Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van LeanderFCU

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 13 bijdrage(n) van LeanderFCU (Pagina: 1 van 1)

Topic: Beatmixen (30-9-2003 19:40:00)
Geavanceerdere mixes

Dit is toch wat lastig uit te leggen, maar ik zal het proberen. Deze mixen duren ongeveer een minuut of 2. Dus je platen moeten heeel zuiver gepitcht zijn. (strak gelijk lopen).
Je kan de 2e plaat al loslaten als de eerste plaat met zijn “hoofdmelodie” begint. Je krijgt dan een mix van het middenstuk van plaat 1 en het begin (de kale beats enzo) van plaat 2. Zo kun je bijvoorbeeld Superstring Combineren met een Klubbheads plaat, waardoor je dus eerste een “Superstring Clubmix” krijgt. En daarna overschakelt naar de Klubbheads sound.
Ook mooi, maar wel heeeel moelijk is om 2 hoofdmelodieen door elkaar heen te spelen. Hiervoor moet je dus plaat 2 heeel vroeg al loslaten, zodat ze samen hun melodie spelen, en DIE dan mixen. (Ook kan je plaat 2 halverwege loslaten, dus niet vanaf het begin van plaat 2. )
Nog een paar erg handige tips!

- Probeer 2 dezelfde platen te regelen. Als je die hebt, zet je de pitch bij beide platen gelijk, en lopen ze dus automatisch in hetzelfde tempo. (omdat het dezelfde plaat is.) Door een beetje met de pitch te gaan schuiven, kun je goed het effect horen van twee “scheve” platen.
- Zorg dat je een GOEDE koptelefoon hebt! Dit wil niet zeggen dattie knetterhard kan, maar dat er een goed geluid uit komt, en dat hij je oren afsluit (dat je dus weinig meer van de buitenwereld hoort). Persoonlijk vindt ik, en velen met mij, de Sony MDR-V700 verreweg de beste (en de duurste). Dit is het zilveren monster dat bijna elke DJ op z’n dak heeft.
- Om een plaat te “duwen” kan je ook aan de pin in het midden draaien. Dit werkt wat subtieler, en je kan de plaat niet meer “aantikken” zodat je naald overslaat.
- Bij het remmen: ALTIJD op de SCHIJF!!! Dus waar die strobe-stipjes zitten! NOOIT op de PLAAT! Waarom is een lang verhaal, maar ik weet uit eigen ervaring dat dit echt het best werkt..
- Luister naar opvallende geluiden in beide platen. Bijv. Hele schelle Claps of Hihats, heldere toms, of andere geluidjes die het ritme aangeven. Dit luistert een stuk makkelijker dan dat je 2 “hele” platen tegelijk moet luisteren.

Ik hoop dat sommigen van jullie hier wat mee kunne, groeten,
Léander.
Topic: Beatmixen (30-9-2003 19:39:00)
Maar waar moet ik dan naar luisteren??? Het lukt niet!

Een paar manieren om te luisteren:
- Met 1 oor naar je KT, en met je andere oor naar je speakers. (KT zo op je schouder leggen)
- KT normaal opzetten, en dan die PGM-fader (als je die hebt) een klein beetje naar rechts zetten, dus zo
-----||-------------- En dan luister je dus naar de speakers op de achtergrond, die hoor je dus ook ’n beetje door je KT, en grotendeels door je KT naar de “stille” plaat luisteren.

- KT gewoon opzetten, en dan door je linkeroor 1 plaat, en door je rechteroor 1 plaat. (deze methode gebruik ik nooit, dan wordt ik helemaal gek, en mijn mengpaneel ondersteunt het ook niet)

Persoonlijk vindt ik de 2e manier het fijnste, alleen moet je dan wel je speakers op een redelijk hard volume zetten, vooral als je een KT hebt die je oren afsluit. (Om deze reden stel je die PGM-fader ook zó in, dat je je “speakers ook een beetje door je KT hoort”.

