Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Michiel

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Michiel (Pagina: 1 van 10)

Topic: Lichtgewicht kast (1-9-2005 18:46:00)

maaarten schreef:

Ik moet zeggen dat het er prima uit ziet. Alleen snap ik de efficientie van de cilindervorm nog niet helamaal.
Een gebogen vlak is veel sterker/ztijver dan een plat vlak. Door de sub als cillinder uit te voeren kun je de wand gemakkelijk dunner maken wat dus een hoop gewicht scheelt. wink ;)
Topic: Vliegstrips in zelfbouwspeakers (7-6-2005 13:48:00)
Als ik het goed begrijp maakt de behuizing deel uit van de dragende constructie tijdens het vliegen. En dat is iets wat volgens mij niet de bedoeling mag zijn tijdens het vliegen...
Nu is het voor jou toepassing niet zo'n punt aangezien dat kastje van 20 kilo natuurlijk een kleine belasting vormt voor de dragende construcite. Maar zodra je groter gaat moet er toch wat meer over nagedacht worden, want op die manier zie ik het niet goed komen.

Een stalen frame waar alle vliegstrips, ogen, drivers enz aan vast zittenn hoeft het probleem niet te zijn. De constructie die nodig is is nog wel door te rekenen, of te simuleren met software. Maar is dat al genoeg om de kasten ook echt te gaan vliegen boven bijvoorbeeld publiek bij grote klussen?! Als je het goed wilt doen kom je niet onder een keuring uit denk ik. Mocht het ooit eens fout gaan met een zelfbouw vliegframe wat niet gekeurd is, dan kun je je bedrijfje wel stoppen....
Topic: BassBabe (24-5-2005 12:50:00)

Contour schreef:

In de constructie tekeningen heb ik nu 2 bracings van 70mm x 15mm geplaatst op 1/3 en 2/3 van het luik. Wat denken de experts, is dit voldoende?
Vergeet je niet de bracing in twee richtingen te plaatsen?
door twee parallen latten te monteren krijg je weer extra stijfheid/sterkte in 1 riching. Ik zou er nog twee haaks op de huidige plaatsen om het paneel in alle richtingen stijfheid te krijgen.
Topic: Bouw van een hybride systeem hoorn/basreflex (TSE SUB) (26-4-2005 11:22:00)

Rademakers schreef:

impendatie plotje
@Michiel: Draaf je nou niet een beetje door/krijgen we die niet van jou ? razz :p
Ik zou graag de impendantie op 1KHz willen en op 10 KHz... En het lijkt me een minder goed plan als ik deze zelf moet verzinnen. Het kan wel natuurlijk, maar met de juiste gegevens verwacht ik dat de simulatie wat naukeuriger wordt. wink ;)
Topic: Bouw van een hybride systeem hoorn/basreflex (TSE SUB) (25-4-2005 21:16:00)
Kom maar op met de gegevens!

Inhoud achterkamer, hals oppervlakte, mond opervlakte hoorn lengte, curve type, driver paramters en impendatie plotje.
Topic: Bouw van een hybride systeem hoorn/basreflex (TSE SUB) (24-4-2005 15:20:00)

ivo2 schreef:

Ik zou het zo niet weten of deze combinatie werkt. Simuleren wordt, volgens mij, lastig omdat het een hybride kast is en niet standaard in een bereken programma zit, of zit ik fout?. Misschien is het een idee om de speaker eens te laden in een kast en de proef op de som te nemen, dan weet je het direct, een berekening hoeft ook niet altijd coreckt te zijn. Mail mij maar een keer misschien is er wat te regelen.
Deze kastjes zijn prima te simuleren met AJ. Tijdje terug heb ik de 18LW1400 eens onder handen genomen in de sim en een leuk kastje bedacht met dit principe.

Simulatie: https://images.fotopic.net/y844gu.jpg

De diepgang lijkt er ook nog lekker in te zitten met een 40 Hz f3. Max spl is gesimuleerd met 1000 watt vermogen.

