Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Djspiky

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Djspiky (Pagina: 1 van 10)

Topic: geluid in kerk (13-3-2021 19:20:00)
Zeker mee eens! Het blijft, zeker in een situatie als een kerk, toch altijd per situatie opnieuw bekijken wat de meest geschikte oplossing is. Ik wil ook niet zeggen dat een dergelijke opstelling als ik beschrijf altijd de oplossing is. Alleen dat het niet per definitie slecht hoeft te zijn.
Topic: geluid in kerk (13-3-2021 12:57:00)
Hoi Jan,

Lijken me mooie punten om te beginnen! Wellicht dat het microfoon(techniek) probleem ook nog iets is om aan je lijstje toe te voegen. Zoals gezegd kan het juiste type microfoon een groot verschil maken (alleen het merk zegt natuurlijk niet zoveel). In bepaalde situaties iets anders gebruiken dan een handheld zou ook kunnen helpen.

Succes!
Topic: geluid in kerk (13-3-2021 11:44:00)
@ Tom: natuurlijk is alles afhankelijk van de specifieke situatie en zijn er nog veel meer factoren van invloed (incl praktische zaken en budget). Vandaar dat ik ook niet op details in ga, omdat we die niet weten. Je kunt wel 10 pagina's vol typen over wat van invloed zou kunnen zijn, maar het lijkt me handiger om de reactie van Jan even af te wachten. Mijn opmerking was gericht aan Soundflower (vandaar de quote..), omdat hij problemen had met meerdere bronnen.

@ Soundflower: dat gaat niet werken inderdaad, maar dan is een 100v installatie ook niet de geschikte oplossing voor de situatie. Mijn punt is: je gaf aan dat meerdere bronnen niet goed werkt in een kerk, terwijl je het hebt over een ervaring in 1 specifieke kerk / situatie. Dan is het concept van meerdere bronnen niet per definitie slecht, maar werkt het niet goed in jouw specifieke situatie (waarschijnlijk door het gebruikte systeem en de op- / afstelling van het geheel).
Topic: geluid in kerk (13-3-2021 09:55:00)

Soundpower schreef:

Mijn ervaring: liever zo min mogelijk geluidsbronnen in n galmbak als n kerk.. (...)
Waarom? In een galmbak wil je als publiek het liefst zo dicht mogelijk bij de geluidsbron zitten om de signaal (directe geluid uit speaker) en ruis (galm) verhouding zo optimaal mogelijk te krijgen. Mits goed uitgevoerd(!), lijkt me in een grotere kerk meerdere rijen speakers juist optimaal. Dan moet je ze wel zo plaatsen dat ze steeds dezelfde richting op wijzen (dus zeker niet rondom het publiek) èn elke speaker de correcte delay tijd en volume meegeven zodat ze optimaal met elkaar samenwerken (time-alignment) .

Als je rondom het publiek speakers plaatst wordt het een grote brij vanwege verschillende arrival times van de speakers in het publieksveld, waardoor je ze ook nooit goed time-aligned krijgt. Dat probleem krijg je dan zelfs in een akoestisch goede ruimte.

Als je het geheel zo opstelt en afstelt zoals ik hierboven beschrijf, hoor je niet eens dat de ge-delayde speakers aan staan (terwijl ze wel degelijk kwalitatief veel toevoegen aan het geluid). Dan heb je dus geen brij (hooguit nog iets door de akoestiek), maar een systeem wat optimaal presteert en de spraakverstaanbaarheid verbetert doordat iedereen in het publiek dichtbij een bron zit.

Je slechte ervaring met dit soort opstellingen komt waarschijnlijk dus omdat die opstelling niet goed was uitgevoerd, niet door het concept zelf.
Topic: geluid in kerk (12-3-2021 14:54:00)
Andere speakers kan helpen, als dat ook écht het probleem is. Als je de speakers uit de kerk haalt en in een andere (akoestisch betere) ruimte plaatst, klinken ze dan nog steeds zo slecht? Als dat zo is, dan zijn het waarschijnlijk je speakers. Als dat niet zo is, dan heb je een ander probleem en gaan nieuwe speakers niet helpen. Wellicht even onhandig om te doen, maar zo kun je wel veel variabelen uitsluiten. Of je vraagt om een demo van hetgeen je geoffreerd hebt gekregen, zodat je eerst kunt horen of het nieuwe aanbod ook echt voor verbetering zorgt.

