Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van TCMC

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van TCMC (Pagina: 4 van 10)

Topic: Welke keuze X-15B, X-15HL of X-18B?? (31-5-2009 13:49:00)

djlimburg schreef:

ik heb nu de x-12 boven 2x X-15b(per kant) en ik heb er echt serieus over gedacht om de x-12t te kopen
nadat ik de x-12 en de x-12t naast elkaar heb gehoord heb ik toch besloten de x-12 te houden
Ik zet om vermogenstechnische redenen en de (praktische) maximale geluidsdruk van de topkast nog steeds mijn vraagtekens bij 1x X-12 bij 2x X-15B.
Mocht de X-12 jouw (maar belangrijker nog, het publiek) prima bevallen is het wellicht te overwegen om nog extra X-12 speakers aan te schaffen, evenals wat M20 tussenpaaltjes. Desnoods kun je voor kleinere klusjes de set splitsen en eventueel in passive modus werken.

TCMC
Topic: Welke keuze X-15B, X-15HL of X-18B?? (31-5-2009 13:43:00)

Tom schreef:

Ik lees hier testen in de loods....

zulke test zijn altijd onderhevig aan invloeden.
Zelfs een plaatsing van een meter links of rechts kan grote verschillen geven.
Zelfde geldt voor de hoogte waarop je test.
Klopt als een bus. Je krijgt hierdoor enorme verschillen in klankbeeld en afstraalgedrag. In vele Digitale Crossovers vind je ook veel user geheugenplaatsen om voor elke lokatie de instellingen (met name EQ) op te slaan.
Boxen vergelijken, kan je met je oren doen, maar meetapperatuur geeft echte uitsluitsels op subjectieve elementen als:
drukt lekkerder door, geeft frisser hoog, is straker in het mid, gaat harder, enz.
Toch kunnen dezelfde meetresultaten een totaal verschillend geluidsbeeld opleveren.
Voor mij telt het eerste gehoor, dat het geluid meteen goed klinkt, zonder dat het vermoeiend wordt op de lange duur. Met meetsoftware en -hardware kun je vaak wel problemen traceren die je niet direct hoort en zonodig wegwerken.
Meetsoftware en -hardware is een enorm handige hulp en moet je ook zien als een tool, en niet meer dan dat.

Wat ook vaker voorkomt is dat het frequentieverloop niet vlak is, maar waarvan het faseverloop dan redelijk tot goed is in het kritische mid en hoog gebied. In dit geval klinken die "kromme" setjes best wel lekker op het gehoor en moet je daar ook verder niks aan veranderen.

TCMC
Topic: Ervaringen DAP LT-212 / LT-215 / LT-218B (30-5-2009 13:18:00)
Kijk eens in dit topic?.
Daar staan wat luisterervaringen in.

Opvallend vind ik wel dat DAP boxen heeft van de grootste schroot tot supergoed klinkende boxen. Leuke instappers zijn nog altijd de K-series waar ik een keer mee begonen ben, en vanaf de X-series vind ik ze echt prima. Ribbons blijven nog altijd mijn favoriet, maar klinken op het gehoor niet zo hard, wel stevig.

Ondertussen heb ik wel vele setjes van velerlei merken en types afgereld voor kleinere tot middelgrote evenementen, en ben ik dus niet merkengeil zoals vele anderen (met name Oosterburen). Toegepaste techniek en de te behalen (goede) resultaten staan bij mij nog altijd boven aan.

TCMC
Topic: Het Punisher baskast topic (20-5-2009 18:58:00)

Contour schreef:

Blijkbaar heeft de fabrikant Ciare nu door dat de 12.00SW mede zo goed verkoopt door het Punisher design dat ze de naam van de driver hierop hebben aangepast:

The Punisher

MVG Contour
Dit vind ik wel op zijn minst een dikke compiment waard, zeker bij Ciare wat onder een van mijn favoriete speaker unit fabrikanten valt.

