Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Janbo

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Janbo (Pagina: 3 van 10)

Topic: Welke actieve luidsprekers? (26-7-2008 11:50:00)
Je woont niet gek ver van Konitech in Malden, dat is de importeur van RCF. Zij hebben een demoruimte waar je beide speakers kunt horen, bel ze eens...

Overigens heb ik beide speakers hier staan en er zit wel wat verschil tussen. De 522 klinkt helderder en wat strakker. Daarentegen geeft de 322 duidelijk meer laag, dit laag is overigens wel een stuk wolliger dan van de 522.

Full-range gaat mijn voorkeur naar de 322, als topkast heb ik liever de 522. Aangezien ze bij ons meestal of als spraakkast weg gaan of als topkast heb ik een lichte voorkeur voor de 522. Dat heeft ook veel met het gewicht te maken: de 522 is echt stukken lichter (23 kilo vs 17 kilo). Wat betreft de maximum output zou de 522 volgens RCF 2 db meer moeten geven. In de praktijk ervaar ik er geen verschil tussen.

Succes!
Topic: Voor welk setje moet ik kiezen? (24-6-2008 12:29:00)
De 8001 is een behoorlijke kast idd, zag er eerst wel tegenop voor aankoop. In de praktijk valt het me reuze mee en neem ik ze zelfs sneller mee dan de 705’s. Reden is heel simpel wink ;): onder de 8001 heb ik wielen gemonteerd en aan die voor de 705 kom ik maar niet toe.

Zeker in deze periode gaan de 8001’s meerdere keren per week de weg op, maar ik til ze vrijwel nooit. Vanuit de opslag gaan ze via de rijplank de bus in. Doordat aan 1 kant bokwielen zitten en door slim pakken, blijven de subs ook in de bus op wielen staan zonder te schuiven. Op locatie is het de rijplank af, naar binnen rijden, even tippen (in je eentje goed te doen) en klaar… Het is dan zwaarder om de 322’s op hun plaats te zetten. Deze week krijg ik overigens een paar 522’s binnen, ruim 5 kilo minder dus ik ben benieuwd.

Bij het stapelen van 8001’s ontkom je natuurlijk niet aan tillen, maar op gelegenheden waar er meerdere nodig zijn ben ik sowiezo met meerdere personen.

Aan OP: mocht je voor de T5 gaan: monteer er fatsoenlijke wielen onder want de meegeleverde wieltjes zijn van playmobiel kwaliteit en gaan snel stuk. En zorg voor een paar hoezen. Zeker de randen aan de boven- en onderzijde van de voorkant beschadigen sneller dan bij andere kasten omdat ze een beetje uitsteken.
Topic: Voor welk setje moet ik kiezen? (23-6-2008 20:54:00)
Gezien je eisen heb je helemaal niets aan een 4pro7001 set. Om aan te sluiten bij Philip, afgezien het logo heeft deze set niets gemeen met de andere genoemde RCF-systemen en is voor hele andere toepassingen ontwikkeld. De 4pro7001 is long throw en bestaat uit een losse midbas kast van 2 x 15” en een losse topkast met 10” en 2”. Drukt enorm door en is voor grotere events bedoeld. Op bv. een bruiloft zit het geheel je volledig in de weg en kun je er niets mee. Komt bij dat de midbas kast (naam zegt het al) geen echt sub geeft, het is de bedoeling dat je er een aantal subs, bijvoorbeeld de 4pro8001as, onder zet. Om alles bij te benen heb je er daar minimaal twee, liever drie of zelfs vier van per kant nodig. Dan krijg je ook een goede stackhoogte, wat met alleen een 4pro7001 niet lukt. Het totaal is dan overigens een uitstekend systeem maar groot en zwaar.

Los daarvan is de afstraling van de hoorn met 60 x 40 te klein om op kleinere gelegenheden in te zetten. Vooraan snoeihard in je gezicht, pas op een aantal meters afstand begint het te klinken.