Hoeveel speakers zijn geïnstalleerd en zijn deze in meerdere rijen achter elkaar opgesteld? In dat geval zul je ze moeten time-alignen om de speakers optimaal met elkaar te laten samenwerken. Dit is erg belangrijk voor definitie en spraakverstaanbaarheid, maar wordt helaas vaak niet gedaan. In ruimtes met goede akoestiek kom je daar soms nog wel mee weg. Maar als de akoestiek al slecht is, maakt slechte time-alignment het alleen maar erger.

Om je microfoon probleem op te lossen: is gebruik maken van headsets (bij presentaties etc.) geen optie? Als je het goed aanpakt, blijft de microfoon dan altijd op de juiste positie waardoor je dat probleem grotendeels oplost.
Topic: geluid in kerk (11-3-2021 19:42:00)
Hoi Jan,

Weet je al zeker dat de luidsprekers de oorzaak zijn van het slechte geluid? Goed geluid realiseren in een kerk kan soms een uitdaging zijn, voornamelijk vanwege de akoestiek. Heb je andere oorzaken van het slechte geluid al uitgesloten (bijv. plaatsing van speakers, time-alignment, etc.)?

Kan zomaar dat je dit al gedaan hebt. Het zou echter jammer zijn als je nieuwe speakers koopt en het geluid nauwelijks verbetert door een ander probleem, vandaar.
Topic: Cubo 21 + 2x10'' top (9-3-2021 16:12:00)

Dré schreef:

De gehele conus draagt bij aan de output. (...)
Duidelijk verhaal Drè! Ergens in die hoek was ik het al aan het zoeken maar dit verheldert, dank!
Topic: Cubo 21 + 2x10'' top (9-3-2021 09:06:00)

Dré schreef:

Ben ik de enige die in dit ontwerp echt hele grote looptijdproblemen ziet? Tot hoe hoog ben je van plan deze kast te gaan gebruiken?
Ik ben dit topic met veel interesse aan het lezen. Zou je kunnen uitleggen waarom er bij dit ontwerp grote looptijdverschillen optreden? Ik kan wel e.e.a. bedenken maar ik ben wel erg benieuwd wat exact de reden is.
Topic: Equalizer NA versterker (18-2-2021 18:30:00)
Goed dat je er achter bent wat je onvrede getriggerd heeft. Je kunt heel snel gewent raken aan de klank van een bepaald systeem, zeker als je het mooi vindt klinken (mede daarom is beoordeling van klank vaak ook zo subjectief). In dit geval is het dus het systeem in je nieuwe auto geweest, waardoor het leek alsof je plafondspeakers "ineens" minder goed klinken.

Gezien je ook veel punten hebt waar je wel tevreden over bent, lijkt het me een prima beslissing om het gewoon te laten zoals het is. Veel luisterplezier!
Topic: Equalizer NA versterker (13-2-2021 14:18:00)
Na dit topic gelezen te hebben, kan je ontevredenheid veroorzaakt zijn door 3 zaken:

1: je hebt iets verkeerd aangelosten waardoor akoestische problemen ontstaan zoals polariteits / fase verschillen. Check dit eerst!

2: een groot akoestisch probleem in de ruimte waardoor ofwel het laag enorm versterkt wordt (plafond als klankkast?) ofwel het midhoog teveel gedempt wordt. Haal de speakers eens uit het plafond om te checken of je dan minder laag hebt (dus meer mid-hoog in verhouding). Als het plafond niet het probleem is, verwacht ik weinig grote akoestische problemen in een huiskamer situatie, maar dit zeker eerst checken!
Tip: check eens of je de speakers in de keuken hetzelfde vindt klinken als die in de woonkamer (er vanuit gaande dat die hetzelfde worden aangestuurd), als het heel verschillend klinkt, terwijl je ze hetzelfde aanstuurt, heb je waarschijnlijk een akoestisch probleem.