Nu gaan we mixen

Je hebt eindelijk 2 platen die redelijk strak gelijk lopen. Zaak is nu, om zo soepel mogelijk de overgang van plaat 1 naar plaat 2 te maken. De basisprocedure die IK meestal toepas is als volgt.
(Beide platen draaien op ’t zelfde tempo, plaat 1 is aan het eind van de hoofdmelodie, plaat 2 heb je NET losgelaten op het “goede” moment.)

- Je draait eerst de lage tonen van (plaat)2 helemaal weg.
- De middentonen van 2 gaan op half (dus niet in ’t midden maar op “9 uur” zeg maar, dat noem ik “half”)
- Dan schuif je langzaam kanaal 2 open, zodat de hihats en hoe tonen van 2 alvast doorkomen. Dit laat je 1 (of 2) blokken zo.
- Dan draai je de middentonen van 1 langzaam weg, en draai je de middentonen van 2 langzaam open.
- Dan wissel je op het begin van een nieuw blok de lage tonen ineens om. Dus die van 1 uit, en die van 2 aan. (op “12 uur” dus) Hier zijn die killswitches dus wel handig voor.
- Dan laat je de hoge tonen van 1 nog ff doorlopen.
- Je draait dan langzaam die hoge tonen van 1 weg.
-
Klaar!

Over deze hele “mix” doe je 4 of 5 (soms 6) blokken. Je moet dus (nog) geen plaat inmixen die na 2 blokken al een grote break krijgt. Anders klinkt het allemaal wat vreemd.

Wat leuke dingen zijn:
- Als de ene plaat een break krijgt, de bassdrum en/of hoge tonen van de andere plaat erdoorheen smijten. Klint soms erg leuk, en je houdt wat “pit” in je set.
- Ritmisch aan de toonregeling draaien. Zie je DJ Jean en Erick-E ook vaan doen.
- Ritmisch met de kanaalfaders schuiven. Bekende truc

Als je onverhoopt Toch in de problemen raakt met je mix, kan je ook in één keer én de midden- én de Lage tonen omwisselen. Je krijgt dan een grove omschakeling, maar met de juiste platen kan dit erg heftig klinken, vooral als je ze even later weer terugwisselt.
Topic: Beatmixen (30-9-2003 19:39:00)
Nu zoek je bij plaat 2 het begin van zo’n blok. Dit is meestal de eerste bassdrum van de plaat. Daar hou je hem even vast totdat plaat 1 OOK langs zo’n begin komt. (dit is wat vaag uit te leggen allemaal…) Op het moment dat plaat 1 dus zo’n “geluidje” maakt, ga je tellen. (plaat 2 nog steeds vasthouden!) zo tel je 8 maten, en als plaat 1 de 9e maat (dus eigenlijk een nieuw blok) begint, laat je plaat 2 LOS! Dan beginnen beide platen aan een blok, maar lopen nog niet gelijk. Nergens aankomen, alleen goed proberen te luisteren “wie” (welke plaat dus) als EERSTE weer zo’n geluidje maakt, oftwel het volgende blok “ingaat”. DIE plaat loopt dus het snelste. Is dit plaat 1, dan moet plaat 2 dus wat SNELLER gepitcht worden, is dit plaat 2, moet plaat 2 wat LANGZAMER gepitcht worden. Logisch toch?

Dit herhaal je. Dus je zoekt weer ’t begin van plaat 2 op, houdt hem vast, wacht totdat plaat 1 weer aan een nieuw blok begint, laat 2 op hetzelfde moment weer los, gaat weer luisteren welke het snelste is, en ja past plaat 2 weer aan. Het kan namelijk zijn, dat je plaat 2 net TE snel of TE langzaam hebt gepitcht. Dan moet je hem nu dus weer iets langzamer/sneller pitchen.

Zo ga je net zolang door tot ze ongeveer gelijk lopen. Dit kan je controleren aan het feit dat ze allebei op ongeveer hetzelfde moment zo’n “geluidje” maken.

Uiteraard mag je plaat 1 zo vaak als je wilt weer opnieuw laten beginnen, want het kan best zijn dat je er 10 min. Over doet om al zover als dit te komen. Je merkt ook dat hoe vaker je oefent, hoe korter je ervoer doet om ze “ongeveer gelijk te laten lopen”. Maakt niet uit als je er de eerste paar keer en kwartier over doen ofzo, oefening baart kunst.