Schets: https://images.fotopic.net/y844gv.jpg

Mocht er intresse zijn, neem dan even contact op via de meel dan kan ik eens kijken wat ik nog meer op de HD heb staan van dit principe. Ik heb er geloof ik nog niet veel van uitgewerkt, maar dat kan uiteraard altijd nog. wink ;)
Topic: De Bouw van de X-TRO ( top voor de Punisher ) (8-4-2005 03:08:00)
Om even in te haken op de amp discussie... Heeft men wel eens aan een mooie powersoft digam gedacht? ( https://pro-audio.powersoft.it/download_get.php?id=266 ) Kwa gewicht/vermogen een mooie optie met een 7000 watt uit nog geen 10 kilo (2 X 3500 @ 2 ohm).
Wat ik tot nu toe van deze verstekers heb mee mogen maken (op Mach speakers) is toch erg positief! Misschien een leuke optie voor een setje puishers en X tros die wel een slokkie lusten. Indien intresse kan ik wellicht wat regelen voor een demo met deze amps (moet ik wel even na vragen).

Om weer even on topic te gaan; de x tro II ziet er gewoon heel goed uit. Voor het formaat van de kast lijkt het me een bak geluid te geven. Ik heb de EAW 850 vaker gehoord, maar heb meer vertrouwen in de x tro top. Ik hoop dat ik deze top eens in het echt mag mee maken. happy :)
Topic: Het Punisher baskast topic (17-3-2005 13:54:00)

spijker schreef:

ik wil tops gaan bouwen voor 2 punishers ik zat hier aan te denken: https://www.iven.nl/kastontwerpen/kastontwerpenpdf/monitor%20101.pdf

maar zou daar ook de delta 10 pro of de delta 10 Lite van eminence in kunnen?

gr tijn
Een 10"/1" top op een punisher?! Denk je echt dat het gaat werken....
Topic: geluidset (15-3-2005 17:18:00)
Ik stoor me er helemaal niet aan dat de punisher mensen aanspreekt. In tegendeel, ik vind het een knap kastje welke zijn sterke en zwakke punten heeft. Naar mijn mening nog niet optimaal, maar ik ben dan ook erg veel eisend.

Maar waar ik me wel aan kan storen is het noemen van cijfers zonder dat er een duidelijke onderbouwing bij zit. Vandaar ook dat ik vroeg waar de cijfers vandaan kwamen, en na jou reactie ben ik een stuk wijzer! Ik ben ook erg benieuwd naar de meetingen die tijdens het testen van de xtro zijn gemaakt, heb je deze ergens bij de hand?

Oren zijn het beste instrument om zelf op de beoordelen. Maar voor mij is alleen een test met de eigen oren waardevol, en een test met jouw oren zegt me niets (wie luistert met ander mans oren bedriegt zich zelf wink ;) ). Mijn mening over de punisher is dan ook vooral gebaseerd op mijn ervaring bij de submeeting. Ik kan me voorstellen dat het met eq allemaal wat netter klinkt, maar er kleven nadelen aan. Zo zet je bijvoorbeeld de driver en versterker harder aan het werk wat op zijn beurt weer verlies in controle tot gevolg heeft en een kleiner dynamisch bereik. Dit hoeft zich niet altijd te vertalen in goed merkbare verliezen van kwaliteit.

Kwa prijs/kwaliteit en afmeting/prestatie zal de punisher ontzettend hoog scoren. Vooral voor de kleinere bedrijfjes lijkt het me een handig kastje.

Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de dubbel 10". Vooral voor de grotere klussen waar je daadwerkelijk die 4 kasten per kant weg zet lijkt het me een leuk kastje (1000 man in feest tent bijvoorbeeld). Kleinere klussen is eigenlijk meer het werk voor de punisher. Vooral op het gebied van mobiliteit ben je dan in het voordeel. Ik denk dan ook dat de punisher met andere achterliggende gedachtes is ontworpen als de dubbel 10". En dat vertaalt zich in verschillende uitkomsten van het eindproduct.
Topic: geluidset (15-3-2005 14:53:00)
Even terugkomend over de diepgang van de punisher.

djmarkje schreef:

Punishers zo 2perkant stacken dat je de hoorn koppelt kom je ergens op de 45hz das laag zat.
Waar baseer je dit op?!

janbo schreef:

Met de vermeende beperkingen in diepgang nooit problemen gehad. Een stack van twee stopt net boven de 40 hz. Voor disco's en alles wat daar op lijkt: ruim voldoende.
Waar komt de “net boven de 40 Hz” vandaan? Dat het voor jou voldoende is is iets anders, en daar twijfel ik geen seconde over!

