Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van TCMC

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van TCMC (Pagina: 10 van 10)

Topic: dap xtreme 700 (11-5-2008 12:47:00)

djlimburg schreef:

Die ene versterker is zeker tedoen maar ik heb ook nog een versterker voor mijn topjes.
Dat is een palldium 900 en die neemt ook nog redelijk wat weg (Max. Current Draw 230V: 8A)

Als ik krachtstroom kan krijgen zou het geen probleem zijn maar aangezien je lang niet overal krachtstroom hebt wil ik me een palldium kopen zodat de versterkers op een stroomgroep kunnen.
Het wordt eens de hoogste tijd dat je termen zoals crest factor etc eens door ga nemen. Hetzelfde geldt ook voor gemiddelde impedanties van speakers. Je zult dan zien dat de versterker maar een fractie van de benodigde gemiddelde stroom opneemt. Meestal rond de 20% bij stevig draaien en in het ergste geval slechts 50%.

Ik draai met 5x DAP Palladium 1600-2000 versterkers op een groep van 16A zonder problemen, waarvan 3 stuks voor PA en 2 stuks voor monitoring.

Het maakt dus helemaal niks uit of je Palladium of Extreme versterkers gebruikt. Het maakt pas wat uit als je met behoorlijke vermogens of 2 Ohms belasting gaat werken (2 Ohm is absoluut niet aan te raden bij budget versterkers). Vetgeet ook niet dat de gemiddelde impedantie van speakers, met name die van subwoofers en hoorngeladen kasten veel hoger ligt dan de nominale impedantie.

Ander verhaal wordt het met verlichting. Die gebruiken constant stroom en de inschakelpiek ligt zelfs vele malen hoger.

TCMC
Topic: HF drive rw-15 (10-5-2008 13:46:00)

djlimburg schreef:

Ja daarom wil ik weten of ik dan de filter moet aanpassen of datdeze er zo in gaan.
Ik heb ook gezien dat mijn woofers 200w rms zijn dus als ik dan die zwaardere drive heb zit ik op het vermogen van de mk2.
Ik wil alleen weten of de filter dit nog aankan en of ze passen.
Vergeet het maar. Filter, hornflare en high driver zijn anders. Zomaar iets vervangen door iets anders zonder dat je weet wat je doet is als een kip zonder kop te werk gaan. Zet de originele driver erin, verkoop die handel (die dan ook nog eerlijk en 100% werkend is), en schaf dan eventueel de MK-II versie aan. Die MK-II versie klinkt totaal anders (een stuk beter) dan wat je nu hebt, al kun je met de originele driver nog het e.e.a. doen met een EQ.

TCMC
Topic: HF drive rw-15 (8-5-2008 08:08:00)

djlimburg schreef:

Maar die drives zijn maar 20w rms.
20 Watt voor de High Driver is meer dan zat voor dit soort type lichte PA speakers.
Hint: De High Drivers van de K-112 / K-115 zijn ook maar 25 Watt en ik krijg ze niet stuk. Overigens draait de K-112 met zijn tweetjes op een P-2000 versterker en ik heb geen problemen met de high drivers.
Ik vind namenlijk dat het hoog te snel vervormt bij een iets hoger volume tewijl de rest nog meer kan hebben.
En als ik ga kijken wat ik in de set het eerst tekort kom bij meer man is het toch echt het hoog.
Dat is een probleem van de high driver zelf. Vele high drivers, met name die uit China gaan vrij snel vervormen rond de crossover frequentie maar ook vanaf ca 10 KHz. Daar spelen met name fase problemen een rol. Wil je daar van af zijn, wordt het toch richting B&C, mar dan heb je een driver die meer kost dan de complete luidsprekers box.

Leuke driver is die ook in de DAP AX-10 (en de huidige X-series). Die doen het best wel goed voor het geld, maar je komt stevig aan het filter sleutelen.

