Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Ropp

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 7 bijdrage(n) van Ropp (Pagina: 1 van 1)

Topic: Jamo Power 555 Probleempje (7-12-2010 15:51:00)
Hoi Duurt,

Ik heb nog een setje originele speakers uit een Jamo power 565 liggen.
mail me maar of je daar nog interesse in hebt.

Groet,

Rob
Topic: Jamo Power 555 Probleempje (17-5-2010 17:06:00)
Hoi rolf,

Ik heb nog een set originele Jamo basspeakers uit een Jamo power 565 over. Deze speakers zijn door mij gerefoamed met een set randen van www.audiofriends.nl en ze verkeren in prima staat (ik heb ze al eens op marktplaats gezet maar de koop ging toen net niet door).

Ik doe ze weg omdat ik nog een tweede set 565 heb gekocht en daar kapotte basspeakers meer inzaten.
Nu heb ik alle 4 de kasten voorzien van dezelfde woofers.

Ik hoor het wel als je interesse hebt.

groet,

Ropp
Topic: Jamo Power 555 Probleempje (13-3-2009 11:13:00)
over de basreflex rond de basspeaker hebben ze bij Jamo goed nagedacht. Voor gangbare luidsprekerboxen met basreflex werkt het meestal zo dat er een ronde opening ergens in de voorzijde van de kast wordt gemaakt ten behoeve van de basreflex. Het principe is dat met een basreflexopening in combinatie met een beweeglijke basspeaker bastonen beter en voller worden weergegeven. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar die opening in de kast wordt gemaakt zolang het maar aan de voorzijde is. Bij Jamo zijn ze wat vooruitstrevender te werk gegaan en hebben ze bedacht dat het mooi zou zijn om alle bastonen zoveel mogelijk vanuit een centraal punt de ruimte in te sturen. Het meest logische is dan om de basreflex zo dicht mogelijk bij de basspeaker te plaatsen. Jamo heeft vanuit die filosofie het central bass reflex (CBR) bedacht. De basreflex is bij de Jamo powers met CBR daarom rondom de basspeaker geplaatst waardoor alle bastonen vanaf hetzelfde punt de ruimte in komen wat een bepaald klankbeeld tot gevolg heeft. het meest kenmekrend is wel dat de bas bij de CBR'en zeer rijk en krachtig is ook bij zeer lage input. Daarnaast geeft het natuurlijk ook een typisch (mooi) optisch effect wat geheel afwijkt van andere luidsprekers. Verder is het voorfront van kunststof gemaakt en dat was destijds (en misschien ook nu nog wel) een redelijk unieke eigenschap voor luidsprekerboxen. Voordeel daarvan was natuurlijk ook dat het voorfront veel mooier in 3D kon worden gevormd dan wanneer voor hout was gekozen (als het met hout al mogelijk was geweest). Nadeel is dat kunststof vaak wat meeer meebeweegt vooral bij zware belasting, hoewel de fronten wel op cruciale plaatsen extra verstevigd zijn.
Ik denk dat Jamo zeker ook uit oogpunt van marketing heeft gedacht dat het typische en eigenwijze voorfront met CBR weleens interessant zou kunnen zijn. Dat die visie juist was heeft zich wel bewezen: er zijn echt heel veel Jamo powers met CBR verkocht. Hoewel de CBR'en meer als performancekasten en niet als high end speakerboxen in de markt zijn gezet, zijn er toch veel lovende kritieken over het klankbeeld.

Ik ben net al vele anderen in ieder geval zeer tevreden over mijn CBRretjes, ondanks het gedoe met de ophangrubbers en het feit dat het oppervlak aan de voorkant door de gebruikte lak zeer ruw is en daarom slecht schoon te maken. Dit laatste heb ik trouwens opgelost door ze zijdeglans zwart te spuiten (met flexa spuitlak). staat nog mooier ook.
Alle bugs zijn er bij mij dus uit.