Om even te verwijzen naar iets waar ik waar meer waarde aan hecht dan de boven genoemde uitspraken: https://www.lucas-nicolas.easynet.be/submeeting/1vs4Punisher.JPG
Ik weet dat deze meeting niet uiterst betrouwbaar is. Maar zeker betrouwbaarder dan een schatting van iemand. (Jan, of heb jij andere meet gegevens van je kasten?)

Kijkend naar het plaatje zie ik dat een stack van vier al net boven de 63 Hz stopt! Ik ben dan ook benieuwd waar de 40 vandaan komt.

Ik heb ook gelezen dat sommige een boost gebruiken om het laag wat op te peppen. Dat kan natuurlijk prima gebruikt worden om meer diepgang uit de kast te halen! Maar ik ben er zelf geen voorstander van. En bij een 40 Hz hoorn kun je op dezelfde manier ook meer diepgang verkrijgen waardoor het voordeel van de grotere kast met bijhorende diepgang als nog blijft. Een opgepept klein kastje met de natuurlijke respone van een grotere kast verglijken is niet geheel eerlijk…

Kort gezegt, ik zou graag wat meer duidelijke gegevens willen zien wat de diepgang betreft. De meeting van hier boven geeft mij gelijk. En mijn indruk van de punsiher op de submeeting geeft ook aan dat er wat van de diepgang niet aanwezig is die ik er toch echt bij moet/wil hebben. Op de meeting was er geloof ik geen boost in het spel, dus gewoon de respone van de kast zoals deze is.
Topic: Het Punisher baskast topic (14-3-2005 22:58:00)

Joost schreef:

Iemand nog 15KW aan versterkers te leen? laugh :D
ik weet wel waar je dat -en meer- kunt huren. razz :p (is digam goed?) Zal dan wel wat geregel worden om de versterkers los te huren vanplaats met de bijhorende speaker set...
Topic: geluidset (14-3-2005 21:11:00)
Hahaha, ik ben er nog niet helemaal uit om dit ontwerp vrij te geven (t is zo druk). Maar in zo'n discussie wil ik het niet laten om in de richting te wijzen...

Ik ben zelf niet op de hoogte van alle nare wiskunde achter de hoorn luidsprekers (denk ook niet dat je er wat aan hebt), maar uit het spelen met simulaties blijkt dat een grote hals vooral het laag opkrikt. Maar een grote hals kan ook voor minder fijne effecten zorgen (laag rendement en dip in respone). Het is van de driver afhankelijk hoe groot je kan gaan. De ciare heeft bijvoorbeeld een heel erg kleine hals nodig.... Maar het mag logisch zijn dat een grote driver makkelijker samen gaat met een grote hals.
Topic: geluidset (14-3-2005 20:43:00)

Janbo schreef:

He Michiel, heeft een grotere speaker minder hoornlengte nodig? Door het grotere mondoppervlakte?
Ja.
Topic: geluidset (14-3-2005 20:13:00)

DJ Sietse schreef:

Maar volgens het grafiekje is dit ook gewoon een 50 Hz hoorntje. Wat is hier dan het voordeel van t.o.v. een punisher?
Dit is het eerste beste 18" ontwerp wat ik voor handen had. Tegen over de punisher zal het ieder geval harder gaan, maar das niet gek ook kijkend naar het formaat. laugh :D Of dit nou echt beter is dan de punsiher weet ik ook niet. Was meer een voorbeeld om te laten zien dat een LAB veeeeel meer sleuren is dan een 18" hoorn.
voor een lab die hoef ik niet eerst te horen dat kan ik wel inschatten zou graag bij iemand thuis iets van een hoorntje komen beluisteren iemand omgevind breda?
Contour heeft de punisher thuis staan in een hoekopstelling. Ik (Hellevoetsluis) heb een dubbel 8” 30 Hz hoorn liggen.