3: het meest waarschijnlijk en dit schrijft Tom ook hierboven: je verwacht teveel van het product wat je hebt gekocht. Ofwel: je vindt de klank van de speakers die je hebt gekocht niet mooi.

Er vanuitgaande dat probleem 1 en 2 uitgesloten zijn (wel checken!), is rommelen met passieve filters om je probleem te maskeren denk ik niet de juiste oplossing en kan je problemen alleen maar erger maken of er duiken weer nieuwe problemen op. Je kunt dan best op zoek gaan naar een product waar je wel tevreden over bent, ter vervanging van je huidige oplossing. Zoals Tom zegt, zo min mogelijk processing is (zeker in dit geval) vaak het beste.
Topic: actieve sub aansluiten op sub-out EQ? (17-1-2021 16:07:00)
Je bent niet duidelijk. Als je wilt dat mensen hier je helpen, zul je toch echt met een duidelijke probleem omschrijving moeten komen. We weten namelijk niet eens exact wat je probleem is nu. Daarnaast schets je wel een erg vaag beeld (in mijn optiek in elk geval) van welke apparatuur je bezit en welke mogelijkheden tot aansluiten hier op zitten. Pas als we deze informatie exact duidelijk hebben, kunnen we je helpen.

Probeer het nog eens op een duidelijke manier uit te leggen, op de huidige manier heeft het (voor mij in elk geval) namelijk niet zoveel zin om hier energie in te steken.
Topic: actieve sub aansluiten op sub-out EQ? (17-1-2021 12:42:00)
Hoi Ronnie,

Zoals Tom al zei. We hebben echt meer merken en typenummers nodig om je verder te kunnen helpen. Welk type EQ is het exact? Welk type 5.1 systeem is het (belangrijkst: welke sub)? Welke outputs heeft je studio (op welk apparaat)? Etc. etc.

En nog belangrijker zelfs: omschrijf eens duidelijk(!) wat exact je probleem is? Wat werkt / hoor je niet zoals het hoort?
Topic: actieve sub aansluiten op sub-out EQ? (17-1-2021 10:11:00)
Je hebt nu een dubbel crossover filter op je signaal. Op de sub out op je EQ zit (waarschijnlijk, wat is het type EQ?) een lowpass filter, en in de versterker van je sub ook. Als je de sub via de EQ wil laten lopen, zou je de L en R output van je EQ moeten combineren tot een mono signaal, welke daarna naar de sub gaat. In dit geval bypass je het lowpass filter van de EQ. De crossover freq. kun je dan regelen op de sub, en voor de monitors wellicht via de EQ (nogmaals, afhankelijk van het type EQ).

Als je het subje niet hoeft te EQ-en, is het nog beter om gewoon de gehele EQ te bypassen en een mono uitgang van je studio te gebruiken voor je sub. Het combineren van de outputs van je EQ heeft namelijk wel nadelen.
Topic: Digitale speaker processor instellen????? (25-5-2014 14:51:00)

lando schreef:

Bedankt allemaal voor de reactie's
Ben al aan het lezen gegaan, word steeds duidelijker allemaal.

Is toch wel ff iets anders dan een beetje aan een crossover draaien en denken het zal nu wel goed zijn :P

Snap nu nog niet waarom je zovaak Freq, Gain, en Q moet instellen (Dit is voorbeeld van DAP zelf, niet mijn settings)
https://s17.postimg.org/3kxto54cb/DCX.jpg
Bovenstaande setting lijkt meer op die van een actief gefilterde laagdriver in een top. Aangezien in jouw toppen een ingebouwd passief filter zit, zou ik het lowpass filter (in het plaatje high freq genoemd) sowieso maar eens uit laten staan.