TCMC
Topic: Welke keuze X-15B, X-15HL of X-18B?? (20-5-2009 18:56:00)

djlimburg schreef:

het is tcmc ;) maar volgens mij woont hij niet echt in de buurt
Tickets zijn niet meer zo duur op dit moment :)

TCMC
Topic: Welke keuze X-15B, X-15HL of X-18B?? (20-5-2009 18:48:00)

DTosh schreef:

Hebben jullie toevellig nog geexperimenteerd met de X-15 HLs met de hoorngrootte? Ik heb van iemand gehoord dat wanneer er 2 HL's bijelkaar gezet worden waarbij er 1 op zijn kop staat dat er een grotere hoornoppervlak ontstaat. Als dit klopt (klinkt eerlijk gezegt wel logisch), zou het dan duidelijk te merken zijn? Mischien neem ik er een tweede X-15HL bij, dus vandaar de vraag.
Volgens mij maakt het niks uit. In de regel cross je bij 100 Hz, en in de praktijk betekent dit dat je koppeling hebt tot een halve golflengte afstand, ofwel je mag de subs dan tot 1,7 meter hartafstand uit elkaar zetten voor het behoud van koppeling. Wellicht zou je eens 8 stuks op een rij kunnen zetten op een onderlinge hartafstand van 1,7 meter elk. Je krijgt dan zelfs een soort subwoofer line array waardoor het subgeluid dan gebundeld wordt.

TCMC
Topic: Welke keuze X-15B, X-15HL of X-18B?? (20-5-2009 18:41:00)

djlimburg schreef:

De x-15hl is gewoon een echte beuk sub!
Ik vond dat ze verassend ver doordrukten toen alles buiten stond.
De x-15 is een leuke top voor op 2 van deze subs (per kant) aangezien ook deze lekker knalt.

Ook stond ik nog tekijken wat de x-15b(mijn eigen subs) konden.
Ik heb deze nog niet zolang en dit is eigenlijk de eerste keer dat ik ze vol open kon trekken (binnen).
Deze subs zijn hun geld zeker waard!!
Vergeet niet dat de X-15B en de X-15HL 2 totaal verschillende concepten zijn. De X-15B is direct stralend (basreflex) terwijl de X-15HL hoorngeladen genoemd mag worden.

Ik heb beide type woofers (en ook de X-18B) eens met een Vision 3500 aan de tand gevoeld tijdens een open dag bij Highlite.
De X-15B en X-18B doen qua klank en druk niet veel onder als je op hetzelfde lage versterker vermogen werkt. De X-15HL heeft wel een wat hoger rendement dan de andere 2 subs.

Wanneer je stevig gaat draaien, dan raakt de X-15B over de nek (is ook niet gek voor 900 Watt per subwoofer), en de X-18B en X-15HL beginnen dan lekker door te drukken. Klankmatig vind ik de X-18B het beste. De X-15B is nog handelbaar, maar de X-15HL is het meest allround als sub, ondanks dat deze wat kleuring in het geluid heeft.

TCMC
Topic: Welke keuze X-15B, X-15HL of X-18B?? (20-5-2009 18:34:00)

kevinos91 schreef:

We hebben naderant ook wat speakers buiten opgesteld. Zo zijn we begonnen met 4 X15Hl met 1 X12 en 1 X12T. Het verschil tussen de X12 en X12T is voor mij te verwaarlozen, dit verschil zul je echt niet horen tenzij je naast elkaar zet (en dan nog minimaal wink ;) ).
Allereerst mijn complimenten over de testmiddag met verschillende luidsprekers.
Vele van die luidsprekers heb ik jaren geleden bij Highlite tijdens de open dagen aan de tand gevoeld en met veel bevindingen kan ik ook mee instemmen. Ik ben zelf al een tijdje niet meer actief op PA gebied, maar de kennis die ik met het geluid heb opgedaan raak ik niet zo snel kwijt :)

Ik zet toch wel wat aanvullende opmerkingen bij elk bericht van mijn eerdere ervaringen.

