Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van TCMC

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van TCMC (Pagina: 5 van 10)

Topic: 15 inch sub (10-3-2009 04:25:00)

realobsession schreef:

hallo forumleden.
Ik heb nog twee 15 inch cpa luidsprekers liggen.
Nou wil ik die in een arls 15 bouwen.
Zou dit een goede optie zijn ? Om ze in deze kast te bouwen.
de gegevens die ik heb zijn.
MAX 1200 W
SINUS 400 W
FREQ 22-3500 HZ
GELUIDSNIVEAU 99DB
QTS 0.186
VAS 223 L
MASSA 9,8 KG
MMS 115.1552
MMD 101.2891

ik hoop dat iemand mij wat informatie kan verschaffen.
mvg realobsession
Ik zou eerst de TS parameters eens (opnieuw) laten opmeten. Bij de speakers van Conrad klopt deze voor het overgrote deel helemaal niet.

Vermoedelijk heb je een 15 inch full range speaker te pakken met een korte X-max en is alleen geschikt voor een 2-weg topkast.

Voor ARLS denk ik eerder aan de Eminence Kappa Pro 15LF of soortgelijke subwoofer speakers.

TCMC
Topic: Dap logo verwijderen soundmate 2 (10-3-2009 04:03:00)

JeroenVDV schreef:

Plak voor de grap eens een DAP-logo op een D&B C7 set en let op het commentaar om je heen.. Dan snap je dat iemand graag het DAP logo van z'n kasten afhaalt. Niet om het merk, maar om de verschrikkelijk kansloze mensen die graag een mening hebben.
Het is inderdaad iets wat vooral tussen de oren zit, zonder eerst met de oren te luisteren en een oordeel vormen. Overigens kreeg ik met mijn DAP setjes wel goed commentaar, maar dat heeft met name te maken met zorgvuldige processing en het gebruik van Sia Smaart Live 5. Jammergenoeg heeft DAP nog een slechte reputatie als het om kwaliteit gaat. Ik denk dat dit vooral komt door de MC-series, die ik voorheen in de winkel als warme broodjes over de toonbank zag gaan. Geef je wat meer geld uit zoals de X-series, en je vergelijkt het dan bijvoorbeeld met HK Audio, dan krijgt HK Audio het toch knap benauwd.

Naast de duurdere DAP luidsprekers doen de Palladium versterkers en vooral de Vision versterkers het heel goed.
Ik ben alleen heel benieuwd naar de nieuwe SMPS modellen van DAP, zoals de Stageamp 4.0.

TCMC
Topic: Feest in de achtertuin! (10-3-2009 03:48:00)

djlimburg schreef:

ik heb zelf 2x X-12 en heb die eens vergeleken met de k-115
de x-12 gaan harder en klinken zuiverder en voller (alles fullrange bekeken)

ik ben zelf nog even aan het bekijken of ik daar 2x X-15HL onder ga zetten of 4x X-15B
Ik denk eerder dat je aan 2x X-15B met 2x X-12 zat hebt. Je hebt dan een geluid wat ook nog iets fraaier kan klinken dan een Soundmate 2 MKII.

Wil je 4x X-15B gebruiken, dan zou ik als topkast de X-12T inzetten. Die is nog een stuk krachtiger en heeft een fraaie hoge tonen weergave. Ook het rendement ligt wat hoger. Met dit setje, DSP en bijvoorbeeld P-1600 en P-2000 versterker kun je nog meer mee uithalen dan met de Soundmate 3 MKII.

Wil je naar X-15HL en stevige topkasten, dan kom je ook stevige versterkers aan het aanschaffen.

TCMC
Topic: Weinig rendement baskasten (10-3-2009 03:42:00)

BGijs schreef:

Niemand die mij hierbij kan en/of wil helpen?
Het wordt echt uitkijken met een langeslag woofer.
Ik zou ook het e.e.a. simuleren in WinISD.
Neem een woofer met een minimaal X-max van 6 mm, of liever nog 7,5 mm.

TCMC
Topic: Verschil in versterkers/prijsklasse (10-3-2009 03:37:00)

malcolm schreef:

zo'n macrotech klinkt in de praktijk wel een stuk vetter ja razz :p maar waar dat verschil nou inzit?

ik gok dat dit grotendeels bepaald wordt door de voeding.. AB+B tegenover RSMPS
SMPS kan op verschillende manieren gemaakt worden. Heb je een min of meer gestabiliseerde SMPS, dan is het sinus vermogen hoger en het muziek vermogen (kortere duur) lager.