TCMC
Topic: dap palladium p-2000 (25-4-2008 15:44:00)

sjampiejo schreef:

Laat ik het dan anders zeggen:

Wil ik de P-2000 in de clip krijgen, moet ik zo ontiegelijk en oorverdovend hard draaien.. echt niet te doen en ook niet leuk meer.. Terwijl de v4001+ al bij een veel minder hard geluid/volume in de clip schiet.. (gewoon maar een constatering)

Even voor de duidelijkheid, deze versterkers hebben allebei ongeveer hetzelfde vermogen, sterker nog.. de v4001+ geeft 1090W en de P-2000 1000W op 4 ohm.
Dat zou best wel eens kunnen. Onlangs heb ik een thuis nog een P-2000 hersteld, en deze had ontiegelijke harde clip limiters ingebouwd. Bij +20 dB input lichtte de clip ledjes flauwtjes op. E.e.a. heb ik nog eens nagecheckt met een oscilloscoop, dummy loads en naast sinus ook nog roze ruis. Bij sinus zag je wel de bekende timpeling van de voedingselco's echter geen clippen. Bij roze ruis was er zelfs geen clipping te zien. Tevens had ik een ampere meter in serie met het net staan, en daar werdt duidelijk dat je met roze ruis en muziek uiteindelijk 3 dB meer geluidsdruk kon krijgen als je hem al met +10 dB instuurde.

Het geluid klinkt inderdaad harder, maar ook erg dense of wat gecomprimeerd. In dit geval gaat ook de regel van 2x versterker vermogen t.o.v. de luidsprekres niet meer op en moet deze dan nagenoeg 1:1 zijn. Kijk dus uit met erg harde limiting. Enig voordeel is dat je af en toe er eens stevig over heen mag zoals bij het afmixen van bands.

Overigens als je de gain regelaars helemaal dichtdraaide, dan was er enige capacitieve lekkage van de hoge frequenties te horen.

TCMC
Topic: Iemand ervaring met DAP RS-215 & DAP RS-218B? (25-4-2008 12:55:00)

big bang schreef:

TCMC schreef:

een beetje parametrische EQ (EAW style)
Nieuwsgierig heid: wat bedoel je daar precies mee?
Meestal worden bij de EAW subs het gebied tussen de 30 - 40 met een parametrische EQ tot maar liesft +6 dB opgeschroefd. Kijk maar eens naar hun aanbevolen processor settings van de vele EAW subwoofers. Meestal is dat in het gebied tussen de powerdip (wat ik bij EAW moeilijk kan voorstellen) en de subsonic frequentie (Beneden de tuning frequentie.

Voor de veiligheid los ik dit vaak met dynamische EQ op.

TCMC
Topic: Iemand ervaring met DAP RS-215 & DAP RS-218B? (25-4-2008 04:10:00)

Dieter(Pulse) schreef:

Ik heb een tijdje terug 2 stuks SM215-mk2 gekocht. Dit zijn identieke kasten maar met lak ipv stoffering. (kijk maar naar de codes van de drivers die Highlite opgeeft).

Mijn bedoeling was een stel goedkope maar krachtige echte fullrange kasten bijhebben voor oa. carnavalsgebeuren en kleine feesten. Ik heb nog even getwijfeld tussen de JBL JRX125 en de DAP maar uiteindelijk toch gekozen voor de DAP.
De JBL JRX125 is een kast die ik al genoeg gehoord heb en deze klinkt echt niet lekker. Gaat niet laag en niet hoog. (-3db op 12khz!)
Prijs kwaliteit bevallen deze DAP kasten me eigenlijk prima. Gaan heel hard voor het geld en het versterkervermogen dat je erop zet, klinken zeker niet verkeerd en geven een echt fullrange geluid (45hz-17khz -3db). Let wel op, ze zijn niet echt compact. Het gewicht valt wel goed mee.

Een tijdje terug heb ik ze ook eens een keer als top gebruikt maar dit vind ik eigenlijk zonde van de 2*15incher die erin zit, tenzij je natuurlijk extreem laag crosst. Beter lekker fullrange laten draaien dus.
Kortom, schuif die vooroordelen over DAP even aan de kant en je krijgt een zeer nette kast voor je geld.
De SM-215 MKII is best wel aardig en voldoet full range prima. Je hebt wel wat EQ nodig om het mid-hoog een beetje te onderdrukken.

