Forum > Newbie Forum

Voldoende vermogen voor openlucht?

(34 reacties. Pagina 3 van 4)
Moderator(s): Dré
HollenderVIP Lid
Uit: België
Sinds: 20-2-2006
Laatste: 19-5-2024
Berichten: 1230
23-1-2013 14:58

Frank76 schreef:

Tot op heden geen enkel probleem.
Wat betreft de geluidnormen: iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen.
Uiteindelijk is de persoon die de knoppen bediend gewoon fout, niet jij als verhuurder.
Niemand kent alle wetten, zelfs juristen niet. Dus een zeer vaag excuus om je achter te verstoppen. Het gaat hier om een specifieke situatie in een specifiek werkgebied. Nu ben jij werkzaam in dat domein en mag er redelijkerwijs van jou verwacht worden de nodige kennis te bezitten en eventuele klanten met jouw kennis te helpen of op zijn minst op de risico's te wijzen en jezelf in te dekken. En als jij er proefondervindelijk achter wil komen wie uiteindelijk mag boeten in geval van schade wens ik je daar veel succes mee

Frank76 schreef:

Ik heb nooit ergens getekend dat mijn auto ook 150 rijd en ik er maar 120 in mag op de snelweg.
Nee, maar je hebt (hopelijk) wel een rijbewijs voor de categorie B behaald. Dat wil zeggen dat je het voertuig voldoende beheerste en voldoende kennis van de verkeerswet had om je op de openbare weg te begeven.

Frank76 schreef:

Eigenlijk zeg jij dat ik bij de plaatselijke discotheek de DJ kan aanklagen omdat ik als bezoeker nergens een contract heb getekend dat ik gehoorschade op kan lopen?
Jij legt me woorden in de mond. Je kunt hier wel een hoop dingen uit hun verband blijven rukken in een poging je gelijk te halen maar de enige die je daarmee schaadt ben jezelf.
Ik heb het over jou als verhuurder van geluidsmateriaal die door geen of een slecht opgesteld contract eventueel aansprakelijk gesteld kan worden voor boetes en schadeclaims, of daardoor zelf schade lijdt door beschadiging of diefstal van je materiaal.
Discotheken beschikken doorgaans over een vaste eigen installatie en hebben een permanente vestiging en moeten daardoor aan onder andere de milieuwetgeving voldoen. Die zouden dus doorgaan juridisch gezien in orde moeten zijn...

Frank76 schreef:

Ik wil maar aangeven dat je nog zoveel kan regelen, het moet wel reeel blijven en je klant moet het ook slikken. En ik heb de indruk dat hier in de regio de klanten dat nou gewoonweg niet doen.
Dus jij vind het niet reeel dat ik in mijn voorwaarden heb staan dat zij mijn materiaal fatsoenlijk moeten gebruiken, onbeschadigd en op tijd moeten teruggeven en dat ik niet moet instaan voor hun dommigheden? Geef mij eens jouw contactgegevens a.u.b. ik denk namelijk dat we zaken kunnen doen!

Frank76 schreef:

edit: nog even omgekeerd.
Jij maakt een dikke fout, mega rondzinger en de artiest in kwestie is plotsklaps zo doof dat ie 2 weken alle optredens af moet zeggen.
Jij bent aantoonbaar fout maar hebt in je algemene voorwaarden geregeld dat dat bij de organisatie ligt. Hoe denk je dat dat afloopt?
Ten eerste is een organisator ten allen tijde verantwoordelijk. Uiteindelijk kunnen zij wel proberen de schade op jou/mij proberen te verhalen. Door goede afspraken (lees voorwaarden) kun je zoiets voorkomen.
Ten tweede ben ikzelf enkel verhuurder van geluidsmateriaal. Knopjes draaien laat ik aan mensen over die daar verstand van hebben, ik ben daar nog niet kundig genoeg voor.
Ten derde valt er te discussiëren over de mogelijkheid van die rondzinger en de kwalijke gevolgen daarvan. Als zoiets op dat niveau al gebeurd dan zit er meestal toch wel ergens een hardwarematige beveiliging tussen (feedbackdestroyer, limiter o.i.d.) die dat voorkomt of anders knallen je tweeters er wel uit. Is trouwens ook wel weer een erg hypothetisch voorbeeld...