LEM T5 is bewezen en klinkt heerlijk. Op papier lijkt het niet heel veel maar de kast is wel duidelijk zwaarder dan de art705. Dre gaf eerder al aan dat er meer nieuws van LEM aan zit te komen, dus goed mogelijk dat er met een nieuwe serie wat van het gewicht wordt afgesnoept.

Wil je harder dan kun je ook naar de RCF gaan kijken. Naast de art705 is het ook mogelijk om een stapje verder te doen naar de 4pro8001AS met genoemde art322 toppen. Eventueel art522’s, die zijn dik 5 kilo lichter, klinken iets netter en gaan ook nog net enkele db’tjes harder. Mijn ervaring is in elk geval dat de art322 een 4pro8001as net niet bijhoudt. In combinatie met een art705 gaat dat overigens wel goed happy :)
Topic: T-4 balk voor ledparren (18-6-2008 08:20:00)
Lijkt mij geen enkel probleem. Deze T-bar is van het sliding type, dus zal er een M8 of M10 bout in de gleuf aan de onderzijde passen. Aan zo'n bout kun je dan weer een spigot bevestigen.
Topic: Nieuwe LEM M5 Master.. (3-6-2008 15:47:00)
Bij een laag gewicht zijn handvatten idd minder belangrijk, en als ze zo lekker klinken… happy :). Naast klank vind ik voor mezelf transportgemak en/of gewicht zeker zo zwaarwegend. Zelfs bij de Art310 topjes –die nog lichter zijn dan de LEM- zou ik het niet zonder handvat bovenop de speaker willen doen. Zeker als ze wekelijks meerdere keren door je handen gaan en in de bus geplaatst moeten worden. Niet overmatig lastig door het gunstige gewicht, maar bij de D400 forceer ik mijn handen/polsen toch altijd een beetje bij sjouwen en plaatsen.

Ander voordeel vind ik de schaalbaarheid van het RCF-gamma… Van een losse 322 tot een 310 met 705, een enkele 8001 met twee 310’s of 322’s. Of voor groter 6001 of 7001 toppen erbij met meerdere 8001’s. Hoewel RCF daar niet de enige in is, zijn veel van de kasten in de huidige serie helaas erg zwaar. De digitale neo-versies zijn een stuk lichter en er komt meer nieuws aan met lichtere versterkers en neodymium speakers. Maarrr, helaas gaat dat wel ten koste van de sterke prijs-kwaliteit verhouding.
Topic: Merk keuze van LED PAR spots (3-6-2008 15:45:00)
Toevallig bij genoemde LED-vergelijking geweest wink ;)… De JB geeft gewoon een mooie bundel die goed bruikbaar is voor discofeestjes. Ook voor klein(amateur) theater en tentverlichting zetten wij ze wel eens in en dat voldoet zeker.

De Showtec studiobeam met 24 x 1 watt is toch weer wat krachtiger, zowel in output als in de volheid van de kleuren. Verder is de bundel wat breder en minder ‘spot’ dan de JB. Maar wat Martijn al noemt: ze zijn tevens fors duurder. Daarnaast zijn ze veel zwaarder door de idioot stevige behuizing.
De review in de webshop hier raakt overigens kant nog wal, deze spots geven bij veel kleuren meer licht dan een 300 watt Par56 MFL (zowel visueel als op de luxmeter).

Voor- en nadelen van LED-parren blijven natuurlijk ook hier staan, afweging daarvan kun je alleen voor jezelf en je toepassingen maken. Voor kleiner discowerk zou ik de JB kiezen, prijs-kwaliteit is op dit moment onverslaanbaar. Doe je ook meer decoratieve klussen dan kan de studiobeam of een andere spot met een flink aantal 1 danwel 3 watters interessant zijn.
Topic: Nieuwe LEM M5 Master.. (3-6-2008 07:54:00)
We hebben jaren met plezier gedraaid met de D400 (en nog steeds als monitor), ben toch wel benieuwd naar de M5! Jammer dat ze bij LEM dat ene onhandige handvat hebben laten zitten, wat dat betreft ligt de RCF ver voor op de LEM. Hoewel het gewicht van slechts 14 kilo natuurlijk ook minder noodzaak geeft voor voldoende handvatten wink ;)
Topic: Compacte BR sub op basis van Ciare NDH15-4S driver (21-2-2008 23:46:00)
Andere mogelijkheden voor een compacte en lichte 15” baskast:
RCF LF15N401 of BMS 15N840V2.

