Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Daniel

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Daniel (Pagina: 4 van 10)

Topic: Weinig rendement baskasten (13-3-2009 18:19:00)
De uitleg van de parameters had je ook kunnen vinden in de help file van het programma, evenals de invoer van nieuwe luidsprekers en alle andere zaken.
Topic: Weinig rendement baskasten (11-3-2009 00:53:00)

BGijs schreef:

Dit topic heb ik inderdaad ook gelezen, ik weet echter niet welke waarde ik dan bij Hc, Hg en Pe in zou moeten zullen.
Deze waarde kan ik niet direct terugvinden in de specs van beyma, en mijn kennis gaat niet ver genoeg om te weten waar deze afkortingen voor staan.
https://profesional.beyma.com/ingles/pdf/15G40.pdf

Hc = 23 mm
Hg = 9,5 mm
Pe = 700 W
Topic: Weinig rendement baskasten (10-3-2009 19:22:00)
Mms staat bij jou op 122 kg. Dit moeten grammen zijn.

Probeer het ook op de volgende manier in te voeren. Overige velden niet zelf invullen.
Topic: Maximale Xmax van Beyma 15k200 in WinISD (7-3-2009 18:31:00)
Als je op de grafiek staat klik dan op je RMK en kies options. Hier zie of de cone excursion is ingesteld op peak, p-p of RMS. Dit kan je veranderen door er op te klikken.
Topic: Aanvulling luidspreker database WinISD PRO (28-2-2009 18:46:00)
Als je direct aan de slag wilt is Speaker Workshop denk ik niet wat je zoekt. (Hiervan is overigens ook een handleiding te vinden op Internet).

Audiotester daarentegen is misschien wel het meest eenvoudige programma dat ik ken en is voor 3 tientjes verkrijgbaar. Dit programma meet met een sweep en is voor impedantiemetingen dus prima geschikt.

Een andere optie is SmaartLive (versie 5). Hier loops reeds een topic over.
Topic: Aanvulling luidspreker database WinISD PRO (27-2-2009 09:17:00)
Hallo Kitman,

Hier een citaat van een van de schrijvers van WinISD Pro:

Janne Ahonen schreef:

WinISD driver editor requires that parameters fullfill T-S-model equations at the precision of 10^-10. This means that you shouldn't enter all the parameters by yourself. Sometimes this is difficult, because all manufacturer's parameters seem not to match the constraints they should. I'd wish that manufacturer's would take this issue more seriously. This is just to ensure that people don't enter invalid data.
Dit is dan ook de reden waarom je de blauwe (door WinISD berekende) velden niet moet veranderen. De afwijkingen t.o.v. de opgegeven waarden van 18 Sound zijn in dit geval nihil en dus niet iets om je druk over te maken.

Opmeten van T/S parameters is altijd goed om een keer zelf te doen :-) Een leuk en handig boek hierbij is Luidspreker-meettechniek van J. D'Appolito, ISBN 90-5381-116-8.
Topic: Aanvulling luidspreker database WinISD PRO (26-2-2009 13:23:00)
Oke, het gaat dus om de 18 Sound 18LW1400.

Ik heb totaal geen problemen met het invoeren van de driver. Blijkbaar heb je mijn volgorde niet eens geprobeerd. Uiteraard laat je de blauwe velden ongemoeid.
Topic: Aanvulling luidspreker database WinISD PRO (26-2-2009 10:57:00)

kitman schreef:

Waarschijnlijk daarom dat het gratis blijft?
Waarschijnlijk kun jij gewoon niet met het programma overweg. Als je de T/S parameters hier post wil ik wel voor je kijken of ik de luidspreker wel ingevoerd krijg. Zoniet, dan neem ik mijn woorden terug.
Topic: Aanvulling luidspreker database WinISD PRO (25-2-2009 23:20:00)
Het is geen bug. Waarom ze het op deze manier hebben gedaan, heeft Janne Ahonen, één van de ontwikkelaars van WinISD, een keer uitgelegd (zie WinISD forum).
Topic: Aanvulling luidspreker database WinISD PRO (25-2-2009 18:18:00)
Ik raad je aan om de WinISD handleiding van Rademakers door te nemen.

Probeer het invoeren eens in de volgorde:

Mms, Cms, Sd, Bl, Re, Qms of Rms, Hc, Hg, Pe

of

Fs, Sd, Bl, Re, Qms of Rms, Qes, Hc, Hg, Pe


De overige parameters berekent het programma vanzelf. Als Hc en Hg niet gegeven zijn vul je Xmax in.