Frank76 schreef:

edit2:
in het kader van >85 dB ben ik wel op zoek naar een paar van die mooie bordjes die je bij discotheken ziet hangen.
Iemand enig idee waar ik die kan bestellen?
Heb ik in ieder geval alle publiek gewaarschuwd.
Je zou het eens kunnen vragen bij die discotheek waarvan je de dj gaat aanklagen...
wink ;)

https://www.nl.bradyeurope.com/images/products/477296.jpg
Free beats!
TomVIP Lid
Uit: Anders
Sinds: 3-1-2002
Laatste: 21-5-2024
Berichten: 9469
23-1-2013 16:13
Nou Frank,
ik voel me nu niet echt genoodzaakt om jou nog verder uit te leggen dat een goed contract een boel problemen kan voorkomen.
Je bent HTS'er, dus ik mag er vanuit gaan dat je ook wel een beetje slimmer bent dan de gemiddelde Nederlander om de informatie over dit onderwerp (aansprakelijkheid) verder te googlen.

Om kort te gaan mijn ervaring van meer dan 35 jaar in de AV:
Alles wat je afspreekt en zwart op wit hebt,
zal zolang alles goed gaat geen problemen opleveren.
En omdat het duidelijk is, komen er ook minder snel "storingen" over wat er is afgesproken.

Maar zodra er iets fout gaat is het de mens eigen dat deze meestal snel eerst met zijn vinger van zich af wijst,
voordat hij bij zich zelf te rade gaat en denkt, misschien heb ik het wel fout gedaan.
En dan wordt het een nog veel grotere toer dat die mens dat juridisch toe geeft.
Op dat moment is het erg prettig dat je een en ander hebt opgetekend in een duidelijk contract.

Wat betreft annuleringen:
Ja, mijn klanten betalen wel een x bedrag als ze kort voor het optreden annuleren.
Welk bedrag dat is, hangt wel eens af van de klant, maar als je zo iets zomaar voorbij laat gaan, doen ze het vaker en daar kan ik geen bedrijf op voeren. Ik wil ook graag aan het einde van de maand te vreten hebben.....
Ik duw altijd tegen deuren waar trekken op staat.
YourLiVeStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 19-5-2004
Laatste: 27-10-2021
Berichten: 1849
23-1-2013 17:45
Ik werk ook altijd met een contract en AV, al doe ik daar bij vaste klanten wat minder moeilijk over.

Als een vaste klant een opdracht annuleert wordt daar dan ook anders mee omgegaan dan wanneer een bruidspaar een opdracht annuleert, simpelweg omdat ik weet dat ik van die vaste klant nog meer opdrachten kan verwachten terwijl dat bij een bruidspaar zelden het geval is.

Ik ben overigens niet zo'n heel moeilijk persoon en probeer dan ook altijd coulant te zijn maar goede AV zijn wel erg prettig om op terug te vallen. Dingen als onverwachte trappen, zelf je drankjes moeten betalen enzovoorts heb ik ook al eens meegemaakt en dan is het toch wel fijn dat je dat gewoon in rekening kunt brengen aan je klant, gewoon omdat het in je AV staat waar ze zelf akkoord voor gegeven hebben.

Nu heb ik niet de illusie dat al mijn klanten die AV allemaal netjes doorlezen maar dat is dan toch echt hun probleem (al probeer ik dus wel altijd netjes op te lossen met mensen). Jij en ik lezen ook lang niet altijd de algemene voorwaarden, hoe vaak heb je al een vakje aangevinkt op internet met "ik ga akkoord met de algemene voorwaarden" terwijl je de betreffende voorwaarden niet gelezen hebt?