Er zijn ook SMPS voedingen die de voedingsspanning wat hoger leggen en bij een sinus na ca 2 sec. met ca 33% laten afnemen. Je hebt dan bij muziek ca 150% van het vermogen. Zo krijg je toch het idee dat de SMPS hetzelfde doet als een trafo en veel elco capaciteit.

TCMC
Topic: Verschil in versterkers/prijsklasse (10-3-2009 03:32:00)

Philip_Janssen schreef:

Mwah, als je een Crown Macrotech en een Lab Gruppen FP versterker naast elkaar op dezelfde sub zet, zul je wel degelijk verschillen constateren. Mijn gevoel is dat de Lab onder de 50Hz weinig doet (niet gemeten overigens).
Ik heb in dit geval de Labgruppen FP-6000Q en Macrotech Reference met elkaar vergeleken. Beide versterkers hebben ongeveer hetzelfde uitgangsvermogen bij 4 Ohm. Voor mij viel de Labgruppen toch in het voordeel uit. De Macrotech drukt ietsjes harder door, maar de basweergave vind ik minder fraai en lijkt iets minder diep te komen. De Labgruppen kun je stevig in het limit bereik doorduwen met nauwelijks hoorbare artifacten. Ook vind ik de 4 kanaals optie van Labgruppen erg handig waardoor je de toppen volledig actief kan aansturen. Ik denk ook mede hierom dat er veel Labgruppen liefhebbers zijn als je er eenmaal mee gewerkt heb. Dan wordt een stap terug toch wel een stuk lastiger.

Ik heb in beide gevallen terdege rekening mee gehouden met de amplification gain, anders krijg je een oneerlijke vergelijking en lijkt de Crown dan in het voordeel te vallen omdat die met 775 mV meer versterkingsfactor heeft.

Eindverhaal blijft toch dat je bij de goedkopere klasse versterkers erg goed moet uitkijken omdat daar best wel enorme verschillen inzitten in performance, maar bij de hele dure modellen kun je van uit gaan dat het goed zit met de geluidskwaliteit, lange termijn betrouwbaarheid en de uitgebreide protectie schakelingen.

TCMC
Topic: Verschil in versterkers/prijsklasse (8-3-2009 11:10:00)

Philip_Janssen schreef:

Daar komt bij dat er ook behoorlijk dure versterkers zijn, die vrij weinig presteren op het laag maar die heel mooi klinken op het hoog (zoals Lab Gruppen bijvoorbeeld).
Niet helemaal mee eens. De Labgruppen klinken inderdaad een stuk fraaier op het mid-hoog, zeg maar een stuk vriendelijker.
De bas weergave van de labgruppen komt misschien iets flauwer over. Daartegenover staat wel dat de basweergave wat dieper klinkt en toch nog voldoende drukvol, zeg maar meer hifi achtig. Prestaties van Labgruppen is ook prima met subwoofers, mits voldoende vermogen.

Bij subwoofer versterkers kun je het beste naar modellen uitkijken die 2 Ohm stabiel zijn en dan gewoon op 4 Ohm draaien.

TCMC
Topic: Het Punisher baskast topic (4-3-2009 12:26:00)

Contour schreef:

Cijfers lijken wel te kloppen, de BL kun je terug rekenen uit de andere parameters. Ik kom inderdaad op die hoge waarde uit.

Leuke hoorndriver inderdaad, wat is de X-max? En als ik vragen mag wie is de fabrikant? Als deze speaker een flinke x-max is zou deze wel eens leuk kunnen gaan in een echte sub-hoorn van 3 meter lengte of meer.

MVG Contour
X-max is 9,5 mm, dus (Hg - Hc)/2
Overigens treedt kleuring (2e harmonischen) op bij 45 Hz en lager. De 2e harmonische ligt op -26 dB wat erg hoog is. Je hoort dit duidelijk bij muziek en voor mij werkt dat best wel storend als je Hifi geluid gewend bent.

Fabrikant in kwestie kan ik niet geven, maar als je een reisje boekt bij Emirates (nu heel goedkoop) en vooraf de ogen de kost geeft in Frankfurt, kom je er wel.

TCMC
Topic: Verschil in versterkers/prijsklasse (4-3-2009 12:13:00)

Stimp schreef:

Hallo

wat ik me al een tijdje afvraag is wat de oorzaak is van gigantische prijsverschillen tussen versterkers die (op papier) dezelfde (of zelfs omgekeerd evenredig verschillende) vermogens afleveren?

