Forum > Newbie Forum

aggregaat aarden op boot

(10 reacties. Pagina 2 van 2)
Moderator(s): Dré
MartyndegraafStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 11-9-2003
Laatste: 23-10-2023
Berichten: 159
30-4-2007 10:02
Hmmm....

Om alle inn's en out's van aarding te snappen zul je eerst moeten weten wat aarding in feite is.
Ik zal t proberen nog 1 keer in duidelijke taal uit te leggen:

Die geel groene draad in een installatie noemen wij installateurs de "beschermleiding". Deze is aangesloten in de meterkast op de aardpen of een aarding die door de energie leverancier is meegeleverd.
In het trafohuis waar je op aangesloten bent is het sterpunt van de secundaire zijde van de trafo (laagspanningszijde) eveneens verbonden met aarde. Dit sterpunt is de NUL in je installatie.
Nu "aarde" en NUL aan elkaar liggen en tevens de grond in geslagen zijn kunnen we dus in een installatie een stroom laten lopen tussen een fase en "aarde". (Weet je nog? Bij de trafo hangt nul gelijk aan aarde..)

En dat is nou de hele clou achter aarding. Als je zorgt dat de totale weerstand van de beschermingsleiding, aardrail, contacten etc etc, enfin helemaal terug naar de trafo maar laag genoeg is dan ontstaat er bij een defect naar aarde een dusdanig hoge stroom dat de beveiligingen aanspreken. Dit kunnen zekeringen of automaten zijn. Maar ook doordat er nu een stroom loopt door de beschermingsleiding zullen ook aardlekschakelaars aanspreken. het woord zegt het al: er lekt stroom weg naar aarde, anders dan via de NUL leiding.

Ga je nu een installatie voeden vanuit een aggeregaat, dan begrijp je dus dat als je spanning op "aarde" zet er niks zal gebeuren. Bij een aggeregaat is de NUl niet met aarde verbonden. De kring is niet gesloten zeg maar. Er kan dus geen spanningverschil ontstaan tussen fase en aarde en dus zal er ook geen stroom gaan lopen.
Een aardlekschakelaar zal dus in zo'n situatie nooit werken.
Het wordt anders als je de NUL van een aggeregaat gaat verbinden met aarde of een gestel (zoals een boot, aggeregaat zelf ed). Dan kan er dus wel weer een stroom door terug gaan lopen omdat de kring dan weer compleet is.

Echter als je dit wilt doen zul je heel goed allerlei regeltjes en kabeldiktes aan moeten houden en alles 100% correct uitvoeren. Je kunt je wel voor stellen als je zomaar "wat dingen aan elkaar gaat knopen" je misschien wel gevaarlijkere situaties gaat creeren als voorheen. Op die manier maak je het risico alleen maar groter.

Daarom adviseer ik bij kleine aggeregaten tot een kVA of 30 en zeer lokale installaties (zoals die boot) om gewoon gebruik te maken van get beschermingscontact op de WCD's van de aggergaat. Metalen apparatuur hangt met het netsnoer al verbonden daarmee en bied dus een uitstekende beveiliging. Met andere woorden alles wat met RA stekkers op de aggergaat is aangesloten is al beveiligd. Het heeft geen zin om alles aan aarde te gaan hangen omdat er toch geen stroom door kan lopen.
Het wordt anders als je hele festival terreinen of voor langere termein gebruik maakt van aggeregaat voeding.

Ik hoop dat je er een beetje wijzer van geworden bent? Laat zulke dingen ook altijd over aan een installateur of door het verhuurbedrijf van de aggeregaat zelf. Want als je niet weet waar je mee bezig bent zet je heel wat op het spel!

Klien beetje duidelijk zo? Dus roep niet van een pin in het water hangen of een stuk ijzer over de weg laten slepen (carnavalswagen) want je haalt jezelf een beetje keihard onderuit zegmaar... sneaky :V

Terug naar forum Reageer (zonder quote)