Je kan het automatisch aanvullen ook uitvinken, dan zou je eigen volgorde van invoeren wel goed moeten gaan (dacht ik hoor).
Topic: TAS versterker serie DAP (3-2-2009 15:50:00)
Dat je geen lage tonen kan horen in een kleine ruimte is onzin. Wel heb je gelijk dat je in kleine ruimtes meer last hebt van staande golven (bij lage frequenties), én dus op bepaalde plekken veel bas hebt (buik) en andere plekken geen (knoop). Op zich is zo'n staande golf niet storend, maar wel als het er meerdere zijn rond een smal frequentiegebied. In kleine (home)recording studios zie je om die reden vaak zgn. basstraps om de storende resonanties tegen te gaan. Beter is natuurlijk een ruimte zonder parallelle wanden of een ruimte die is gedimensioneerd vlgns het schoenendoos model, zodat de "room modes" over het spectrum worden verspreid.
Topic: naden bij stofferen (31-1-2009 18:19:00)

JVS schreef:

Als ik "vloedbekleding met een schuimrug" lees, doet dat me gelijk denken aan dat dunne spul van de Leenbakker.
Toen ik bij de Kwantum werkte (ja, ik was hulpkracht bij de Kwantum 7 jaar geleden ;-) noemden we dat dunne spul ribshit. Te scherpe vouwen blijf je zien en iets te hard er aan trekken en je scheurt het kapot. Het Superfelt (met coating back) is inderdaad spul voor intensief gebruik en de naden zijn zo goed als onzichtbaar. Voor luidsprekerbekleding vind ik het aan de dikke kant en is daardoor lastig te bewerken. Het kan wel hoor, het wordt tenslotte ook gebruikt om trappen te stofferen. Maar als je verder zoekt kom je vast bij het "juiste" tapijt. Dat is vergelijkbaar met Superfelt, maar is iets dunner/soepeler en dat maakt het stofferen van een kast een stuk makkelijker.
Topic: luidspreker gezocht... (30-1-2009 17:46:00)
Misschien is dit iets voor je?

Ik heb zelf de Beyma 12GU gehad, maar eerlijk gezegd was het geluid niet om te pruimen. Ik denk ook niet dat dat met deze 12GA-50 of een andere dual cone luidspreker van dit formaat wel het geval zal zijn.

Hoeveel geld wil je er aan spenderen? Als het budget je toelaat is het misschien beter om de gehele set te vervangen door dit.
Topic: Dynacord f18-pwh baskast 'klappert' (18-1-2009 10:44:00)
Hallo Remco,

Ik heb de parameters op de volgende wijze ingevoerd: Fs, CMS, SD, BL, Re, Qms, Xmax en Pe. De overige parameters vult hij automatisch in.

Met jouw opgegeven kastvolume en afstemming krijg ik een powerdip (bij een belasting van 400 W) te zien, hetgeen kan verklaren waarom de kast "klappert". Daarbij heb ik in de simulatie het (nadelige) effect van de opwarmende spreekspoel nog niet meegenomen. Wel heb ik een HPF (Butt, 2n, 40 Hz) toegevoegd, maar dit haalt niets uit omdat de powerdip zich bij ~60 Hz bevindt.

Volgens mijn simulatie dus een beetje gas terugdraaien rond dit gebied ;-)

Goodluck!
Topic: Dynacord f18-pwh baskast 'klappert' (17-1-2009 19:34:00)
Voordat wij iets zinnigs erover kunnen zeggen, zal je toch met meer informatie moeten komen. Laat die berekeningen in WinISD maar eens zien... Anders is mijn advies: volume terugdraaien.

Edit: inderdaad ook mogelijk dat de luidspreker niet luchtdicht is afgesloten van de kast.
Topic: fane studio 12B (17-1-2009 19:21:00)
De Studio 12B werd, zoals Sis in het andere topic aanhaalde, vooral gebruikt als fullrange driver. Is goed als basluidspreker te gebruiken, maar is voor subwoofer toepassingen minder geschikt. In het Fane handboek staat, dacht ik, een ontwerp met deze luidspreker. De ontwerpen zijn echter al jaren oud en de dimensionering niet van deze tijd (kasten waren vrij ondiep). Als je de T/S parameters weet, kun je natuurlijk ook m.b.v. WinISD of andere software zelf iets ontwerpen.
Topic: Dynacord f18-pwh baskast 'klappert' (17-1-2009 19:04:00)
Aan de polariteit ligt het niet. Wel is mogelijk:

- onjuiste afstemming
- geen gebruik van een lowcut filter (of te laag ingesteld)
- losse spider
- overbelasting
Topic: Bouw van een passief filter (17-1-2009 18:53:00)
Voor de mensen die in het noorden van het land wonen:

https://www.capsandcoils.com/
Topic: Het Punisher baskast topic (17-1-2009 18:49:00)
Als ik naar de tekening kijk zie ik enkele panelen die inderdaad een erg scherpe hoek hebben, zoals het begin van de horn throat. De afmetingen van die panelen zijn maar klein, dus ik verwacht dat je met een bandschuurmachine (of een houtvijl) toch een heel eind kunt komen.
Topic: Het bouwen van een case (11-1-2009 02:23:00)
De snelheid/toerental waarmee je freest/boort/zaagt hangt o.a. van de soortelijke massa van het materiaal. Aluminium behoort tot de lichte metalen (lage soortelijke massa) en mag daarom met een hoger toerental worden gezaagd dan bijvoorbeeld RVS. Je hebt van die tabellen waarmee je het toerental kan bepalen, maar de échte vaklui doen dat op gevoel ;-)