Beiden in 80 liter, afgestemd op 42-43 hz. Kleine kast en veel bas vraagt wel om meer vermogen, maar de BMS haalt theoretisch een dikke 125db en een F3 van ca. 42 hz. Daar is dan wel 1.200 watt voor nodig. De RCF kan met 900 watt toe, doet dan theoretisch ca. 1-1,5 db minder (ca. 124 db). Als je het vermogen hebt, is compacter bij deze prestaties bijna niet mogelijk.

Overigens zou ik –zeker bij discowerk- zeker twee 15”-ers toepassen tegenover de Art322. Die top wil best wat power geven en meer bas(kasten) is nooit weg, al zou het maar zijn om ze beter binnen hun grenzen te houden.

NB. Als je simuleert, kun je nog wat nauwkeuriger zijn door de temperatuur van de voice coil wat omhoog te gooien. Bij een 1.000 watt is een 60-70 graden ‘rise’ (tabblad driver) zeker realistisch.
Topic: aircone led (6-2-2008 23:10:00)
Da’s vragen naar de bekende weg via een idiote vergelijking.

Natuurlijk probeer je het zo hanteerbaar mogelijk te maken, maar buizen en/of een frame nemen meer ruimte in dan een gevouwen stukje stof. Ook zul je goed moeten nadenken over een stevige constructie. Zo heeft zowel een frame-systeem als het lucht-systeem voor- en nadelen. Kan een ieder voor zichzelf afwegen…

Huren gaat om een keer proberen, 45 euro is minder dan 474 euro uitgeven en erachter komen dat het voor jou niet geschikt is.
Topic: aircone led (6-2-2008 08:10:00)
waarom een fan?! je kan ook gewoon een buis middenin doen.. veeel goedkoper, en je kan er wat bovenop zetten.
Die zal zeker wat stiller zijn laugh :D maar ook heel wat lastiger in transport... Als je wilt weten hoe zo'n ding bevalt en werkt, is een keer huren misschien een goed idee.
Topic: aircone led (2-2-2008 16:14:00)
Wij gebruiken deze aircones regelmatig. Bij feesten met wat achtergrondgeluid/muziek is het goed te doen, bij disco ga je ze helemaal niet meer horen. Verder kun je ze ook buiten toepassen, ze zijn IP44. Wat betreft je voorstelling -waarbij het stil moet zijn- kan ik heel duidelijk zijn: niet doen, teveel geluid!

Er zit geen led par in, maar ledjes die in groepjes zijn verdeeld over de basisplaat. Zou je al een ledpar gebruiken dan zal deze een hele brede afstralingshoek moeten hebben. Verder zul je bij zelfbouw een manier moeten verzinnen om de ‘cone’ zijn volume te laten krijgen...
Topic: kasten voor beyma maken (20-1-2008 23:01:00)
Als jij geen moeite wilt doen om een leesbare post te maken, zou het maar zo kunnen dat niemand moeite doet om je een antwoord te geven.

Volg de gouden tip van Webbie en lees je in via de zoekfunctie. Je kunt dan gerichtere vragen stellen waarmee je ook een duidelijker antwoord krijgt op je vraag.

Overigens geef je zelf al deels een antwoord op je vraag, die Beyma’s zijn geen toppers… Belastbaarheid is niet hoog, Xmax is beperkt, de spreekspoel in verhouding klein en met name het magneetje is te klein om een volwassen PA-sub van te maken. De Qes/Qts zijn dermate hoog dat je uitkomt op een grote kast. Echter blijft er dan van je belastbaarheid niets over.