Algemene voorwaarden zijn gewoon geldig zolang ze niet in strijd zijn met de wet en geen onredelijke dingen bevatten. Voor wat betreft de geluidsnormen: ik heb een heel simpel zinnetje in mijn AV ; Opdrachtgever dient zelf te zorgen voor alle benodigde vergunningen en dient te voldoen aan alle wettelijke eisen.
Meld je aan voor een gratis vermelding op geluid-en-licht.com
PvGVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 21-8-2009
Laatste: 19-5-2024
Berichten: 1593
23-1-2013 18:14
@yourlive: ik zou de disclaimer over aansprakelijkheid mbt geluidsnormen expliciet maken... (Want je mag van een geluidsbedrijf toch verwachten dat...)
't is maar een hobby...
Frank76Standaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 13-5-2005
Laatste: 21-5-2024
Berichten: 2052
23-1-2013 18:55
Maar de opdrachtgever verwacht vaak van de specialist dat ie goed hard gaat. Als alle forumleden vanaf vandaag niet meer harder gaan dan 85 dB midden in de zaal, dan denk ik dat we met zijn alle zo veel klanten kwijt zijn!

Natuurlijk ben ik het met jullie eens dat AV heel belangrijk zijn, vooral goed in elkaar moeten steken.
Daarnaast ben ik ook van mening dat er niet teveel in moet staan, je verdomd goed moet weten hoe de wet in elkaar steekt om goede AV te maken want anders zijn ze domweg niet geldig en trek je alsnog aan het kortste eind.
Gepast gebruik zie ik als wenselijk. Een basis kan je altijd op terugvallen. Zelfs zonder contract maar met algemene voorwaarden op je site of achterop de factuur (die achteraf komt) bestaat er altijd nog zoiets als redelijkheid en billijkheid.
Een beetje vertrouwen mag dus wel, we zijn niet in Amerika, al gaan we daar wel steeds meer naar toe, helaas.
Een ieder vertrouwd hier ook blind de webshop dat die daadwerkelijk de bestelde spulletjes opstuurt, je betaald immers allemaal vooraf. Heb je problemen, dan moet je het soms maar uitzoeken, de webshop (de slechtere vanaf een zolderkamer) heeft immers de centen binnen.
Hier gaan geen bestellingen meer weg als er geen (vast) telefoonnummer op de webshop staat.
En als de neef van de feestvierder zelf "ook wel wat spulletjes heeft" ben je vaak al te duur, je rekent ook nog eens BTW en komt met een contract aan dat getekend moet worden... Erg lastig allemaal.
Kijk eens op Marktplaats hoeveel 14 jarige DJ's zich aanbieden voor 50 euro per avond.
EGO = 1 / Knowledge -- Einstein
TomVIP Lid
Uit: Anders
Sinds: 3-1-2002
Laatste: 21-5-2024
Berichten: 9469
23-1-2013 19:39
tja, als jij voor je bruiloft wilt gokken met een 14 jarige dj van Marktplaats, dan krijg je meestal waar je om vraagt.......
Ik duw altijd tegen deuren waar trekken op staat.
Frank76Standaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 13-5-2005
Laatste: 21-5-2024
Berichten: 2052
23-1-2013 20:19
Je zal de de kost geven die dat wel doen, al is het maar een neefje of vriendje van een neefje...
Goede voorbeelden van AV zie ik graag tegemoet. Zal morgen de wettelijke regelingen eens bekijken.
Las net al dat je als verhuurder bijvoorbeeld gewoon verantwoordelijk bent voor de correcte werking.
Zelfs als je niet snel genoeg een defect oplost mag een huurder gewoon de reparatie voor jouw rekening uit laten voeren. Om maar wat te noemen.
Nog een vraag dan, testen jullie met de klant alle te huren apparatuur en doen jullie dat wederom bij terugbrengen?
Is huurder verantwoordelijk voor brand, diefstal etc bij dry hire of overnachting van de spullen in een zaal?
EGO = 1 / Knowledge -- Einstein
YourLiVeStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 19-5-2004
Laatste: 27-10-2021
Berichten: 1849
23-1-2013 20:28
@ PvG, ik werk niet in Belgie en voor zover ik weet gelden deze normen nog niet in Nederland toch? Als een locatie aan een geluidslimiet gebonden is houden ze dat zelf maar in de gaten hoor. Maar goed, ik verhuur maar heel weinig, ik doe vooral drive-in-shows.