(jullie posten veel te snel!! Ik heb niet eens fatsoenlijk tijd om m’n bier te drinken)
Topic: geluidset (14-3-2005 20:06:00)

djmarkje schreef:

Andere ontwerpen zijn welkom hoor.

michiel dat ontwerp van jouw wat zit daarin 2x12"?
2 keer 10".

Ik kan verder alleen maar gegevens uit de simulatie geven aangezien de kast alleen op papier bestaat. Dus ik wil er geen te grote uitspraken over doen.... Simulatie laat me wel heel leuk spul zien voor een stack van 4. Tegen de 144 dB aan, vanaf 40 Hz lichtelijk oplopend naar 100 Hz.

Mar het is echt persoons gebonden wat de diepgang betreft (en formaat). Jan is tevreden met de punisher, ik heb het idee dat het voor mij te kort schiet. Ik hou wel van een nette diepgang.
Handelbaarheid gaat niet alleen om het formaat maar ook om afmetingen. Een kast van 50 bij 50 bij 200 is niet bepaalt handelbaar, maar ook niet groot.
Ik vind de afmeting van mijn ontwerp samen met de wielen op de schuine hoek perfect. Zodra ze op de grond staan heel goed met 1 man te verplaatsen. Tillen altijd met 2 man!

Bij de weg, een 18" hoorn heeft veel minder lengte nodig om laag te komen dan een 12" hoorn. Hoe groter de driver, hoe korter de hoorn voor een gegeven onderste grens. Scheelt dus wel weer in kastgrote.
Topic: geluidset (14-3-2005 19:49:00)
Hier trouwens een 18" hoorn die een stuk kleiner is dan de lab: https://www.speakerplans.com/index.php?id=1850horn

Er zijn veel goede verhalen te vinden over dit kastje.
Topic: geluidset (14-3-2005 19:47:00)

Luc schreef:

[Punishers te klein? Valt wel mee dacht ik zo, en als het dan toch zo is: ik zie het probleem niet?! Diepgang? 1 per kant vind ik persoonlijk laag genoeg gaan, tot net iets onder 50 hz. Zet er 2 per kant neer en je gaat er nog effe onder zitten. Labs vind je te groot/log, maar je moet wel liters hebben om lekker laag te kunnen gaan? wat is er DAN verkeert aan labs?
Zoals ik al zei vind ik 450 liter nog mooi en goed handelbaar.
De punsiher heb ik op de submeeting gehoord en was zeker onder de indruk van de output... Maar de diepgang vind ik te kort schieten.

Lab klinkt werkelijk geweldig! Maar het kan ook TE groot worden. Een lab gaat toch wel een stikkie over de 450 liter heen.

als je kijkt naar LAB vs punisher dan heb je het over een gruwelijk grote 30 Hz hoorn en een lekker compact 50 Hz hoorntje. Kiezen tussen die twee doe ik niet, wel ben ik voorstander van de tussen maat. Mooi 450 liter voor een 40 Hz hoorn met verlgijkbare output. Dat moet haalbaar zijn (volgens simulaties)

Natuurlijk kon ik weer niet stil zitten en ben ik al een tijdje bezig geweest met het kastje wat tussen de LAB en punisher in past.

Eerste tekening (ondertussen al lichtelijk aangepast):
https://groups.msn.com/luidsprekers/surf.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=262

Afmetingen zijn overgenomen van de mach ballister waar ik af en toe mee mag slepen, en waarvan ik dnek dat ze nog een goed handelbaar formaatje hebben (vooral met de wielen op de 45 graden hoek).

Dit kastje lijkt me beter dan de lab kwa handelbaarheid en beter dan de punisher kwa diepgang en misschien zelfs output.