Een ‘harde’ bas en/of ‘diepe’ bas is subjectief en wat het meest geschikt is, hangt ook sterk van je toepassing en eisen af. Als ik het zo lees, zou ik de SM118’s verkopen en een speaker-kast combinatie kopen die zich heeft bewezen. Op de site van speakerstore staan hier meerdere voorbeelden van.
Topic: Van een midbin, een laagkast maken. (14-1-2008 14:09:00)
Diepgang onder een 4560 zetten is lastig, je moet je heil al snel in hoorngeladen systemen of eventueel flinke BR-en zoeken. De Pyle woofer die jij noemt is volledig ongeschikt voor welke van deze oplossingen ook. Pyle ken ik –net als Bart- als autowoofer, aan de specs te zien een free-air woofer zelfs. Wellicht dat deze woofer in een kofferbak nog iets doet maar verder is er niet veel van te maken.

Als je al een kast voor de Pyle zou kunnen maken, wordt deze erg groot. Door de combinatie van zo’n kast en de parameters is de belastbaarheid onvoldoende voor PA-gebruik. Verder loop je tegen een groot aantal problemen aan. Om enkele te noemen:
- Rendement van een 4560 met de Beyma is vele malen hoger dan die Pyle in een kast, Als je al laag krijgt, zal de 4560 veel harder spelen.
- De 4560 gaat op veel grotere afstand door, als de Pyle al wat doet, is dit alleen de eerste meters.
- En als er dus al een kast is, dan is afstemming op de 4560 uiterst moeizaam. Wellicht doven deze kast en de 4560 elkaar wel uit.

Kortom: niet aan beginnen, zonde van je tijd en moeite. Wil je meer uit je 4560 halen, dan zou ik er gewoon een tweede per kant bijzetten (of meer). Wil je toch meer diepgang, dan zou ik gaan kijken naar andere systemen.
Topic: Laserworld EL-80G DMX (3-1-2008 20:54:00)
Tranen gehuild wink ;)... Wellicht had ik een kneusje, wellicht is het structureler. In elk geval gaan we gaan 'm weer oplappen in groen of blauw...

On topic: afgezien de betrouwbaarheid zou ik nooit kiezen voor een laser met 2-5 kpps. De gesneuvelde laser heeft 20 kpps en dat vond ik net te doen om een beetje lijnen te krijgen. Bij 2-5 krijg je iets groens te zien en daar houdt het dan ook wel mee op. Word je snel zat, ik zou zeggen spaar door voor iets beters.
Topic: Welke actieve luidsprekers? (4-12-2007 09:39:00)
Hangt er vanaf wat je wilt en wat je voorkeur is. Alhoewel de klankindruk iets anders is, vond ik de verschillen bij vergelijkingen tussen de 8001 en 8002 niet heel erg groot. Dichtbij lijkt de 8002 wat meer druk te geven, de 8001 gaat op afstand weer wat verder door.
Gezien het grotere stralende oppervlakte van de BR tov de BP ook wel verklaarbaar. Als je de mogelijkheid hebt, zou ik een 'luister' sessie proberen of beiden een keer huren.

Edit: Wat betreft het aantal 'man' is het zoals altijd afhankelijk van omstandigheden. Afgelopen weekend in een hoge zaal (15-20 meter denk ik) met misschien 100 man stond de sub af en te toe licht te clippen bij nummers met veel bas. Maar, maar we hebben ook wel 200 man gedaan in een kleinere zaal zonder tekort te komen. Daarboven zou ik gaan bijzetten om stressvrij te draaien happy :) maar ik neem vaak liever wat marge...
Topic: Welke actieve luidsprekers? (4-12-2007 09:29:00)
Wij gebruiken sinds kort de 4pro8001A i.c.m. de 322A topjes. Klinkt goed, drukt prima door en veel DJ’s draaien er graag mee. Combinatie 1 sub en 1 top vind ik persoonlijk goed te doen maar bij 1 sub per kant en 2 toppen wordt ’t wat scheef en zullen de topjes gaan overheersen.