Oke,

Nu lopen ze dus ONGEVEER gelijk. Nu wordt het lastig, want nu moet je gaan “FineTunen”. Je moet hier ten eerste een goed ritmegevoel voor hebben, en veeeeeeeel geduld!!!
Je begint net zoals eerst, je zorgt dat je plaat 2 op het juiste moment loslaat, en laat ze draaien. Nu hoor je dat 1 van de 2 sneller is dan de ander. Stel het is plaat 2 (de stille plaat nog steeds). Dan ga je DIE heeel zachtjes met je vinger afremmen, totdat beide platen (weer) precies gelijk lopen. Omdat je geremd hebt, en het dus nodig was dat plaat 2 langzamer moest draaien, PITCH je die plaat dus ook wat langzamer. Maar NIET veel!!!! Hooguit een millimeter of 7 (op je pitchschuif). Zo ga je door met remmen en bijstellen met de pitch totdat ze gelijklopen.

(deze truc werkt ook omgekeerd, alleen moet je dan DUWEN en SNELLER pitchen. Als plaat 2 dus te LANGZAAM zou lopen.)

Als je per ongeluk Teveel geremd hebt, en plaat 2 loopt dus ipv SNELLER, nu LANGZAMER, ga je dus ipv REMMEN, nu DUWEN. (ook heeel zachtjes.)

Dit remmen+duwen is even een gevoel dat je onder de knie moet krijgen, evenals de “feeling” van de pitch.
Topic: Beatmixen (30-9-2003 19:38:00)
In het begin kan het inderdaad erg handig zijn om met twee dezelfde platen te oefenen. Je weet immers zeker dat ze op hetzelfde aantal BPM lopen..

Ik heb in het begin veel gehad aan het volgende artikel:

Hoe word ik DJ?

Noot: Ik gebruik soms wat commerciele platen als voorbeeld, maar dit is omdat de kans dan groot is dat je de platen kent (of misschien wel hebt), en dat je dus weet wat ik bedoel.

Equipment:
- Koptelefoon (KT)
- Pitchcontrol op je draaitafels (PC)
- Een goed mengpaneel (details leg ik zo wel uit)
- Speakers+versterkers die redelijk hard gaan (hoeft niet idioot hard, maar een pittig volume is wel handig)

Wat er op je mengpaneel moeten zitten:
- 3 kanaals toonregeling sterk aanbevolen!
- PFL-PGM fader door je koptelefoon* ook erg handig
- Killswitches zijn in het begin wel makkelijk, maar absoluut geen gemis als je ze niet hebt

* Dwz: Een klein crossfadertje waarmee je, als deze naar LINKS staat ALEEN het door jou gekozen kanaal door je KopTelefoon (KT) hoort. Staat deze naar RECHTS hoor je ALLEEN de “stand van de kanalen” (dus wat er uit je speakers komt). Alles hiertussenin is een mengeling tusen deze twee.

Het 8-maten principe:

Iedere plaat is opgebouwd uit “blokken” van 8 maten. 1 maat is 4 tellen oftewel 4x een bassdrum. Aan het begin van zo’n blok, hoor je een geluidje (een hihatje, een stemmetje of iets anders). Dit is dus op de eerste tel van de eerste maat van een blok. Vaak komen er dan in het volgende blok wat andere geluiden bij. Wat ook voorkomt, is dat hij de laatste maat van een blok een kleine opbouw doet, waarna dan het nieuwe blok volgt.
(Bijv. Barthezz – On the Move)

Voorbeeld van het schematisch verloop van een plaat:

1e blok: Lege bassdrum met hihatje
2e blok: Er komt een basmelodie bij
3e blok: Er gaat een gitaartje doorheen pingelen (melodietje)
4e blok: alles blijft, alleen bouwt het nu op naar de break (tromgeroffel e.d.)
5e blok: Bassdrum valt weg, er komen strings bij, en er wordt gezongen (de vocal)
6e blok: bouwt weer op (vocal blijft, zingt hetzelfde als blok 5, maar dan nog eens)
7e blok: bassdrum e.d. komt er weer bij
enz
enz…..