Een 18" hoornis zeker niet meer gesleept als een LAB!!! Een LABhorn is gewoon ultiem groot. Weet je zeker dat je je niet verkijkt op de afmeting? Een beetje normal 18" hoorntje kan veel kleiner uitgevoerd worden. (de boven genoemde mach ballister is een 18" bandpass hoorn welke ook goed hard gaat en lekker klinkt en zoals gezegt een mooi formaat heeft)
Topic: superspeakers.nl (14-3-2005 19:27:00)
Wat ik verwacht als "techniek" die toegepast is: een BR met een toevoeging van een gedeelde voorkamer.
Dit kan natuurlijk voor elke willekeurige driver berekend worden.

De voorkamer is niet direct een doorslag gevende factor die de kast maakt of kraakt. Het is eerder een toevoeging op de BR.

Uit simulaties voor een dubble 15" dipole die ik heb gemaakt blijkt dat een dergelijke voorkamer een lagere fs geeft (het beinvloed dus de driver paramters; waarschijnlijk door het toevoegen van een extra massa... ik heb hte eigenlijk niet verder onderzocht)

Die voorkamer doet wel iets, maar bijzonder veel dB's toevoegen zal het niet doen. wink ;)
Topic: geluidset (14-3-2005 19:15:00)
Om tussen de minder relevante reacties toch nog even wat advies waar je wellicht wat aan hebt. Of je nu wel of niet binnen een jaar een dergelijke set kan bouwen is wat anders, maar info/advies geven is zo gedaan...

djmarkje schreef:

nee, niet echt.
Ik vraag gewoon wat ik het beste kan doen lab of punishers.
Van uit mijn eigen ogen zou ik geen van beide nemen: LAB te groot/log, punsiher te weinig diepgang en 'overdreven' klein. Een wat grotere kast moet makelijk kunnen, en het blijft een feit dat je voor laag gaan en hard gaan gewoon liters nodig hebt dus moet je zo groot mogelijk gaan als jij zelf binnen de grenzen vind vallen. Geloof mij dat het lastig is om die grenzen te stellen zonder met dergelijke kasten ervaring te hebben. Mijn ervaring vertelt me dat een 450 liter sub gewoon goed handelbaar is, en dat zou ik persoonlijk als uitgangs punt houden.

Ik raad je echt aan om ook eens wat andere ontwerpen mee te nemem in je keuze. Er zijn verschillende hoorn geladen 18" ontwerpen die kleiner zijn als de lab en lager gaan dan de punisher.
Ga je vooral niet blindstaren, en bleef rond kijken naar andere/beter opties die perfect aansluiten bij jou wensen en toepassing.
Topic: superspeakers.nl (14-3-2005 19:04:00)

superspeakers schreef:

Ik zal de MSP 12 even toelichten:
De twee LAB 12 speakers die in deze kast zitten, hebben we dusdanig geplaatst dat er een enorme druk wordt opgebouwd. Wat dus al gezegd werd, de LAB12 gaat enorm laag. Maar door deze extra druk erbij te doen gaat hij ook nog eens heel hard.
In onze testruimte hebben wij <25Hz weggekapt en krijgt de speaker tot ongeveer 200Hz. Met een enkele versterker van 2x 400 Watt zorgen we voor input twee van deze bass speakerkasten. Ze produceren zoveel geluid en trillingen dat het stof in onze werkplaats en de oude vertrouwde wandklok al menig maal zijn neergestort.
Heb je het principe gestest door bijvoorbeeld een BR te maken met zelfde inhoud en afstemming als deze kasten maar dna zonder de voorkamer? Heb je een thoerie over hoe de voorkamer werkt?
Ik vind je omschrijving nogal vaag. Ik heb er zelf al wat theorieen over gelezen en kan me zelf ook het een en ander voorstellen.
Je zegt dat je door de plaatsing een enorme druk krijgt? voor zover ik er zicht op heb is dit niet direct de eigenschap van een dergelijke voorkamer.... Maar misschien kun je me verder op de hoogte stellen als dat geen bezwaar is! Ik weet immers ook nog niet alles. happy :)