Met een enkele sub per kant wordt het zeker geen 450 man als je een stevige bas wilt, onder welke omstandigheden ook. Met twee per kant zou dat wel kunnen, afhankelijk van wensen en eisen. Houdt er wel rekening mee dat de 322 het dan niet meer trekt. Je zult dan naar bv. de 4pro6001 moeten gaan kijken. Dit is dan wel een hele andere prijsklasse, maar voor stevig draaien voor een werkelijke 450 man komt er meer kijken dan velen denken. Ook zijn twee 322’s per kant lastig te combineren als je dit als een geheel wilt neerzetten door onder meer de afmetingen en afstraling.

Vraagje: heb je een reden om voor de 8002A te kiezen i.p.v. de 8001A?
Topic: Hoorngeladen icm bassreflex (20-10-2007 12:30:00)
Om een goede hybride kast te ontwerpen en maken, komt er net even iets meer kijken dan een ‘simpele’ BR. Deze is normaal dus duurder en prijs blijft ook een belangrijk argument. Verder is een BR net even iets compacter te bouwen.

Verder sluit ik me aan bij de grotere flexibiliteit zoals Arjan al aangeeft. Meer stralend oppervlakte betekent een groter bereik. Bij BR subs heb je voor kleine gelegenheden de mogelijkheid om minder neer te zetten (en de overlast te beperken) en wil je groter dan zet je gewoon ‘stralend oppervlakte’ bij.
Als je overigens voldoende BR kasten neerzet, dragen ze ook ver. Een echt grote stack gaat bovendien bundelen, dus ook voor grote gelegenheden prima in te zetten. In vergelijking met hoorns heb je er alleen meer van nodig en/of meer vermogen.

Inmiddels heb ik veel geprobeerd maar voor kleine en middelgrote gelegenheden ga ik absoluut voor BR systemen…
Topic: Hoorngeladen icm bassreflex (29-8-2007 17:13:00)
Echte diepgang met een enkele traditionele hoorn is bijna onmogelijk of het moet een gigantisch ding zijn dat alleen met een heftruck is te verplaatsen… Voor efficiëncy in het diepe laag heb je bij hoornkasten gewoon veel mondoppervlakte nodig (en voldoende hoornlengte)
Stack bijvoorbeeld vier lab’s en je hebt over efficiëncy bij ca. 30-40 hz niets te klagen. De punisher is kleiner en heeft veel minder mondoppervlakte (en minder hoornlengte) en is daardoor minder efficiënt onder zeg 50 hz. Een goede 18” (of zelfs 15”) BR kan dit gebied wat meer doen. Maar stack je acht punishers, dan weet ik het nog niet. happy :)
Door de hogere efficiëncy van hoorns in het hogere basbereik kan het ook lijken alsof het diepe laag er niet is. Dit wordt dan ‘overstemd’ door het hogere basbereik. Da’s ook een smaakkwestie, zelf vind ik dit vaak wel strak klinken maar ook wat ‘kaal/iel’. Andersom kan ook: meer diep laag dan het hogere basbereik. Akoestiek gaat bij hele lage frequenties erg opspelen, als je niet oppast kan de bas heel erg wollig gaan klinken.

Algemeen gesproken kun je volgens mij -met de juiste instellingen- verschillende kasten elkaar prima laten ondersteunen of aanvullen. Een of meerdere BR-kasten onder een enkele of twee hoornkasten zou met wat experimenteren best wat kunnen opleveren (zie reacties hierboven)

Als je echt groot gaat met voldoende hoorns, zou het probleem van te weinig druk voorin er niet moeten zijn, of je moet wennen aan de wat andere klank van een hoorn. Ga je kleiner dan zou een BR misschien sowiezo een praktischer keuze zijn.
Niet gezegd dat daar hier sprake van is, maar het valt me op dat (kleinere) hoorns regelmatig in (te) kleine stacks worden gebruikt. Dat kun je opvangen door ‘Infill’ van BR, maar je zou je ook kunnen afvragen of voor je voor die relatief kleine gelegenheden wel het goede gereedschap hebt.
Topic: Ontwerp idee: 2x Ciare 12.00SW bassreflex (20-8-2007 11:36:00)
Het idee is erg leuk, maar volgens mij zijn er oplossingen die praktischer zijn. De argumenten 'instabiel met stapelen' en 'erg veel versterkervermogen nodig' zijn al aangedragen. Logisch, de Ciare heeft een rendement van 0,61% (en da’s echt bedroevend weinig)

Om aan te sluiten bij het argument dat een 15” efficiënter is, ook dit is in een zeer compacte kast van ca. 100 liter bruto te realiseren. Een 15” komt dan net zo diep, kost aanzienlijk minder, staat stabieler, weegt minder en vraagt minder aan versterkervermogen.

