Forum > Muziek

BUMA

(160 reacties. Pagina 8 van 17)
Moderator(s): Dré
Tom314Standaard Lid
Uit: België
Sinds: 22-12-2003
Laatste: 3-3-2008
Berichten: 127
27-4-2004 23:59
ivm het draaien met gekopieerde cd's.

al die horeca-zaken waar zo'n bpm-studio of een ander systeem met gelicenseerde mp3's staat te spelen, zijn dan in overtreding. er wordt immers een kopie afgespeeld, geen 'in de handel verkrijgbaar product' maar een 'bij gespecialiseerde firma gehuurde kopie'..

als 'dat' het probleem is, dan heb je zelfs met cd's een probleem (lees maar eens de rand op een cd'tje)

ik denk dat er niks anders opzit, dan iedereen terug live te laten optreden.. wink ;)
ToM. this one goes to 11 y'know ? 1 louder.
ReemskiVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 22-10-2002
Laatste: 15-5-2024
Berichten: 1370
28-4-2004 01:42
Horeca ettabilisementen betalen een kijk-en-luister vergoeding. Tevens betalen ze alle rechten voor de muziek door middel van een soort huur-overeenkomst.

Daarnaast mag je niet zomaar een cd draaien voor een publiek inderdaad. Daar moet die extra vergoeding voor betaald worden. Je mag er wel van uit gaan dat elke party-zaal / discotheek / kantine uitbater (o.i.d.) deze vergoeding betaald. En voor die andere ruimtes.. tsja.

Makkelijkste is deze verantwoordelijkheid bij je klant te leggen, deze regelt in de meeste gevallen toch ook de locatie.
Tom314Standaard Lid
Uit: België
Sinds: 22-12-2003
Laatste: 3-3-2008
Berichten: 127
28-4-2004 18:32
reemski, DAT weet ik allemaal (en betwist ik ook niet). café-houders betalen een jaarlijkse belasting, dj's en/of evenement-organisators vaak per feest, enfin, dit is niet waar het om draait.

Het gaat om het niet mogen draaien met een gekopieerde cd wanneer je het origineel hebt.

Ik heb evengoed een licentie voor mijn gekopieerde cd, nl. het origineel.

dat hebben die bpm-studio-zaken niet.. die hebben enkel kopies, en die zijn "gehuurd". Ze hebben dus sowieso geen 'originele' cd's (of ze moeten dubbel willen betalen of course)
en vermits de "wet" zou stellen dat ENKEL de originele cd mag gedraaid worden zijn die zaken in overtreding, niet ? of klopt die "wet" helemaal niet ?
ToM. this one goes to 11 y'know ? 1 louder.
VictorVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 23-8-2002
Laatste: 15-4-2024
Berichten: 5308
28-4-2004 19:25
De wet zegt helemaal niets over gekopieerde cd's. De auteurswet komt namelijk uit 1912 en toen hadden we het glimmende schijfje nog niet.

Het gaat dus om interpretatie (uitleg) van die oude wet. En dat is iets waar niet iedereen hetzelfde over denkt.

Hier staat de wet: www.ivir.nl/wetten/nl/auteurswet.html
Ga jij nou maar eens kijken welke artikelen het draaien van cd's behandelen... laugh :D
Ik ben niet gek, ik ben een helicopter! Een Satel Pogi om precies te zijn!
Tom314Standaard Lid
Uit: België
Sinds: 22-12-2003
Laatste: 3-3-2008
Berichten: 127
29-4-2004 06:56
"wet", tussen aanhalingstekens ...
zie ook initiële post, ik bedoel de vage uitleg van alle wetten en regeltjes

en ik wilde ook niet op het NL-B verschil ingaan..

punt is, als je de originele cd's hebt, mag je toch ook kopies draaien, zeker als die bpm-studio-toestanden zijn toegelaten.

je moet het natuurlijk ook willen snappen hé.
ToM. this one goes to 11 y'know ? 1 louder.
BrazStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 9-1-2004
Laatste: 28-5-2009
Berichten: 220
3-5-2004 15:16
--------------------------------------------------------------------------------
Ik post dit artikel maar hier aangezien Victor zo vriendelijk was om het af te sluiten aangezien er al topics lopen over dit onderwerp (oa dit topic) sad :(

www.extrema.nl/2003/news_body.rxml?id=305

Interesant verhaal over het draaien met CD R's. Die mag je zelfs niet gebruiken als je het origineel thuis op vinyl hebt liggen! het moet niet gekker worden hoor! En ook draaien met final schratch is verboden. Gelukkig heb ik nog ff gewacht met de aanschaf daarvan.........
maximaal 120 tekens. Wel tekst, geen link!
VictorVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 23-8-2002
Laatste: 15-4-2024
Berichten: 5308
3-5-2004 15:44
In art. 16b van de Auteurswet staat:
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd, tenzij het een met elektronische middelen toegankelijke verzameling als bedoeld in artikel 10, derde lid betreft, de verveelvoudiging, welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft
De vraag is dus of in het openbaar draaien valt onder "eigen gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt".