Groetjes en succes met het snijwerk,

Ropp
Topic: Jamo Power 555 Probleempje (11-3-2009 21:16:00)
je had het eerder over foto´s maar die had ik nog niet gezien bij mijn meetverhaal. Wat een gave dingen zeg! Maar ik kan je zeggen dat die boxen geen 10 jaar oud zijn zoals jij stelt: ze zijn bijna 30 jaar oud! Ik heb mijn JAMO Power 565´s gekocht toen ik 16 was en dat was dus in 1982! Jouw Jamo´s zijn de voorlopers van de 565 dus die zijn nog wel een jaar of 2 ouder. echte classics dus! Ik zag ook dat je al over en kapot ophangrubber bechikt dus zal mijn meetverhaal wel niet al te theoretisch zijn hoop ik.

Succes!

Ropp
Topic: Jamo Power 555 Probleempje (11-3-2009 13:34:00)
Nou, ik ben ff wezen meten aan het ophangrubber en kom tot de volgende beschrijving van het rubber met de maatvoering (want hoe ik een tekening in moet voegen weet ik niet).

Het bevestigingsrubber is in zijn geheel 50 mm groot.
Probeer je voor te stellen: een rechthoekige rubberstrip met aan de ene kant een stop (verdikking) en aan de andere kant een afronding. Er is bij die afronding een gat van 7 mm doorsnede geboord waarbij de rand van dit gat op
5 mm van de afronding van het rubber staat. De rubberstrip heeft (stopje niet meegerekend)een lengte van 43 mm tot en met de afronding en een breedte van 22 mm. De rubberstrip heeft bij de stop een dikte van 9 mm en bij de afronding 5 mm.
Het stopje zelf volgt qua vorm de doorsnede van het rubber maar steekt dan aan alle zijden 3 mm extra uit. De maat van het stopje in het verlengde van de rubberstrip is 7 mm. en loopt gezien vanaf de rest van het rubber taps af naar een kleiner rechthoekig vlak.

Ter controle van de maatvoering:

Lengte bevestigingsrubber = Stopje (7 mm) + rubberstrip (43 mm) = 50 mm.

Breedte van de stop = breedte rubberstrip (22 mm) + 2 x 3 mm = 28 mm

dikte van de stop = dikte rubberstrip (9 mm) + 2 x 3 mm = 15 mm

De hartafstand van het gat van 7 mm tot aan het begin van de rubberstrip (bij het stopje dus) = 34 mm.

Nou, ik ben geloof ik wel redelijk uitvoerig geweest.
Ben benieuwd of je er wat mee kan.

Succes ermee!

Ropp
Topic: Jamo Power 555 Probleempje (10-3-2009 15:46:00)
Ik ga wel ff een rubbertje meten vanavond (Ik ben nu toch bezig met mijn tweede set jamo power 565). Hiervan zijn ook alle rubbers verdroogd. na reparatie van twee sets valt het inmiddels niet mee om in huis aan genoeg schoenhakken te komen.
Ik heb al rondgevraagd bij collega's met grote voeten en in het bezit van bergschoenen.

U hoort nog!

Ropp
Topic: Jamo Power 555 Probleempje (19-1-2009 21:00:00)
Hoi,

Ik heb 2 sets jamo power 565. Die zijn op een haar na hetzelfde als de jouwe.
Hoe je de speakerranden moet vervangen is hier al uitgebreid besproken. Het gaat nu nog om de rubbers waarmee de CBR-dome vastzit aan de kast. Ik heb hier een beproefd recept voor!

Gebruik een oude schoonzool, het rubber hiervan is sterk maar toch nog een beetje flexibel en bovendien is het dik genoeg! Dus, neem een oude laars o.i.d. met een dikke (bij voorkeur zwarte vanwege de looks) zool en snijd hier met een afbreekmesje een mooie strook van die net zo dik en lang is als het origineel (even meten dus). Daarna snijd je hem bij zodat je aan 1 kant een soort stopje krijgt net als bij de originele rubber. Aan het andere eind maak je (net als op het origineel)een gekartelde rand en aan gat waarmee je de rubber borgt op de omkasting. Het kost je een minuut of 10 per rubber dus je bent zo klaar.

Bij mij werkt dit in ieder geval heel goed!

Succes!

Ropp