De JRX-125 is ook wel prima aan het klinken te krijgen met de juiste processing en EQ, en is ook nagenoeg onverwoestbaar. Mocht je over een Behringer DCX2496 beschikken, dan kun je het hoog met dynamische EQ nog redelijk goed onder controle houden.

De SM-218 MKII hoor ik al vroegtijdig over de nek gaan, zelfs met een P-2000 versterker. Naar mijn idee is de X-max wat aan de lage kant en ik vind de poort tuning alsook de speaker opstelling niet juist. Met de juiste subsonic filter instelling, goede filter slopes alsook een beetje EQ is het nog wel enigszins onder controle te houden.

Ik houd het dan liever op simpele basreflex kasten, 6e orde bandpass kasten of de grotere hoorngeladen subwoofers. Ik vind de X-15HL van DAP leuke kleine hoorngeladen subwoofers die behoorlijk wat druk opbouwen en ook nog veel meer vermogen dan de 600 Watt per stuk kunnen verdragen. Met het juiste subsonic filter of een beetje parametrische EQ (EAW style) kun je zelfs 35 Hz bij -3 dB halen zonder problemen en dat is best wel aardig diep.

TCMC
Topic: Aardlus? hoe konden we het voorkomen/verhelpen (24-4-2008 14:24:00)

YourLiVe schreef:

TCMC schreef:

Dré heeft in deze volkomen gelijk en de oplossing is om DI boxen of opto isolators gebruiken. Omdat de voedingen van notebooks zelfs nog een beetje pruttelen met een DI box of groudloop isolator ertussen, laat ik hem vaker op de accu draaien.
TCMC
Dat ben ik niet met je eens, voor mij was de enige goed werkende oplossing een dubbel geisoleerde voeding kopen. Groundloopisolators werken vaak niet fatsoenlijk en DI's blijft toch een hoop gekloot (extra kabels, batterijen) en zijn ook nog eens veel duurder. Ik heb bij Conrad gewoon een universele laptop voeding gekocht die klasse 2 (dus dubbel) geisoleerd is voor 40 euri. Probleem opgelost, en nog veilig ook. Op de accu laten draaien is meestal ook niet de meest ideale oplossing, omdat die meestal maar 2 tot 3 uur meegaan.
Ik heb aan die voedingen niet aan gedacht. Wellicht een goed idee. Blijf alleen de vraag of de voeding zelf geen extra ruis of pruttelend geluid veroorzaakt. Wellicht zit er veel verschil in kwaliteit en interne filtering, ook al voldoen die ruimschoots aan de CE normen.

Groundloop isolators werken best wel aardig, alleen onder de 30 Hz kun je wt harmonische vervorming meten, mede veroorzaakt door de ingebouwde audio trafo.

Als je vaak met bandjes werkt dan is een koffertje met wat extra DI boxen toch wel onmisbaar.

TCMC
Topic: Aardlus? hoe konden we het voorkomen/verhelpen (24-4-2008 01:26:00)

Victor schreef:

Ik zit dit verhaal te typen op een pc die niet geaard is terwijl dat wel zou moeten en ik heb net een heerlijk potje geflipperd op een niet-geaarde flipperkast. En morgen ga ik dat weer doen.

Ik weet wel heel zeker dat jij (Sylvia) één van de heel weinigen bent die de moeite neemt een verlengsnoer door je hele huis te leggen om geaard te werken.
Yikes, een flipperkast op een niet geaard stopcontact aangesloten. Ik heb al vaak meegemaakt dat er door het interne netfilter 110 Volt op al de metalen delen van de flipperkast stond.

Al mijn computers thuis zijn geaard, ook op plaatsen waar een houten vloer is en aarde destijds niet verplicht was. Dit aarden was absoluut noodzakelijk omdat ik in het begin thin ethernet door het hele huis had lopen. Als een PC geen aarde had kreeg je via de BNC plug ook een optater van 110 Volt.

Wat in huis het belangrijkste is, is dat de CAI aansluiting galvanisch gescheiden is. Tegenwoordig is dat gelukkig al standaard, mede door kabel internet.