De freq, gain en Q settings zijn voor EQ punten, je hebt dus per output 5 parametrische EQ's beschikbaar. Speel er maar eens wat mee, je ziet vanzelf wat er dan gebeurt.

Veel lezen en proberen zal je helpen om dit alles beter te begrijpen, daar is meer dan voldoende informatie over te vinden op dit forum en de rest van het internet.
Topic: Digitale speaker processor instellen????? (24-5-2014 18:53:00)
Toevallig heb ik een paar uur geleden mijn eigen set (2 DAP X-12T's met 4 X-15B's) opnieuw ingeregeld. Dit d.m.v. Smaart 7 en uiteraard mijn eigen oren. Na het afregelen was het resultaat eigenlijk verrassend goed (voor de kwaliteit die je ervan kunt verwachten).
Een digitale speakerprocessor kan zeer zeker helpen om veel meer uit je set te halen. Je moet hem (zoals hierboven aangegeven) uiteraard wel goed kunnen instellen. Daarvoor is zeker basiskennis nodig over geluid maar een stapje verder is ook erg prettig (kennis over fase e.d.). Deze informatie sprokkel je niet even in een middagje bij elkaar. Het is vooral veel lezen en interpreteren, en uiteraard in de praktijk ermee bezig zijn.
Mocht je een zetje in de goede richting nodig hebben, dan wil ik je best (tegen een kleine vergoeding) helpen met het instellen van de processor. Lijkt me ook wel interessant om te weten hoe deze set presteert tegenover de X-12T's met X-15B's. Dan zal ik mijn laptop met Smaart en een meetmicrofoon meenemen, zodat we het echt optimaal kunnen afregelen. Dan kan ik je ook uitleggen wat ik doe, zodat je een idee hebt van hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Stuur me even een prive-berichtje als je hierin interesse hebt.
Topic: Wie verhuurt..... (Diversen) (2-3-2013 17:08:00)
Ik ben opzoek naar iemand die een DAP X-set heeft en wil verhuren. Voor sommige klussen zou ik graag een dubbele set inzetten. Mijn set bestaat uit:
- 2x DAP X12T
- 4X DAP X15B
- Amprack met: DBX driverack PA+, JBL MPA-1100 voor sub en American Audio V-4001+ voor top.

Heb jij dezelfde set en wil je deze verhuren, dan hoor ik dit graag in een reactie. Het liefst in de buurt van Roermond / Venlo. Ik heb dan alleen de speakers en het liefst een losse amp vergelijkbaar met de JBL MPA-1100 nodig. Een set met 4 X-15HL subs mag eventueel ook.

Bij voorbaat dank voor de reacties!
Topic: Welke Front check, Soundcheck nummers (11-10-2012 17:27:00)
Phil collins - Something happened on the way to heaven (heerlijke open mix, aan de blazers kun je goed horen of je mid-hoog niet te schreeuwerig is)
Toto - Rosanna
Toto - I will remember (vooral het begin, stereobeeld, laag, en aan de vocalen hoor je de openheid van je set goed)
Ilse de lange - Next to me (vrouwenvocaal + acoustisch gitaar)
Guus Meeuwis - het is een nacht (live) (acoustisch gitaar + dikke kick in het begin, heerlijk om het sub te checken)
Marco Borsato - Ik leef niet meer voor jou (live) (tevens heel strakke mix met alles erin wat je nodig hebt)

Dit zijn zo'n beetje de nummers die ik het meest gebruik, hiermee kom ik vrijwel altijd uit de voeten.

