Home > Techtalk > Draaitafels

Draaitafels

Hoewel ze in de huiskamer steeds schaarser worden, zijn er nog veel DJ's die gebruik maken van draaitafels. De draaitafel heeft dan ook een aantal voordelen:

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan Draaitafels:

Uiteraard kunnen beide lijsten eindeloos uitgebreid worden. Dat valt echter buiten het doel van deze FAQ.

Soorten Draaitafels:

Simpel gezegd zijn er twee soorten draaitafels

  1. Belt Drive (of snaar aangedreven) draaitafels
  2. Direct Drive (of direct aangedreven) draaitafels.

Beiden hebben hun voor en nadelen. Voor thuisgebruik (gewoonweg afspelen van plaatjes) heeft de snaar aangedreven draaitafel de voorkeur, vanwege z'n betere technische specificaties zoals (vooral) rumble. Ook kan een snaar aangedreven draaitafel in principe goedkoper gebouwd worden zodat er meer geld overblijft voor andere (minstens zo belangrijke) onderdelen van een draaitafel.

Voor DJ gebruik kan een snaar aangedreven draaitafel gebruikt worden. Beter is echter om te kiezen voor een direct aangedreven draaitafel. Een DD (Direct Drive) draaitafel heeft in het algemeen een hogere "torque" (dat is de kracht die de motor kan leveren om het plateau op snelheid te brengen EN te houden). Ook zal de slijtage, vooral bij zwaar DJ gebruik zoals scratchen, bij een DD draaitafel aanzienlijk lager zijn.

Technische termen:

Als je voor het eerst een draaitafel koopt, schrik je vaak enigszins van alle termen die in de handleiding vermeld staan (als je al de moeite neemt om de handleiding door te lezen). De meest belangrijke termen worden hieronder uitgelegd:

Dingen die je moet controleren bij de aanschaf van een draaitafel:

Helaas zijn niet alle draaitafels van dezelfde kwaliteit. Als je met een beperkt budget toch een geschikte draaitafel wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

Tip tegen rondzingen:

Als je in een grote discotheek (of zaal) hebt gedraaid weet je hoe vervelend dit kan zijn, zo'n irritante "huuuuuuuuuuhhhhhhm" (nee, geen brom maar akoestische terugkoppeling). Dit ontstaat doordat de draaitafel als een soort microfoon (en een hele slechte) het omgevingsgeluid gaat oppikken, dit gaat je mengpaneel in, je boxen in, wordt weer opgepikt door de draaitafel EN het lusje is rond; we hebben last van "feedback".

Er zijn een aantal truckjes om dit te verminderen.

Draaitafels in onze webshop.

Handige links

www.keurmerk.infoBetaalopties