Ik werk zelf veel met BMS, neem bv. de 15S330, die doet het in een 80 liter behuizing netjes vanaf 45 hz – 50 hz, afhankelijk van de afstemming . Een bruto kast van 47 x 47 x 47 is groot genoeg en met een versterker van 600 - 800 watt in 8 ohm komt ‘ie prima weg. De speaker weegt 7,4 kilo, daar waar je voor twee Ciare’s alleen al dik 22 kilo moet rekenen. Kosten: voor de BMS betaal je 189 euro, voor twee Ciare’s 457 euro!
Twee Ciare’s zullen waarschijnlijk een iets hogere spl max kennen dan die enkele 15” mits je voldoende versterkervermogen toepast (dus weer duurder). Door het iets grotere konusoppervlakte en de grotere lineaire slag kunnen ze immers wat meer lucht verplaatsen. Als je een enkele Ciare neemt zal de 15” weer meer doen, waarbij een enkele 12” natuurlijk wel supercompact is. Een ver uitgeschoven paaltje – topje op zo’n mini-kastje kan alleen wel erg wankel worden tenzij het topje ook erg klein en licht is...
Klankmatig denk ik dat de (twee) Ciare’s met hun zware konus en hoge Le wat voller en donkerder zullen klinken. De genoemde 15” zal denk ik meer aanwezig zijn in het slaglaag (kick) en directer klinker.

Naar mijn mening zijn er voor een compacte BR dus efficiëntere oplossingen. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf wat je leuk vindt, wat voor jouw situatie het beste past plus wat je ervoor over hebt. wink ;)
Topic: Nieuwe geluidset: actief, of toch maar passief? (4-7-2007 17:46:00)
De LEM-set is heel flexibel in het gebruik. Alleen de toppen full-range voor spraak of kleine feestjes waar het niet al te hard hoeft. Een enkel basje met twee toppen, twee basjes met twee toppen, vier basjes met twee toppen... Uiteraard moet je dan wel de volumes onderling op de set afstemmen wink ;)
Het geheel is voor al die gelegenheden uitstekend in te zetten en het blijft zuiver klinken, of het nu gaat om toespraken, bruiloftjes, achtergrondmuziek en zelfs voor stampwerk hoef je je niet te schamen (zeker niet met twee basjes per kant) mits de zaal niet te groot wordt. Het plastic topje (d400) vind ik iets minder strak/zuiver klinken dan de houten uitvoering (T-4a), alhoewel de plastic uitvoering weer wat meer bas suggereert. Bij stand-alone gebruik vinden sommigen dat een voordeel. De kast is natuurlijk ook wat lichter.

Enige ‘serieuze’ nadeel vind ik de werkelijk belachelijke speelgoedwieltjes die onder de subs zitten. In deze wat drukkere periode moet ik elke week wel wielen vervangen omdat het plastic telkens breekt. En helaas zijn de normale wielplaten van 100 mm serieuze wielen te groot en moet je er wat aan klussen om er bruikbare wielen onder te zetten. (door gebrek aan tijd lukt dat me even niet sad :( )
Verder zou ik powercon in en doorlus-mogelijkheid voor 230 handig vinden, maar ook dat is zelf te fabriceren.

Samengevat vind ik klank, prijs-kwaliteit, betrouwbaarheid (op de prutwielen na) en handelbaarheid zonder meer goed, en is het een echte aanrader. Tip bij belangstelling: bestel direct de hoezen mee om je setje netjes te houden.