestel, betere effect processoren, maar blijft een budgettoestel. Als het ware een wat meer aangeklede Behringer, die zijn meerprijs wel waard is, maar die zeker niet bovengemiddeld scoort.

Een veel betere keuze zou iets zijn in de trend van een tweedehands Dynacord Powermate. Een toestel dat in de mk1 uitvoering (kwestie van niet te ver buiten het budget te treden) misschien een aantal mogelijkheden minder biedt dan bovengenoemde budgetapparaten, maar dat simpelweg 1000 keer beter klinkt, veel duurzamer is en écht professioneel inzetbaar is.
Topic: Studio geluidsabsorptie (akoestiek) (26-9-2012 00:02:00)

bomdes schreef:

Galm is reflectie, reflectie breek je door het oppervlak "on-vlak" te maken.
Daarom is een diffusor efficienter tegen galm dan demping. Dempen doe je om resonantie weg te nemen.
Totaal onjuist!

Een 'gediffuseerde' zaal klinkt sowieso mooier dan een reflecterende zaal, dat spreek ik niet tegen, maar diffuseren zorgt nog steeds voor een verdeling in allemaal kleine reflecties. Uiteraard een ideale oplossing om een ruimte 'aangenamer' te laten klinken. Maar, de reverberatietijd verkorten doe je in essentie nog steeds door te absorberen, niet door te diffuseren. Wat is nog steeds de belangrijkste factor die de reverberatietijd bepaalt? Juist ja, het totale absorptievermogen van alle gebruikte materialen...