Volgens Buma niet, en zij zeggen dat de rechter dit ook zo heeft uitgemaakt. Maar of je onder alle omstandigheden niet met kopieën mag draaien vraag ik me af. Buma wil dat ons kennelijk graag laten geloven. Maar tot ik de eerdere uitspraken van de rechter heb gezien neem ik van de Buma niets aan.

In ieder geval heeft zo'n strikt verbod geen redelijk belang.

Wat ik al eerder zei: volgens de strikte uitleg van de Buma zou je een originele cd al niet eens mogen draaien in een cd-speler met ESP. Die maakt namelijk ook een kopie (in zijn geheugen) en speelt die kopie, in plaats van de originele cd. Dat kan niet de bedoeling zijn...
Ik ben niet gek, ik ben een helicopter! Een Satel Pogi om precies te zijn!
DJ MarcusStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 8-1-2004
Laatste: 1-3-2005
Berichten: 148
3-5-2004 19:05
en riskeren in theorie een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar en boete van maximaal 45.378 euro...

Dat is niet niks...
Waar hangt die straf dan vanaf hoe lang en hoe hoog die kan zijn...?
[...:I S.M.0.K.3 MY SigareT WitH $.T.Y.L.3:...]
DiederikStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 20-5-2003
Laatste: 3-2-2021
Berichten: 619
3-5-2004 19:27
Waarschijnlijk van de ernst van de overtreding, oftewel het aantal cdtjes dat je 'illegaal' bij je hebt.

Het spijt mij dat ik het zeggen moet maar dit vind ik werkelijk de ranzigste manier van burgers geld uitkloppen die er (legaal, want het is vastgelegd in de wet angry) is. En dan is het niet eens het werk van criminelen, maar van ambtenaren die nota bene van ONS belastinggeld worden betaald. Een soort van georganiseerde misdaad maar dan in de wet vastgelegd. Nog erger dan nutteloze snelheidscontroles waar men in dit land ook zo geweldig goed in is. Tsja makkelijk geld verdienen hè.
Ik ben in principe tegen het kopieren en downloaden van cd's, maar ik vind (mijn mening dus) dat het gewoon toegestaan moet zijn om kopieen te maken van muziek die in je eigen bezit is, zeker met de bedragen die tegenwoordig voor een cd of vinyl worden gevraagd. Dat de overheid dan op een slinkse manier misbruik wil maken van de zorgvuldigheid waarmee iemand met kostbare zaken omgaat vind ik werkelijk te laf voor woorden.
Na zo denk ik er dus over maar aangezien afgelopen week ook alweer bekend werd dat er dit jaar 80 miljoen extra aan verkeersboetes moet worden binnengehaald zal in het beleid van de Buma ook weinig verandering te verwachten zijn. Dat wordt dus uitvechten bij de rechter en hopen dat je gelijk krijgt.

Overigens een mooi bedrag die maximum boete: precies 100.000 gulden. Da's nieuw...een overheidstarief dat niet is aangepast (lees: mooi naar boven afgerond) door de komst van de euro
Wat nu heel gewoon is, was ooit een revolutie
DJ-IpkissStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 1-2-2003
Laatste: 23-7-2012
Berichten: 320
3-5-2004 23:47

Diederik schreef:

Waarschijnlijk van de ernst van de overtreding, oftewel het aantal cdtjes dat je 'illegaal' bij je hebt.

Het spijt mij dat ik het zeggen moet maar dit vind ik werkelijk de ranzigste manier van burgers geld uitkloppen die er (legaal, want het is vastgelegd in de wet angry) is. En dan is het niet eens het werk van criminelen, maar van ambtenaren die nota bene van ONS belastinggeld worden betaald.
Leraren, politie, brandweer, de dijken en wegen worden ook van ons belastinggeld betaalt. De mensen(die overigens gewoon hun werk doen) zijn zo'n klein percentage van wat er uitgegeven word daar is haast niet over te praten.
Een soort van georganiseerde misdaad maar dan in de wet vastgelegd. Nog erger dan nutteloze snelheidscontroles waar men in dit land ook zo geweldig goed in is.
Heb je er last van dan? Zo ja is het je eigenschuld. Zo'n bordje met 100 erin(rond wit bord met een rode rand erom heen waar met zwarte letters 100 in staat) betekent verboden harder dan 100 km/h te rijden. Zo nutteloos is het niet want het is bewezen dat mensen langzamer gaan rijden. Ook is er bewezen dat wanneer mensen langzamer gaan rijden er minder/minder zwaare ongelukken gebeuren. Nutteloos? Dacht het niet!
Tsja makkelijk geld verdienen hè.
Ook makkelijker uit te sparen. Er staat duidelijk aangegeven niet harder dan. Kan je voet niet van het pedaal afhouden of moet hij nou echt volledig ingedrukt worden is dat mooi je eigenschuld! In feite is te hard rijden ook crimineel gedrag!

Terug naar forum Reageer (zonder quote)