Verder had de geluidsman op mijn stage het album The Hunter van Jennifer Warnes altijd bij zich als soundcheck cd. Ontzettend strak gemixt met ook alles erin wat je nodig hebt. Wellicht voor mensen die nog wat zoeken een goede.
Topic: Lichtbrug buiten en kans op regen (11-7-2012 18:20:00)

eddy wally schreef:

Tijdens het hijsen loopt er normaal geen volk onder en eens op hoogte word er een veiligheidspin geplaatst waardoor de kabels ontlast worden.Ik wil hier geen pleidooi houden voor onveilig werken maar er is een groot verschil tussen praktijk en theorie.Diegene die het moeten hebben van de lowbudget evenementen en dat zijn er heel wat,kunnen onmogelijk
alle regeltjes volgen want dan hebben ze gewoon geen job.
Hehe, dat is nu precies wat ik bedoel. Meteen een voorbeeld van gezond verstand, natuurlijk laat ik nooit mensen eronder tijdens het hijsen.
Laat het nou net op die grote evenementen zijn waar alles volgens de regels verloopt waar tot hiertoe de zwaarste ongelukken gebeurd zijn.
Je vergeet iets belangrijks: waar het budget is om alles volgens de regels te doen.
Topic: Lichtbrug buiten en kans op regen (11-7-2012 13:43:00)

eddy wally schreef:

Als je volgens de regels werkt(als er al regels voor bestaan)prijs je jezelf gewoon uit de markt.
Daar sla je de spijker recht op zijn kop! Wat had ik tegen mijn klant moeten zeggen? Ja sorry, maar mijn statieven zijn wat aan de lichte kant dus ik moet de truss inkorten waardoor de statieven recht voor de ingang van de tent staan. Dan hoef ik de volgende keer er echt niet meer op te rekenen dat hij me nog een keer belt. Zo werkt het nu eenmaal in deze branche. Ik heb voor diverse grote bedrijven gewerkt, jullie weten net zo goed als ik dat dit soort dingen vaak genoeg gebeuren. Als ik tegen dat bedrijf waar ik voor werk moet zeggen: sorry jongens maar de statieven trekken dit niet dus ik bouw het niet op, zullen ze mij ook echt niet opnieuw vragen om te komen werken.
Uiteraard begrijp ik dat ik dat eigenlijk wel zou moeten doen, maar zo werkt het gewoon niet. Ik moet ook mijn geld verdienen.
En de belastbaarheid per statief vermenigvuldigen met 0,75 (verdeelde last over 2 statieven regel). Wellicht die regel nog even in je "dithooriktewetenvoordatikbegin" boekje noteren.

Paar nadelen aan je manier van denken.

1. Anderen kunnen gewond raken door de risico's die door jou genomen worden.
2. Je kunt zelf invalide raken met als gevolg dat we met z'n allen mogen dokken voor de risico's die jij genomen hebt.
Je hebt gelijk, de 0,75 regel was ik in de gauwigheid vergeten. Die nadelen die je noemt zijn wel erg zwart op wit. Maar je hebt gelijk, er kan altijd wat gebeuren waarbij iemand gewond raakt. Het is echter zeker niet zo dat ik maar gewoon lak aan de regeltjes heb en alles doe wat god verboden heeft. Ik denk echt wel na bij de dingen die ik doe, en naar mijn idee kan deze constructie nog prima op 2 VMB's (ook al zijn ze volgens de regels overbelast). Deze constructie zit voor mij echt wel tegen het maximum aan, een overspanning groter als 10 meter zou ik dan ook nooit op 2 VMB's plaatsen.

Een ander voorbeeld: ik ken ook geen enkel bedrijf die hun bakwagens precies zo laad dat ze er nog mee mogen rijden, want dan zouden ze de wagen maar voor de helft vol hebben. De maximale laadbelasting van zo'n wagens is vaak maar zo'n 500kg. Je zou zeggen dat dit ook gevaarlijk zou moeten zijn omdat deze wagens daar ook niet voor gemaakt zijn. Zou jij ze dan ook adviseren om 2x op en neer naar een (misschien wel erg verre) locatie te rijden? Waarschijnlijk wel, maar of ze je serieus nemen is een ander verhaal.
Een uitgesproken kans dus om het zelf goed te doen (en anderen achter te laten in de "shit, hij doet het wel volgens het boekje" gedachte).