Wat de X-12 en X-12T betreft:
De X-12 geeft iets beter mid, maar minder hoog.
De X-12T heeft meer hoge tonen en het rendement is hoorbaar iets hoger. VErgeet niet dat de X-12T ook stevige componenten in heeft zitten en dat je deze een stuk zwaarder kan belasten dan een X-12. Uiteindelijk hou je dan bij de juiste versterking 2 a 3 dB meer geluidsdruk over met de X-12T.

Overigens klinkt de X-15 als topkast bijna hetzelfde als de X-12T.

TCMC
Topic: Stereo of mono jack ? (9-5-2009 13:05:00)

Frank76 schreef:

Dat zegt Tom ook, kortsluiting tussen de - en de massa. Dat is geen probleem (hooguit iets meer brom en 3 dB verlies)
Foute redenatie.
Als een pen van de uitgang kortgesloten wordt, dan is er nog de halve spanning, ofwel 6 dB verlies.

Er zijn echter ook veel mengpanelen en randapparatuur, indien een van de uitgangssignalen, cold of hot, kortgeloten wordt, dat de overgebleven uitgang automatisch met 6 dB versterkt wordt, zodat het ongebalanceerde uitgangssignaal dezelfde uitgangsspanning heeft als het gebalanceerde uitgangssignaal. Dit is o.a te realiseren door 2 opamp secties kruiselings tegen te koppelen.

TCMC
Topic: Welke positie een Meet microfoon plaatsen (Smaart) (15-4-2009 17:43:00)

Timo Beckman schreef:

De meeste technicie die ik zie meten hebben ook vaak het fase display niet aanstaan terwijl je in combie met coherence en het fft schem hier een bult aan info van kan afleiden en aan de hand daarvan je beslissingen kunt gaan nemen (en na de uitgevoerde correcties nog een keer meten of het heeft geholpen en checken met muziek of het ook nog klinkt) .
Aan en fasedisplay hecht ik nog meer waarde dan aan een recht frequentieverloop. Hetzelfde geldt ook inderdaad voor de coherence, echter ik houd dan als regel 20% en meer aan.

Feit is en blijft ook dat Sia Smaart Live 5 een tool is, maar ook niet meer als dat. Neemt niet weg dat in combinatie met het eigen (liefst getraind Hifi/Studio/PA) gehoor Smaart Live 5 een stukje schitterende software is waar je met weinig hardware eisen vele (technische en elektronische) problemen mee kunt opsporen en oplossen.

Overigens wat ik vaak doe is de meetmic naast de mixer op de rechter stack richten zodat de invloed van de linker stack vrij gering is. Er is een verschil tussen waarnemen met beide oren en een enkelvoudige meetmic.

TCMC
Topic: dap palladium 1600 defect (11-4-2009 13:42:00)
Ik heb soortgelijke problemen lang geleden gehad met een P-1200, P-2000 en T.amp 2400 op mijn werkbank. Fouten kunnen varieren van defecte eindtorren, drivers, opamp, zeners, vermogensweerstanden, onderbroken brugcellen, defecte elco, defecte keramische C's, doorgeslagen MOSFET's, defecte sper diode etc. Gezien het feit dat de signaal ledjes en de clip led blijft branden, is er waarschijnlijk sprake van DC drift of HF oscillatie. Helaas beschikt niemand over een glazen bol om zo even de fout en de oplosing te kunnen gevenmen valt het ook niet onder de categorie standaard fouten.

Beschik je niet over voldoende elektronicakennis, beschik je ook niet over de juiste tools, dan is reparatie bij een erkend reparatie bedrijf of bij een heel ervaren en gedreven elektronica hobbyist de aangewezen weg.

TCMC
Topic: Jamo Power 555 Probleempje (20-3-2009 13:50:00)
Het beste is dat je de service manuals moet zien te bemachtigen. Hierin vind je toch verschillen met de folder specificaties en de minimum specificaties die in de service manual vermeld staan.

Wat de muziek beleving betreft is dat inderdaad persoonlijk.
Jamo heeft me niet echt kunnen boeien. De kleinere modellen klonken nogal boemering en wollig, terwijl de grote modellen met een 12 inch woofer en dome mid speakers en dome tweeters het weer schitterend deden. Helaas weet ik de typenummers niet meer, maar valt onder de categorie vintage inmiddels.