Dré heeft in deze volkomen gelijk en de oplossing is om DI boxen of opto isolators gebruiken. Omdat de voedingen van notebooks zelfs nog een beetje pruttelen met een DI box of groudloop isolator ertussen, laat ik hem vaker op de accu draaien.

TCMC
Topic: Kort vraagje (22-4-2008 06:46:00)

DJ Tom schreef:

Wie zegt dan Omnitronic zo slecht is? Ik vind het namelijk super
klinken en hooor niet veel verschil met dezelfde range speakers
van DAP
Het ligt er inderaad aan wat je er voor wilt betalen. Een goed voorbeeld is de PAS series van Omnitronic. Deze klinken goed, maar mochten naar mijn idee wat sterkere high drivers gebuiken. In de duurdere DAP speakers zitten vaak (misschien overdreven) sterke high drivers in, maar je bent dan wel verzekerd dat deze niet snel defect raken, bijvoorbeeld als je een keer last heb van feedback enzo. Vooral bij beginnende bands met minder goede microons speelt dat wel een sparten.

TCMC
Topic: Zeuz 15400c-4: defect? Wat te doen? (19-4-2008 07:04:00)

Xplod schreef:

Beter laat dan nooit, hier zijn nog een paar foto's van de conus van de defecte AX-15B-woofer:

Foto 1
Foto 2
Foto 3

Misschien dat dit iemand bekend voorkomt?

Mvg
Lijkt me een geval van het subsonic filter slecht ingesteld of helemaal niet gebruikt. De conus gaat dan als het ware naar binnen vouwen.

Overigens zien mijn oude AX-15B speakers nog goed uit, maar de spiders zijn versleten en de conus voelt zich nu ook erg soepel aan. Ik ben nog een manier aan het bedenken om ze goed te impregneren. Fabrikanten houden verschillende persmethodes na om een spider te maken, en sommigen gebruiken een chemisch goedje om het te verstijven. Helaas weet ik daar niet aan te komen.

TCMC
Topic: Kort vraagje (17-4-2008 11:12:00)

DJ Tom schreef:

oke ik heb nog een noob vraagje: razz :p

Ik heb nu 4 speakers: 2 top 350 rms en 2 sub 600 rms
1 versterker levert 4 ohm 750 w en 390 op 8 ohm

Wat voor vermogen komt er nu uit m'n speakers qua wattage?
Schatting voor hoeveel personen ongeveer?
Ik denk dat het totale Wattage in geluidsdruk uitgedrukt slechts een 50 Watt op 1 meter is.

Belangrijk is met name het rendement van de speakers en de afstraling in de ruimte. Als ik draai blijf ik meestal op 95 dB(A) hangen met uitschieters naar 100 dB(A). Lineair gemeten kom je in het basbereik zelfs op pieken uit van 130 dB, maar of jou setje dat haalt, betwijfel ik ten zeerste.

TCMC
Topic: versterker of eindversterker (17-4-2008 11:06:00)

Tom schreef:

Groffe shifting:
Bij hifi is het de bedoeling om een zo goed mogelijk geluid binnen een budget neer te zetten,
bij pa is meer de bedoeling om zoveel moglijk geluid binnen een budget neer te zetten.
Niet gezegt is dat er bij bijvoorbeeld pa geen goed geluid zou kunnen zijn sneaky :V
Bij Hifi heb je vaak goed geluid op een bepaalde plek. Bij goede Hifi werkt het geluid ook nog ruimtevullend net als PA.

Vele PA sets hebben toch ook erge Hifi trekjes tegenwoordig. De kunst is alleen om in het hele luistergebied een goed geluid te hebben, en daar wordt m.i. door de vele B-merk fabrikanten te weinig rekening mee gehouden. Bij de betere merken zit dat vaak wel goed. Ook belangrijke is om voldoende basdruk te hebben. Vergeleken met Hifi betekent dit dat je vaak 12 dB meer in het sub bereik (30 - 120 Hz) hebt, terwijl het bij Hifi meestal tussen 0 en +6 dB ligt.