Je merkt wel, dat als ALLE platen zo in elkaar zitten, kun je ze dus op “hetzelfde moment” tegelijk laten spelen. Dat wil zeggen, dat ze allebei tegelijk een blok “ingaan”. (er vanuitgaand dat ze qua tempo&ritme gelijklopen). Dan maken ze dus allebei tegelijk dat “geluidje” en als de ene dan met een break komt, begint bij de andere plaat de hoofdmelodie. Erg handig en makkelijk bij het mixen dus. Hier komen we later nog op terug.

Maar hoe laat ik dan 2 platen gelijklopen???

Nou, plaat 1 speelt, en plaat 2 ligt op je andere draaitafel. Die laat je draaien. (als ie dat nog niet deed). Nu hoor je als je het goed hebt ingesteld, (ik neem aan dat je weet hoe je mixer werkt) de “stille” plaat 2 door je koptelefoon. Conclusie, je hebt je KT op je hoofd, daar hoor je plaat 2 op, en je hoort op de achtergrond plaat 1 door de speakers. Logisch.
Topic: Onderhoud koptelefoon (19-9-2003 19:47:00)
Bedankt mensen wink ;)
Topic: Onderhoud koptelefoon (19-9-2003 19:38:00)
Een tijd terug las ik ergens dat de kussentjes van je koptelefoon kunnen uitdragen.. Kan iemand me vertellen hoe ik dat kan voorkomen? Ik zelf heb de Stanton Pro 2000 S..

Alvast bedankt
Topic: Luidsprekers bij DJ Set (7-8-2003 21:55:00)
Bedankt voor de reacties! Sparen ben ik al hard mee bezig, maar voorlopig is het ff roeien met de {....}

Greets
Topic: Luidsprekers bij DJ Set (7-8-2003 19:49:00)
Is het mogelijk om 2 hifi-boxen aan te sluiten op je mixer, zonder gebruik te maken van een versterker?
Topic: Luidsprekers bij DJ Set (6-8-2003 15:50:00)
Ik heb het de persoon in kwestie eens nagevraagd.. hij wist me te vertellen dat er op de achterkant een witte stikker zat en daarop stond o.a MX 300 (je mag aannemen dat dit het typenummer is). Ze zijn ongeveer 35 cm hoog.
Topic: Luidsprekers bij DJ Set (6-8-2003 15:18:00)
Ik ben een beetje aan het rondvragen gegaan en iemand had onder andere nog 2 JBL MX 300 boxen voor me in de aanbieding. Kent iemand deze boxen en denk je dat er een beetje acceptabel geluid uitkomt voor op me slaapkamer?

Morgen ga ik de (bovengenoemde) DJ set en Stanton DJ Pro 2000 koptelefoon bestellen..

Mvg,
Léander
Topic: Luidsprekers bij DJ Set (4-8-2003 10:18:00)
De Syrincs M3-220 Monitorset lijkt me ook uitstekend, maar daar heb ik momenteel het geld niet voor (arme student laugh :D).

Zoals al gezegd, komt de DJ set in een kleine ruimte te staan, dus een gigantische geluidsinstallatie heb ik niet nodig.

Misschien zouden hifi boxen wel wat zijn, zoals nijhuisr al zei.. maar welke dan?

Greetz
Topic: Luidsprekers bij DJ Set (3-8-2003 23:21:00)
Het komt ook op me slaapkamer te staan... ik zit zelf te denken aan www.new-line.nl/v/11638 .. Iemand anders nog suggesties?

Bedankt voor de reacties
Topic: Luidsprekers bij DJ Set (3-8-2003 23:02:00)
Ik overweeg de "intermediate plus MKIII" set (www.new-line.nl/v/11165) aan te schaffen, maar ik moet er dan ook nog goed geluid bij hebben.

Wat voor een suggesties hebben jullie?
Ik wil maximaal zo rond de 350/400 euro aan boxen uitgeven.

(de DJ set komt op een kamer van 4 bij 4 te staan)

Alvast bedankt voor de reacties!