Zelf ging ik nog het meeste voor Philips, en wel de duurste passieve speakers alsook MFB die ik van Edie gekocht heb. Leuk klein kastje met een mooi geluid voor bij de computer of TV met een verrasende basweergave, mits niet te luid.

TCMC
Topic: geluid kantine 43m2 (20-3-2009 09:12:00)

eriswa schreef:

De RW serie zou ik persoonlijk niet voor gaan. Ik vind het hoog niet mooi. Dus dan zou ik nog eerder voor de K-112's gaan.
Dan heb je nog niet naar de RW-15 MKII versie geluisterd. Ik heb de RW-15, K-112, K-115 en RW-15 MKII allemaal vergeleken.

De RW-15 klinkt gewoon bagger, geen tophoog en schreeuwerig mid hoog, lijkt wel of ie bij 8 KHz al afkapt.
De K-112 en K-115 doen het relatief goed.

De RW-15 MKII klinkt op alle fronten het beste. Aardig wat laag en mooi fris hoog. Ook het 16 Khz schuifje reageert vrijwel direct hierop, wat bij de K-115 ook wel het geval is, maar minder bij de K-112.

Topper blijft de X-15 voor mijn die het meeste rendement heeft en ook een heel goede off-axis response, iets wat volgens mij een nogal onderschat item is.

TCMC
Topic: skytec subs met k112 (20-3-2009 03:36:00)

Philip_Janssen schreef:

Ik vind het geluid van de K-112 ook wat onaangenaam scherp, zeker als ik het naast m'n oude DAP AX-12 kasten (met erg gedempt hoog) zet of naast m'n huidige RCF ART-322a (beetje vals: die kast heeft een 2 inch hoogdriver, waardoor het geluid wat rustiger blijft op hoog volume).
Ik heb de AX-115 speaker. Hierin werd de high driver met maar liefst 10 dB gedempt. Dit heb ik terug gebracht naar 6 dB en nu is de klank prima en het frequentieverloop ook nagenoeg recht.

Bij een eerdere meting klopte die 10 dB wel als je op de high driver ging meten, maar het hoog zakte in elkaar als je tussen de horn en 15 inch speaker ging meten.

Ik denk dat de fabrikant destijds de speakers fout heeft gemeten volgens de oeroude regels, en wel op 1 meter op weliswaar luisterhoogte. Zelf doe ik het op 4 - 5 meter afstand, en dan komen de resultaten veel beter overeen met de werkelijkheid. Vaak doe ik het ook op FOH positie waarbij de afstand dan 10 tot 15 meter is en dan rechts op een stackje gericht.

TCMC
Topic: skytec subs met k112 (20-3-2009 03:31:00)

robertoal schreef:

Was van mij kwestie van horen waar de bel luid maar niet weten waar het kleppeltje klopt wink ;) ..
dank voor je info tcmc.. ga ik kijken of ik het schema kan vinden.. Maar als dat dus niet lukt is het dus een goede optie om (voor een 3db verzwakking) 1 weerstand te plaatsen in serie van 2 ohm, en een paralel van 19 ohm?
Klopt vrij aardig.
Je kunt ook de gangbare waardes nemen van 2,2 Ohm en 22 Ohm, elk 17 Watt of meer. Deze zijn onder de print te monteren en drukken ook mooi tegen de achterplaat aan. Wel even u-tjes in de draden buigen vanwege het uitzetten van de draden i.v.m warmte.
ook zul je de de condensator moeten verplaatsen en een printspoor moeten doorslijpen.
Met een beetje inzicht en het optekenen van het schema lukt dit wel.

TCMC
Topic: skytec subs met k112 (19-3-2009 04:19:00)

robertoal schreef:

laugh :D wat tcmc schreef heb ik dus opgezocht
heb ik dus niks aan helaas; heb achterop gewoon een 'volume' knop om het hoog zachter te zetten..
Let op: De regel grafiek van de hoge tonen regelaar is heel wat anders dan het dempen van een tweeter. Hoewel het theoretisch een lineaire demping moet zijn, worden mede door de parallel weerstand ook wat hinderlijke resonantie frequenties onderdrukt en wordt het filter ook gunstiger belast.