TCMC
Topic: Dap extreme & vision series... (12-4-2008 18:29:00)

Dj Flashlight schreef:

mmm... weet niet of iemand anders probleem mee gehad heeft bij de vision 3500 ?
Ik kreeg namelijk mijn speakon pluggen er helemaal niet uit, ze zaten muur vast.
Na beheerst grof geweld heb ik ze er uit gekregen.

Ik heb hetzelfde een keer gehad. Ik liet de Vision 3500 eerst even op een sinus bakken om het vermogen te meten. Deze is 2x 2700 Watt bij 1 KHz en 1% THD bij 2x 2 Ohm belasting. Daarna een duurstest met rose tuis tot aan clip niveau. De speakon pluggen werden inderdaad erg warm en zijn een beetje gesmolten. Oorzaak was de imitatie socket. Met de Neutrik connectoren zijn er geen problemen, maar ik zou wel minimaal 2x 4mm² nemen.

Overignes heb ik het geluk dat de hoofdzekering in huis van 35A is, terwijl de groepzekering op dat moment vervangen was door 25A. Normaal bij 2,5 mm² mag je het elektriciteitsnet tot 16A continu belasten.

TCMC
Topic: Dap Compact Array Line-array 12" top (10-4-2008 17:04:00)

Watt-Xtra schreef:

kanttekening: je moet het niet gebruiken waar er ook wel eens rustperiodes zijn en het muisstil is.. toppen ruisen wel een beetje als er geen signaal is. Komt ofwel door de drivers.. of mn processor/ amp is niet geheel ruisarm. happy :)

maar dit zijn slechts mijn ervaringen..
Dit is ook mijn ervaring. Het licht helaas aan de processing. De LEM DX-26 en DBX Driverack 260 spannen de kroon.

De Behringer DCX2496 en DAP DCX-24 doen het wat beter, maar de geluidskwaliteit is iets minder.

Binnenkort ga ik eens met Proel processing goed aan de slag. De eerste indruk is in ieder geval niet slecht. Later wil ik ook met Ashly en Lax aan de slag gaan.

Wat je kunt doen is de gain van de amps met 6 dB terug nemen en de gain van de processing hier op aanpassen. Dit scheelt al een hoop ruis.

TCMC
Topic: nieuwste serie Dap DSA versterkers (6-4-2008 06:41:00)

djlimburg schreef:

ik wou 2 versterkers kopen (dsa-600 en dsa-800)
zijn er nieuwe ervaringen tot nu toe
de versterkers komen aan mijn dap rwsetje met netuurlijk een actieve crossover ertussen
dit zijn de speakers die ik eraan wou hangen

2x rw-18b aan de dsa-800
2x rw-15 aan de dsa-600 (hier kan ik eventueel mijn monitoren rw-12 ook nog bij hangen)
Active crossover is niet nodig bij de DSA versterkers. De interne crossover werkt heel netjes. Wel zou ik bijvoorbeeld een EQ-3231(F) ertussen zetten. Deze heeft o.a. hele leuke regelbare subsonic en ultrasonic filters ingebouwd die de subwoofer (heel goed) en high driver (beperkt) beschermen. Zelf heb ik deze EQ ook en ben er zeer tevreden mee. Opvallend is de erg lage interne ruis en brom, vergeleken met de Behringer broertjes.

TCMC
Topic: nieuwste serie Dap DSA versterkers (6-4-2008 06:36:00)

MarkRombouts schreef:

Ik heb ook een DSA-800 in ontvangst genomen de afgelopen week.

Wat ik wel een nadeel vind, de ventilators maken erg veel geluid, net als bij de Palladiums van Dap ook het geval is. Is dit eenvoudig op te lossen door het monteren van andere fans ?? Heeft iemand daar ervaring mee ????
Andere fans lijkt me niet aan te raden. Ik heb een tijdje geleden de DSA-800 op mijn testbank gehad en kreeg de koelbokken toch wel letterlijk tegen het kookpunt aan. Mogelijk kun je de serie weerstanden van de fans wel vergroten (alsook het vermogen van die weerstanden) maar dan verspeel je de garantie.