Zo heb je dus bv de p2000, voor nog geen 350incl btw heb je dan een versterker die zo maar even 2x1000watt pompt naar je speakers.
Anderzijds zie je ook topmerken, 3x zo duur, die dan als specs slechts de helft van het vermogen leveren.
T.amp TA-2400 geeft voor exact dezelfde versterker zelfs 2x 1200 Watt op.
Toch kloppen die Sinus vermogens vrij vaak wel.
Zo veegt de Vision 1600 versterker de vloer mee aan met de P-1600 versterker bij het gebruik van subwoofers. Dit heeft vooral te maken met de sterkere voedingstrafo en veel hogere elco capaciteit. Mede om die reden zoek ik naar 2 Ohm stabiele modellen en dan op 4 Ohm belasten.

Bij muziek ga je toch andere verschillen horen bij versterkers onderling, en dan doen de merken met hetzelfde opgegeven vermogen een stuk beter.
Ook zijn er in het mid-hoog wat klankverschillen onderling. Lab-gruppen bijvoorbeeld heeft een wat zachtere en aangenamere mid-hoog weergave.

TCMC
Topic: Het Punisher baskast topic (4-3-2009 11:58:00)

Contour schreef:

Dat is een bizarre speaker qua T/S. Enorm hoge Fs voor een 18" terwijl de Mms toch vrij hoog is. Die ophanging moet wel knetterhard zijn.

MVG Contour
Vergeet net dat het om een nieuwe speaker ging. Na stevig inspelen zakt de resonantie frequentie tot 15 - 20% in elkaar. Ook de Qes zakt dan vrijwel evenredig mee. Qms zal ietsjes hoger worden omdat het geheel wat soepeler wordt. Speakers, met name subwoofers gaan dan ook beter spelen omdat na die 15 -20 % de resonantie frequentie voor jarenlang behouden blijft. Bij 30% zijn de speakers in de regel aan vervanging toe.

Overigens is de M-ophaning vaak net zo soepel als een rubberen ophanging. Dit merk je wel als je een losse recone in de handen hebt.
Stijfheid wordt bepaald door het toepassen van de dubbele spider. Ook hier zijn vele soorten in. Eigenlijk ben ik op zoek naar spiders die niet verslijten :)

TCMC
Topic: Het Punisher baskast topic (4-3-2009 11:10:00)

AMX_Pete schreef:

Speakers met BL van 45 en meer ?
Ik neem aan dat je hier even theoretisch sprak om het belang van 2e harmonishen in hoorns niet te onderschatten bij speakers met hoge BL tegenover wat lager ?
Nou nee, het is een OEM 18 inch speaker met een 5 inch voice coil en een gigantische magneet. Deze heb ik in een backloaded hoorn getest. Op een gegeven moment kom je ook achter dat de theoretische gedachte dan niet overeenstemt met de praktijk. Het belastbare vermogen met muziek ligt dan ook op 2500 Watt en kreeg hem nog niet over de nek. Overigens lag de EBP ook op 225 wat gigantisch hoog is. Bij 12 inch speaker voor het mid kom je ook vaak een EBP van rond de 200 tegen.

Om op het vorige bericht terug te komen, dat was eveneens gebaseerd op een backloaded hoorn. De punischer heeft geloten kamer en wellicht speelt dan de hogere resonantie frequentie een rol waardoor deze dan minder diep kan gaan.

De TS parameters

Re = 7.6 Ohm (verklaart mede ook de hogere BL)
Rmax = 454 Ohm (Mede afhankelijk van Qms)
Fs = 46,5 Hz
Le = 4,856 mH bij 10 KHz
Qms = 12,142
Qes = 0,207
Qts = 0,203
Sd = 1225,42 cm²
Mms = 208,1713
Vas = 119,9977 liter
BL = 47,288 Tm
no = 5,626 %
SPL = 99,65 dB 1 Watt 1 meter (Niet 2,83 Volt eff)
EBP 224,95

Wellicht iets om te simuleren in AJHorn of Hornresp.

Enfin, zo blijft het wel leuk om wat ervaringen uit te wisselen.

TCMC
Topic: Het Punisher baskast topic (4-3-2009 04:56:00)

AMX_Pete schreef:

Je kan andere speakers dan de 12.00SW gebruiken, ten koste van laagbereik tegenover winst in SPL.

De keuze om andere speakers te gebruiken in de Punisher, moet komen uit het gewenste gebruik in een totaalsyteem, niet om goedkoper uit te komen in speakers en/of versterkers. Je kan meer uit Punishers halen met andere speakers of je hebt dan minder vermogen nodig, maar er is een serieuze trade-off onder de vorm van minder laagbereik.
De laagste frequentie is toch het meest afhankelijk van de hoornconstructie zelf, zeg maar de kast bepaalt de laagst weer te geven frequentie. In hoorns kun je ook stugge speakers gebruiken waarvan de resonantie frequentie zelfs veel hoger mag zijn dan de laagst weer te geven frequentie.