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens domme keuzes gemaakt die uiteindelijk niet catastrofaal zijn afgelopen (maar om dat nu als vrijbrief te interpreteren lijkt me niet de beste optie).
Ik probeer alles ook zo veel mogelijk volgens de regels te doen hoor (en ja, ik ken een hoop regels wat betreft rigging), maar soms kom je er gewoon niet onderuit (mensen die voor grotere bedrijven werken zullen dit vast wel eens meemaken). Ik interpreteer het, zoals hierboven gezegd, ook zeker niet als een vrijbrief om zomaar alles tegen de regels in te doen (helder blijven denken scheelt ook veel!).
Ben je mal. Als alles geaard is dan zal het hooguit stuk gaan tijdens een regenbui (geen probleem wat mij betreft; goed zelfs voor óf de economie óf de algehele veiligheid). Dus hang het in de regen, doe een pissing contest over je apparatuur, leef je uit.

M'ja... Zodra je willens en wetens anderen gaat blootstellen aan jouw gokjes dan wordt het wel een beetje een ander verhaal.
Ik bedoelde met de zin waar jij op reageert dat wat mij betreft de discussie daarover gesloten is. Ik heb me gerealiseerd dat dat toch echt niet slim was om te doen, en het was zeker een leermoment voor de volgende keer. Meer kan ik er niet van maken toch?
PS: Bericht is niet bedoeld om je af te branden maar wel bedoeld om een ander inzicht te bieden.
Begrijp ik, ik vind het het ook goed dat er op het forum alleen maar adviezen gegeven worden die wel volgens de regels zijn (leken zouden anders nog wel eens gekke dingen kunnen gaan uithalen). Echter valt het mij wel altijd op dat dit forum daarom erg theoretisch ingesteld is, en veel mensen (uitzonderingen daar gelaten) niet erg praktisch ingesteld zijn hier.
Deze reactie is vooral bedoeld om jullie te laten zien dat het in het werkveld echt niet altijd 100% volgens het boekje gaat. Mensen met een klein bedrijf zullen dit niet zo snel in de gaten hebben, mensen die voor grotere bedrijven werken zullen bovenstaande zaken herkennen.
Topic: Lichtbrug buiten en kans op regen (11-7-2012 00:53:00)
Al dit geweld? Die expressions wegen niet veel, evenals de octostrips. De Robe's en de speakers dan wat meer.

Gewicht:
Expressions: 52kg
Robe's: 76kg
Toppen: 106kg
Octostrips: 13,8kg
Bekabeling: 50kg
Truss: 71,5kg

Dan kom je uit op in totaal 369,3kg verdeelde last over 10 meter overspanning (truss totaal was 11 meter). Volgend de spec's mogen de VMB's (TE-071) 200kg per stuk verdragen. Totaal dus (verdeeld) 400kg. Om het helemaal netjes te doen moet ik dit inderdaad halveren omdat het onder de mensen komt te staan.
Ik heb echter heel vaak het idee dat hier op het forum alles veel vaker "volgens het boekje" gekeken wordt dan men in werkelijkheid op klus zou doen. Want kom op, wie heeft er nou nooit zo'n brug zoals ik heb gehad staan op 2 VMB's de lucht in getakeld. Soms moet je wel toch? Dan is gezond verstand gebruiken naar mijn inziens belangrijker dan een trussconstructie die volledig berekend is en 100% voldoet aan de regels. Als die statieven 200kg kunnen houden als ze niet onder de mensen staan dan kunnen ze dat ook best als er mensen onder staan. Wat ik veel vaker zie is dat bedrijven gewoon trussveertjes vergeten, dat is veel gevaarlijker en kun je niet voorkomen door je prachtige berekening, maar door het verstandig opleiden van je personeel.

Nu zal er wel weer een discussie over gezond verstand en het buiten plaatsen van apparatuur ontstaan. Tja, dat zijn keuzes waar ik alleen zelf voor verantwoordelijk zou zijn geweest. Niemand uit het publiek die er ook maar even mee zou zitten als het licht in de regen hing.