De DSA-800 versterker is intern heel netjes en solide opgebouwd, maar mijn voorkeur blijft de DAP Palladium 1600 of de Vision Series. M.i. zijn het hele stevige versterkers voor een tamelijk laag bedrag en de Vision 1600 heb ik ook al gebruikt op 2 Ohm zonder te heet te worden.

TCMC
Topic: Sub-harmonic Synthesizer: wonderdoos of wereldramp? (4-4-2008 13:58:00)
Mijn ervaringen van de Subharmonic synthesizer van DBX Driverack PA is hetzelfde als die van Dré. Je hebt absoluut minimaal 18 inch subwoofers nodig die de 30 Hz (liefst nog iets lager) nog halen bij volledig versterker vermogen. Naast de sub harmonischen produceert de Subhamonic Synthesizer ook nog 1.5x harmonischen.

Voor trance platen met een hoge kickbass is dit een absolute aanvulling. Voor de huidige trance platen met een diepe bass is het weer waardeloos. Je moet dit dus met enorm veel beleid toepassen. Je hebt wel eens de neiging om teveel van die zeer lage frequenties aan die subs toe te voegen. Ik heb op die manier eens de conus van een bass speaker om zeep geholpen.

Ik ga liever voor safe met de juiste subsonic filter en limiter instellingen. Met name de limiters van DBX zijn gewoonweg superieur.

TCMC
Topic: Quadrofonisch Geluid (4-4-2008 13:48:00)
Zoals Tom al zei heb ik ook alleen ervaring van quadrafonie met vinyl. Je had dan een PU element nodig die een overdracht tot 50 KHz moest hebben. Omdat ik ook nog een oude Blaupunkt quadrafonische versterker had, draaide ik toch het merendeel in de ambio mode.

Later heb ik voor andere stereo recevers een soort van Hafler schakeling ingebouwd met weerstanden en spoelen. D.w.z. dat de achterste luidsprekers een verbreed stereo beeld hadden. Dit heb ik ooit eens opgeslost met 2 transistoren waarbij ik bij het linker kanaal een beetje van het geinverteerde signaal van het rechter toevoegde en vice versa. Dit gaf een extra ruimtelijk effect en is leuk voor de slaapkamer en woonkamer. Ook voor kleinere feestjes is dit wel leuk. Mocht je over een Behringer DEQ2496 beschikken, dan kun je hetzelfde wellicht creëren voor de achter kanalen.

In het veld heb je teveel met reflecties te maken en wordt het geluid dan weer wat troebel. Jaren later ben ik er weer van af gestapt.

TCMC
Topic: is inruilen dynacord powermate mk1 naar mk2 de moeite (29-3-2008 09:47:00)

KVM schreef:

Als hij namelijk niet gelijk is, heeft het stukje QSC en ep-2500 ook geen enkele waarde.

Martin.
Een gedeelte (Show, Alto, Tapco, QSC etc) zal van dezelfe band rollen. Opvallend is dat de schema's van de Behringer EP2500 en QSC RMX2450 nagenoeg gelijk zijn. Fysieke opbouw is een beetje verschillend.

Een andere gedeelte is een gejatte kopie. Van die gejatte kopieen word ik ook niet vrolijk van.

Helaas doe ik (bijna) niks meer aan reparaties van PA apparatuur, maar heb wel veel budget materiaal met opvallende gelijkenissen op mijn werkbank gehad.

TCMC
Topic: DAP X-15HL vraagje (26-3-2008 21:42:00)

Hugoov schreef:

djtim schreef:

We zijn nu ook al 3 maanden verder
Daarom ben ik nog wel beniewd naar een foto van de driver! wink ;)
Enneh mijn via imageshack gehoste foto's van ruim 2 jaar geleden werken ook nog laugh :D
X-15HL beschrijving gevonden.
Foto speaker eveneens gevonden.
Helaas geen TS parameters. Wel een stevige 15 inch speaker met een 4 inch coil. (Zal wel moeten in een hoorn geladen kast).

TCMC