Ik verstuur de factuur overigens altijd vooraf, dat is heel gebruikelijk in deze branche hoor (bij eindklanten, niet bij collega's natuurlijk). Ik wil minimaal de helft van het bedrag vooraf op mijn rekening hebben. Op die manier heb ik in elk geval mijn kosten (inhuur dj, diesel) gedekt en in het geval van niet bediende verhuur is het ook erg handig om de bankgegevens van de klant te hebben voor het geval dat er iets niet terugkomt.

Bij opdrachtgevers als de overheid en grote bedrijven kun je dat uiteraard vergeten maar bij dat soort klanten is het risico dat ze niet betalen een heel stuk kleiner. Het duurt vaak even (60 tot 90 dagen is heel normaal bij grote bedrijven) maar je krijgt je geld uiteindelijk wel.
Meld je aan voor een gratis vermelding op geluid-en-licht.com
PvGVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 21-8-2009
Laatste: 19-5-2024
Berichten: 1593
23-1-2013 20:45

Frank76 schreef:

Goede voorbeelden van AV zie ik graag tegemoet.
Ik zeg niet dat die van mij perfect zijn (disclaimer voor aansprakelijkheid voor bijv Belgische geluidsnormen ontbreekt nog), maar ze zijn wel behoorlijk compleet, niet "onredelijk" (en het past op een kantje wink ;) ):
www.plugingeluid.nl/data/uploads/algemene_voorwaarden_20110901.pdf
Dit is op basis van het KvK voorbeeld met toevoegingen en aanpassingen voor mijn situatie: verhuur van apparatuur enkel met bediening (waarbij apparatuur mogelijk overnacht voor meerdaagse klussen).
Is huurder verantwoordelijk voor brand, diefstal etc bij dry hire of overnachting van de spullen in een zaal?
Ja, staat in mijn AV. In mijn offertes verwijs ik altijd expliciet naar mijn AV (incl versie datum) en als de apparatuur moet overnachten wijs ik in de offerte nogmaals expliciet op deze verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever. AV altijd meesturen met de offerte: AV dienen bij de opdrachtgever bekend te zijn voordat de deal gesloten wordt. AV meesturen met factuur is dus te laat! (Info is te vinden op de KvK site.)

PS: was er niet een ander topic over AV, dit topic ging over iets heel anders... Misschien kan/wil Dré deze ontsporing verplaatsen? happy :)
't is maar een hobby...
PvGVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 21-8-2009
Laatste: 19-5-2024
Berichten: 1593
23-1-2013 20:58

YourLiVe schreef:

@ PvG, ik werk niet in Belgie en voor zover ik weet gelden deze normen nog niet in Nederland toch? Als een locatie aan een geluidslimiet gebonden is houden ze dat zelf maar in de gaten hoor.

Ik verstuur de factuur overigens altijd vooraf
Valkenswaard? Best kans dat je via via toch een keer een aanvraag vanuit België krijgt...

Nou, dat de opdrachtgever zelf maar de regeltjes moet naleven is niet zo vanzelf sprekend: denk aan een truss die jij (verkeerd) neerzet en om dondert. Dan ben jij uiteindelijk toch de pineut ook al staat er in je AV dat de opdrachtgever volgens de normen moet werken (welke dan?). Dat is ook zo met de geluidsnormen. Je zegt er wel wat over, maar je maakt niet expliciet dat dat ook voor geluidsnormen geldt...

Factuur is te laat om AV bekend te maken... Zie mijn post boven.
't is maar een hobby...

Terug naar forum Reageer (zonder quote)