Ik heb uit ervaring wel gemerkt dat er limieten zijn aan de BL product. Hoewel deze voor een hoorn hoog moet zijn, mag deze ook niet te hoog zijn. Mijn ervaring is dat een te hoge BL 2e harmoischen gaan produceren onder de 45 Hz. Hierbij denk ik aan 18 inch speakers waarvan de BL meer dan 45 is (8 Ohm). Een BL van 32 is dan beter voor minder kleuring en een dieper en vlakker frequentie verloop. Bij een BL van 45 en 32 zijn er zelfs geen verschillen meer in rendement te bespeuren.

TCMC
Topic: Maximale Xmax van Beyma 15k200 in WinISD (4-3-2009 04:43:00)

Superfly schreef:

Volgens de spec's heeft de 15k200 een Xmas van 7,5 mm, maar mag ik in WinIsd nou gaan tot 15mm, klop dit?.
Houd een X-max van 7,5 mm aan voor de 15 inch subwoofer speaker. Dit is al vrij lang.
Een vergelijkbare speaker zit ook in de DAP X-15B. Daar staan ook de TS parameters en doet het ook erg goed.

TCMC
Topic: DAP X-15HL vraagje (1-3-2009 04:45:00)
Een bericht voor Niels. Helaas kon ik je email niet bereiken. Hieronder volgt de tekst met de email. Wellicht ook interessant voor andere gebruikers.

Wat je als eerste kunt proberen is rond de 50 Hz een parametrische EQ
toepassen met een Q=1 en een toename van +2 a+3 dB. Heb je een subsonic
filter op 38 Hz, BW-24 ingesteld, dan kun je het EQ punt zelfs verlagen tot ca 40
Hz.

Wat ook goed gaat is een dynmische EQ toevoegen, maar is een stuk lastiger,
Je moet op het gehoor afgaan en bij bepaalde harde passage hoor je dat de
bas weergave weer wat afneemt.
Loshelf 6, 65 Hz, +6 tot +9 dB en een ratio van 1:4 tot 1:10.
Threshold punt zou ik eerst met -36 dB beginnen en daarna wat hoger. Je ziet
dan ook de gain reductie. Wellicht kun je nog met de attack en release tijden spelen, bi.jv 50 mS resp 300 mS.

Verder zou ik de limiter voor de subs op -20 dB zetten en voor de toppen
op -22 dB of lager. Toppen mogen net niet clippen.
Het clippen van de subs is niet zo'n probleem, maar hier moet je toch wel
wat voorzichtg mee zijn. Heb je een versterker met ingebouwde limiter, dan
is het minder kritisch.

Als crossover frequentie zou ik met 100 Hz, LR-24 beginnen. Dit is een goede utigangspositie. Wil je iets meer druk, dan kun je het verhogen tot 130 Hz. Lagere crossover frequenties geeft vaak een mooiere basweergave.
Uiteraard moet je voor een goed basis geluid eerst de gains van de toppen en
de subs goed zetten. Meestal kom ik voor de subs uit op +3 dB en voor de
toppen van 0 tot -6 dB. E.e.a. afhankeleijk van het rendement van de
luidsprekers en de gain van de versterkers.

Het geheel is niet gemakkelijk en er zijn ook niet direct standaard regels
voor te geven, maar met zorgvuldig experimenteren gaat het wel.
Leuker is als je ook het e.e.a. in de gaten kan houden met Sia Smaart Live 5
of 6. Je ziet dan een lineair frequentie verloop terwijl het sub gedeelte dan
+12 tot 18dB weergeeft. Zo klinkt het op het gehoor vrij neutraal met een
levendige en drukvolle basweergave.

TCMC
Topic: Diafragma K115 vs APX152 (28-2-2009 14:05:00)

luc2366 schreef:

https://cid-a8230e7bbe1a5ffa.skydrive.live.com/browse.aspx/115%20vs%20152
Beide filters hebben zo te zien een FET limiter.
De APX-152 heeft nog wel de oude stijl crossover die ik ook in mijn DAP K-112 en K-115 had zitten. Nieuwe (simpele) filters klinken wat beter.