Theoretisch is het passief dempen van een tweeter hetzelfde als bij een actieve setup de gain van de tweeter iets terug draaien, maar door het impedantie verloop van de tweeter zelfs, werkt het passief toch heel anders en vaak zelfs beter.
Tevens verhoog je ook nog het belastbare vermogen, dus de high driver zal niet meer snel stuk gaan.

Bij de actieve box moet je het schema zien te bemachtigen en daarin de gain wat terugschoroeven van de high amp.
Wellicht kun je ook wat met de actieve filtering wat doen, maar dan moet je eerst zorgvuldig gaan simuleren met PSpice o.i.d.

TCMC
Topic: Weinig rendement baskasten (17-3-2009 07:19:00)

BGijs schreef:

De help van winISD doet het bij mij op de computer helaas niet, ik weet ook niet hoe dat komt.
Wel wat off-topic, maar bij Windows Vista en Windows 7 (resp NT 6.0 en NT 6.1) heb ik hetzelfde probleem. De oude stijl help files worden niet ondersteund.

Wat kan je doen als je een PC hebt?
Maak een dual boot configuratie met XP en Vista, of anders XP of windows 98 in een virtuele omgeving. Dit kan o.a. met VirtualBox van Sun of Virtual PC van MS. Beide overigens gratis, maar voor Virtual PC het je wel de professional of ultimate versie
nodig.

Misschien werkt WinHelp32.exe ook wel van een oudere versie, maar heb ik niet geprobeerd. Thuis heb ik een XP server waarme ik via RDP toch de boel kan simuleren.

In de help file staat overigens vrij kort en bondig veel leuke en zeer nuttige informatie.

TCMC
Topic: skytec subs met k112 (11-3-2009 23:41:00)

dj krissie schreef:

Zowel Dap als skytec zullen ontgetwijfelt allebei uit China komen. Gezeur over welke merk beter is, is onzin.

Daarnaast ga eens luisteren naar de desbetreffende speakers. trek je conclusie zelf!
China zegt tegenwoordig niks meer. Ook vele A-merken rollen van dezelfde band.
Luisteren is naturlijk één. Nog beter is meerdere merken en types beluisteren.
Nog leuker is als je de interne techniek weet en daar zelf kennis van hebt.
Zo heeft bijvoorbeeld de DAP X-15B een hele leuke speaker unit met hele goede TS parameters.

TCMC
Topic: Feest in de achtertuin! (10-3-2009 09:39:00)

Philip_Janssen schreef:

Als ik de keuze heb tussen 4x P2000 gebrugd op 4 subs, of gewoon 1 nette Vision 3500 stereo op 4 ohm aan 4 subs, lijkt het me financiëel als rug-technisch beter om de Vision te pakken.
Rugtechnisch de Vision 3500? wink ;)
Erg zware bak, letterlijk en figuurlijk.

Bij een oude omgebouwde Vision 3500 perste ik 5500 Watt in 4 Ohm bridge uit totdat de huiszekering eruit vloog. De nieuwe met triple class-H zal niet veel anders zijn.
Overigens past een Vision 3500 perfect op 4x X-15HL. Drukt echt lekker door.

TCMC
Topic: Feest in de achtertuin! (10-3-2009 09:36:00)

warface schreef:

@TCMC Een p-2000 gebridged op een x15HL is dat geen optie dan? (of wellicht weer iets te veel van het goede)
Dat is echt te veel. 1000 - 1200 RMS amp power vertrouw ik wel toe. Ik vrees dat de speaker bij 2000 Watt dan ruimschoots over zijn nek gaat of dat de conus dan aan flarden geschoten wordt. Je kunt wel harde limiting gebruiken en dan 3 a 4 dB onder de clip blijven, echter met 1x X-15HL zullen de resultaten vrij mager zijn.

TCMC