TCMC
Topic: D&B Max12 (22-2-2009 14:40:00)

René Eppink schreef:

sis schreef:

Heb je een voorbeeld van een zelfbouwsub die kan concureren met een serieuze merksub ? Vermogen, SPL, afwerking, processing ?
Vergeet ook niet het aspect service en ondersteuning van fabrikant, importeur en dealer (en de zekerheid dat die service er over een paar jaar ook nog is). En het bredere aanbod van producten van hetzelfde merk. En de vaak betere mogelijkheden tot bijhuren. Het gaat lang niet alleen om het kastje zelf.
Wat je nog vergeet, maar zeker niet onbelangrijk is, is dat OEM fabrikanten vaak speaker units naar hun eigen specificaties laten maken die je niet in het standaard assortiment tegenkomt. Veelal presteren deze speaker units optimaal in hun eigen luidspreker behuizingen. Mede om die reden zul je zelfs als doorgewinterde hobbyist met de speaker units die overal te koop worden aangeboden nooit in staat zijn om een goede kopie van het originaal te bouwen die dezelfde prestaties neerzet.

Wat wel kan is uiteraard m.b.v. simulatie programma's eigen subwoofers bouwen, en als je ook nog beschikt over meetsofteware en technische kennis kun je ook nog leuke topkasten bouwen.

TCMC
Topic: Weinig rendement baskasten (21-2-2009 15:28:00)

BGijs schreef:

De basboxen zijn geladen met een 15" Eminence Kappa woofer, ik weet alleen niet welke versie. Wellicht dat iemand dit wel weet. Eminence Kappa
Zo te zien een standaard Eminence Kappa 15. Helaas geen LF versie die voor subsoowfers geoptimaliseerd is. De Eminence Kappa 15 heeft een X-max van 1,6 mm wat dus bijna niks is. Wel leuk voor een 2-weg topkast. Je hebt dus ook niks gemerkt bij de lage vermogens, maar wel bij hogere vermogens dat de subwoofers a.h.w. inhouden.

Ik zie het liefst 15 inch subwoofer speakers met een X-max van 7,5 mm of meer. Hoewel het rendement bij 1 Watt vaak lager is, duwen deze subwoofer speakers beter door bij zeer hoge vermogens.

TCMC
Topic: Toppen en bassen (21-2-2009 15:16:00)

dj-nsp schreef:

Hallo,
ik heb sinds een paar maanden twee speakers gekocht van gemsound
de gegevens:

10" woofer with hi-temp voicec coil
power: 350 watts peak
impedance: 8 Ohms
frequency Respons: 50 HZ-1800 HZ

Meer informatie weet (is) er niet over deze speakers.
1800 Hz ? Is de piezo tweeter defect wink ;)

Is het deze?
Doet me teveel aan de DAP MC-reeks denken, niet mijn favoriet dus (auw, oorpijn), terwijl ik over andere DAP speakers best wel te spreken ben.
en wordt aangestuurd door een dap palladium p-400
maar ik kom geluid te kort.
Vele tips zijn al aangedragen. Zelf ben ik ook met de K-series en AX-series begonnen. X-series heb ik niet, heb ze wel een aantal keren stevig aan de tand gevoeld en doen het zelfs een stuk beter dan de AX-series.
Wil je met die GEM Sound speakers verder gaan, dan minimaal een versterker van 2x 300 Watt RMS in 8 Ohm, echter veel winst zul je daar niet mee behalen.

TCMC
Topic: Diafragma K115 vs APX152 (21-2-2009 12:25:00)
Meet de maat van de voiec coil op? Van de Dap K-115 is deze 34 mm.
Meet ook van beide de hartafstand van de aansluitklmmen op?
Soms zit er ook verschil in hoogte van de dome zelf en kan deze in het ergste geval de compressiekamer aanraken.

Ben je niet zeker, schaf dan de hele driver aan van de K-115.

TCMC
Topic: X-15HL vs X-18B (8-2-2009 22:08:00)

kevinos91 schreef:

Daarboven per kan 1 rcf art500a top aan de buitenkanten.

Per X15HL krijgen ze 1050 rms op 8 ohm van een Synq 3K6, deze heeft het op geen enkel moment moeilijk gehad. Verder heb ik alles via de Lem dx26 plus afgesteld, en ook de tops.

Wat ik heel erg raar vind, is dat de subs +6 db kregen (output gain) en de tops stonden op -30 db (!). Nog kwamen de tops boven de subs uit (om het zo maar te zeggen).
Heb je die RCF niet op MIC mode staan? Dat verklaart waarschijnlijk die -30 dB terwijl 0 dB of -3 dB eerder gangbaar is.

TCMC